Retroväxternas återkomst – 12 krukväxter från förr som trendar igen

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

Visst minns du farmors Saint Paulia bakom skira gardiner på landet eller mammas svärmorstunga i den murriga mexitegelvillan. Det känns länge sedan nu, men i takt med att nya generationer sätter bo kommer de gamla krukväxtklassikerna tillbaka igen. Idag bjuder Retromania på en skön och grön nostalgiresa bland 50-, 60-, 70- och 80-talets hetaste krukväxter – de som samtidigt blivit de nya, heta trendplantorna att pryda fönstren med!

MonsteraMonstera – en klassiker som hängde med från 50-talet ända fram till 80-talet. Stor, rolig växt med massor av attityd. Foto: Blomsterlandet.

BenjaminfikusBenjaminfikus – en lättskött växt vars popularitet peakade på 80-talet. Frodig och stor funkar den utmärkt i ett hörn eller som rumsavdelare. Foto: Plantagen.

prickbladPrickblad – dekorativ, praktfull men också giftig växt som hängt med länge, men tappat i popularitet i takt med att säkerhetstänket ökat i det moderna Sverige. Så länge du håller ungar och katter borta från den en ljuvlig växt att pryda hemmet med. Bild: Plantagen

Saint PauliaSaint Paulia – en näpen och rar liten blomma som funnits i våra hem sedan början av 1900-talet, men som dalat i popularitet sedan slutet av 90-talet, men tack vara sin tantvarningsstämpel är på väg tillbaka igen. Bild: Plantagen.

SvärmorstungaSvärmorstunga – en klassiker som prytt våra fönster och blomsterbord främst under 50-, 60-, och 70-talet. Robust, ståtlig och oerhört lättskött. Bild: Interflora.

FredskallaFredskalla – läcker blomma som peakade under 80-talets romantiska inredningsstil.  Passar bra till glasbord, pastellfärgad skinnsoffa och kristallkrona. Bild: Plantagen.

BegoniaBegonia – rar blomväxt som var enormt populär under 50-och 60-talet. Praktfull, färgstark och relativt lättskött. Passar bra istället för eller tillsammans med retroblomman Novemberkaktus. Bild: Plantagen.

ampelliljaAmpellilja – hade precis som Monsteran och Svärmorstungan sin bästa tid på 70-talet. Härligt spretig och lättskött. Bild: Plantagen.

OrmbunkeOrmbunke – ljuvlig djungelväxt som hade sin storhetstid under 70-och 80-talet tillsammans med Ampelliljan och Prickbladet. Livar med lätthet upp den tråkigaste och kalaste hörna. Bild: Plantagen.

Paradisträd

 

Paradisträd – klassiker som främst prytt vår fönster under 50- och 60-talet. Rar och försiktig blomma som med fördel planteras i ett ytterfoder från Uppsala Ekeby. Passar bra tillsammans med retroväxten Elefantöra. Bild: Interflora.

PelargonPelargon –  Charmig tantblomma som var som mest populär under 50-talet. Ganska svårskött, men väldoftande, söt och oerhört trendig. Bild: Plantagen.

PalmYuccapalm – skojig 80-tals växt vars popularitet exploderade med 80-talets glamperiod och Miami Vice. Piffar lätt upp ditt hem och ger det en exotisk touche. Bild: Plantagen.

Bilder:Plantagen, Blomsterlandet, Interflora

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma