10 husmorsknep du inte kan leva utan!

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

Fräscha till möblerna med nötter och trolla bort kaffefläckar från porslinet med bakpulver. Här är 10 smarta husmorsknep du inte kan leva utan!

1. Lägg en träslev tvärs över kastrullen när du kokar pasta så slipper du att vätskan i kastrullen kokar över för dig!

2. Skinande rent silver får du genom att täcka botten på diskhon med aluminiumfolie. Häll sedan i en matsked salt och en matsked bakpulver. Koka upp vatten, och häll ner i diskhon, så mycket att det täcker det som ska bli rent. Lägg i ditt silver och låt det ligga cirka tio minuter. Skölj sedan under rinnande vatten. Se upp så att du inte blir bländad!

3. Fläckiga, matta och tråkiga trägolv blir fina igen om du häller en äggula i ljummet vatten och bonar golvet med det. Eftertorka med fuktig trasa och njut sedan av dina spegelblanka golv!

4. Har hunden eller katten lämnat halva klädedräkten i soffan eller på mattan? Dra bara över mattan med en fönsterskrapa (ja, en sån som man tvättar fönstren med!) Det är som ren magi, några få drag med skrapan och hundhåren blir hopsamlat i en klump som bara är att plocka upp och slänga.

5. Luktar tvättmaskinen unket? Ibland kan faktiskt maskinen själv behöva tvättas för att bli fräsch igen. Häll en påse citronsyra i facket för tvättmedel och kör maskinen tom i 90-95 grader. Vióla, så är den som ny igen!

6. Gamla te- och kaffefläckar i porslinet får du bort om du gör en pasta av bakpulver och lite vatten, lägger på en svamp och gnuggar försiktigt på fläckarna. Men passa dig, bakpulvret kan ha en slipande effekt (alternativet om man vill slippa repa sitt porslin är att lägga bakpulver i koppen, hälla på varmt vatten och låta det stå tills det svalnat och sedan diska ur ordentligt).

7. Ett urfiffigt sätt att få mikrovågsugnen ren är att skiva upp en halv citron och lägga i en liten skål med vatten. Ställ sedan skålen i mikron och kör på full effekt i en minut. Tadaa, nu har allt gammalt köttfärssåsgegg lossnat och du kan lätt torka rent. Den härliga doften får du på köpet!

8. Spar vattnet som du sköljt ditt jasminris i och använd som gödningsmedel till dina krukväxter. Skvätt på lite med jämna mellanrum och vattna sedan som vanligt.

9. Ytliga repor, tunna sprickor och torra fläckar på dina trämöbler är varken dyrt eller svårt att fixa. Ta bara lite valnötter och gnid in på det skadade stället. Eftertorka försiktigt med torr trasa. Nötens naturliga oljor lägger sig som en hinna över och reparerar det torra förstörda området och ger möbeln ny lyster.

10. Skinande rena fönster och speglar får du om du sprayar dem med vanlig fönsterputs och sedan torkar med ett hopknölat tidningspapper.

flyttstadning_7425

 

Foto:Angelica Söderberg

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma