Test: Är du en retropat?

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

Är du orolig över att ditt retrointresse gått för långt? Har du tappat kontrollen över loppisjakten och påverkar sökandet efter fynd dig i ditt vardagliga liv? Här kan du kolla om din fascination för gamla prylar är sjuklig. Svarar du ja på minst fem av nedanstående sju påståenden lider du sannolikt av diagnosen retropati. Sök omedelbar hjälp hos närmsta läkare (eller tröstköp dig en färgglad Alsterforsvas)!

1. Trots att dina samlingar redan är gigantiska upplever du en aldrig sinande lust att fortsätta fylla på dem. Även om lönen är slut och sparkontot länsat finns det inget som heter köpstopp, i alla fall inte när det kommer till en snygg Upsala-Ekebyvas, ovanlig Lisa Larson-figur, magnifik Luxuslampa, klatschigt Marimekkotyg eller något annat fint som är tillverkat på 50-, 60- eller 70-talet.

2. Du umgås bara med likasinnade och upplever inget intresse för eller gemenskap med människor som bara handlar sina möbler, prylar och kläder nya och i affärer som Åhléns och IKEA. Relationer med andra människor har man enligt dig bara för att ha någon att diskutera samlingar och loppisfynd med eller rådfråga om signeringar, årtal och stämplar.

3. Du älskar doften av damm och njuter av att skrubba fram en gammal stämpel eller signatur under horder av ingrodd smuts. Inget slår känslan av adrenalin som pumpar när du armbågar dig fram till ett Berså-skål på ett överbelamrat loppisbord.

4. All din vakna tid tänker du på, läser du om eller tittar du på möbler, tyger, porslin, kläder eller inredningsdetaljer från förr. Ditt intresse är så starkt att du planerar ditt liv efter vintagebutikernas lokalisation och öppettider.

5. Du känner rädsla och ångest inför situationer då du riskerar att bara omge dig av moderna människor och saker och du gör allt för att undvika dessa tillfällen alternativt uthärdar dem under stark plåga.

6. Loppisbesöken styr ditt vardagliga liv och påverkar ditt yrkesliv likväl som dina sociala aktiviteter och relationer. Det har hänt (eller skulle kunna hända) att du tackat nej till exempelvis en närståendes bröllop/50-årskalas/dop eller en anställningsintervju till förmån för en inbokad loppis.

7. Du inser själv att ditt intresse för gamla saker är överdriven men kan ändå inte påverka det.

Skopje_Antique_shop

Bild: Richard Scholfield/ Wikimedia

Obs! Detta självdiagnostiseringstest är inte vetenskapligt beprövat utan endast utarbetad efter textförfattarens egna erfarenheter;)

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma