Greta Magnusson Grossman

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

I Veckan design ska vi ta en närmre titt på fabulösa Greta Magnusson Grossman. Artikeln publicerades i Aftonbladet Härligt hemma nr. 32, 2014.

Greta Magnusson Grossman

Bild:Gubi

Greta Magnusson Grossman

Hon är en av våra mest framgångsrika arkitekter och formgivare. Men trots en lysande karriär är Greta Magnusson Grossman ett okänt namn för många svenskar.

Magnusson Grossman föddes 1906 i Helsingborg. Hon utbildade sig under 20-talet på Konstfack i Stockholm och gick därefter som möbelsnickarlärling. Färdigutbildad sökte hon anställning för Axel Einar Hjort på NK, men fick nej, eftersom arbetsplatsen saknade omklädningsrum för kvinnor.

I sann Ester Ericson-anda startade Magnusson Grossman då sin egen firma vid Stureplan i Stockholm, där hon formgav och producerade möbler och inredningsprodukter. I ett tiotal år drev hon butiken innan hon och maken emigrerade till USA och hon startade en ny affär på kända Rodeo Drive i Los Angeles.

I och med flytten började Magnusson Grossman även att arbeta som arkitekt, vilket kom att leda till hennes stora genombrott. Som arkitekt utmärkte hon eftersom hon kunde skapa hus på de mest omöjliga tomter genom låta dem klättra i nivåer och sväva på pelare. Med öppna planlösningarna och stora glaspartier fick hon dem att bli ett med naturen.

Husen möblerade hon gärna med sina egna möbler, som var enkla men ändå kreativa och nytänkande. Den trebenta golvlampan G-33, även kallad Grasshopper, som är den av hennes alster som är mest välkänd i Sverige, är ett bra exempel på det.

Den som är sugen på några av Magnusson Grossmans möbler får ta fram stora plånboken. Sexsiffriga belopp är inte ovanliga. För ett gammalt, fint exemplar av Grasshoppern får du idag betala mellan 20 000- 25 000 kronor på landets auktioner. Cirka 15 000 kronor billigare kommer du undan om du köper den nyproducerad från danska Gubi.

Grasshopper

Bild: Bukowskis

 

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma