10 geniala hushålls-knep du bara måste prova

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

Förr kallades de husmorsknep – i dag ofta life hacks. Vad de än är så är de väldigt smarta. Här är 10 genvägar som gör ditt liv hemma lite bättre.

1. Coola ljus räcker längre

Trött på att stearinljusen brinner ut typ precis när du har tänt dem? Nästa gång: prova att lägga ljusen i frysen några timmar innan de ska användas, så brinner de långsammare och räcker längre. Ett superenkelt knep som funkar!

om mat & dryck

2. Aldrig mer pastavatten som kokar över!

Brukar det bli mer vatten utanför kastrullen än i när du kokar spagetti? Nu kan du glömma pastavatten som kokar över. Lägg bara en träslev tvärs över kastrullen och BOOM – du har just sett till att vattnet kommer hålla sig i kastrullen framöver.

Knep-pasta-koka-inte-over

3. Bye bye, brända kastruller

Är kastrullbotten full av inbränd bechamelsås eller ris halvvägs till kremeringsstadiet? Inga problem – med det här enkla och miljövänliga knepet. Fukta botten på kastrullen med lite vatten. Ta några sockerbitar (gärna råsocker som är lite hårdare) och skrubba med en sockerbit åt gången på det brända. När allt det brända är upplöst, diska ur som vanligt.
Bonustips: Du kan också lägga en diskmaskinstablett i blöt i kastrullen över natten. Dagen efter försvinner det brända lätt som en plätt.

Knep-rengor-kastruller

4. Rent silver utan ansträngning

Skinande rent silver får du genom att täcka botten på diskhon med aluminiumfolie. Häll sedan i en matsked salt och en matsked bakpulver. Koka upp vatten, och häll ner i diskhon, så mycket att det täcker det som ska bli rent. Lägg i ditt silver och låt det ligga cirka tio minuter. Skölj sedan under rinnande vatten (eller gör allt direkt på spisen, som i filmen). Se upp så att du inte blir bländad!

5. …och äggande blanka golv

Vad kom först, golvet eller ägget? I det här fallet: golvet. Fläckiga, matta och tråkiga trägolv blir fina igen om du häller en äggula i ljummet vatten och bonar med. Eftertorka med fuktig trasa och njut sedan av dina spegelblanka golv!

6. Slipp imman på badrumsspegeln

Du vet när man har sjukt bråttom, tar en dusch och sedan ska göra sig i ordning direkt efter. Och det är en omöjlighet eftersom hela spegeln har immat igen och du ser typ INGENTING! Säg ”aldrig mer!”, ta en klick raklödder och gnid på spegelglaset. Torka av med tidningspapper. Och tadaa, du har en spegel som inte blir immig oavsett hur många, långa och varma duschar du än tar.

Knep-ingen-imma-pa-spegel

7. Citron-magi del 1

Ett urfiffigt sätt att få mikrovågsugnen ren är att skiva upp en halv citron och lägga i en liten skål med vatten. Ställ sedan skålen i mikron och kör på full effekt i en minut. Tadaa, nu har allt gammalt köttfärssåsgegg lossnat och du kan lätt torka rent. Den härliga doften får du på köpet!

8. …och del 2

Luktar tvättmaskinen unket? Ibland kan faktiskt maskinen själv behöva tvättas för att bli fräsch igen. Häll en påse citronsyra i facket för tvättmedel och kör maskinen tom i 90–95 grader. Voilà, så är den som ny igen!

9. Trolla bort reporna – med nötter

Ytliga repor, tunna sprickor och torra fläckar på dina trämöbler är varken dyra eller svåra att fixa. Ta bara lite valnötter och gnid in på det skadade stället. Eftertorka försiktigt med en trasa. Nötens naturliga oljor lägger sig som en hinna över och reparerar det torra förstörda området och ger möbeln ny lyster. ”Nötta” möbler har fått en helt ny innebörd.

10. Soffa utan katthår har aldrig varit enklare

Har hunden eller katten lämnat halva klädedräkten i soffan eller på mattan? Dra bara över mattan med en fönsterskrapa (ja, en sån som man tvättar fönstren med!). Det är som ren magi, några få drag med skrapan och hundhåren blir ihopsamlade i en klump som bara är att plocka upp och slänga. Bonustips: det funkar också bra med en vanlig gummihanske.

Knep-fa-bort-katthar-fran-soffan-2000

Foto: Stefan Jerrevång och Thinkstock photos

Gillade du tipsen och vill få mer av samma vara? Gilla härligt hemma på Facebook för mer inspiration och nyheter!

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma