Fantastiska Fristedt!

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

Till och från skriver jag ju om designklassiker och kända formgivare här på bloggen, men även på sidan Älskade retro i Aftonbladet, Härligt hemma. I dag slog det mig; varför inte ha Veckans design som ett ständigt återkommande inslag här på bloggen? Först ut tänkte jag skulle vara textilformgivaren Sven Fristedt som jag skrev om i Aftonbladet Härligt hemma i nr 31, 2014.

 

Fantastiska Fristedt

För de flesta är varken Sven Fristedt eller hans tyger obekanta. Sven Fristedt är nämligen en av Sveriges största textilformgivare med mängder av textilsuccér för bland annat Borås Cotton (tidigare Wäfveri) och Ikea i bagaget. Han föddes i Stockholm 1940 och drömde som ung om att bli konstnär, men upptäckte tjusningen med textilier när han såg Viola Gråstens alster.

I slutet av 50-talet gick Fristedt textilutbildningen på Beckmans designhögskola där han hade den framgångsrika textilformgivaren Göta Trädgårdh som lärare. Hon såg tidigt Fristedts talang och uppskattade hans färgstarka och organiska formspråk som stod i stark kontrast till de geometriska, repetitiva och diskreta former som varit moderna under 50-talet.

Efter utbildningens slut fick Fristedt genast anställning på textilfabriken MAB & MYA i Malmö. Genom arbetet där kom han i kontakt med modeskaparen Katja Geiger, grundaren till klädmärket Katja of Sweden, och de två inledde ett samarbete som resulterade i en rad spännande klädkollektioner.

I mitten av 60-talet började Fristedt arbeta som formgivare och konstnärlig ledare på Borås Wäfveri, ett samarbete som skulle komma att hålla i sig under tjugofem års tid. Samtidigt ritade han även en mängd populära mönster för IKEA och formgav även för den internationella marknaden, där han nådde stora framgångar i bland annat USA, Frankrike och Japan.

Sven Fristedts alster, särskilt de tidiga, och framför allt hans kläder från Katja of Sweden är idag hett eftertraktade på retromarknaden och betingar åtskilliga hundralappar på nätauktioner.

1969 s32 POLO MYRTEN 300dpi 8x10

Fåtöljen Polo med mönstret Myrten av Sven Fristedt, från IKEAs katalog 1969. Bild: IKEA

 

 

Vilken pryl/möbel/formgivare vill du veta mer om? Skriv i kommentarsfältet nedan eller mejla mig på helen.bjurberg@live.se

 

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma