Finska former av Alvar Aalto

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

Den här vackra formen är bekant för de flesta, gissar jag. Just det, det är Alvar Aaltos glasvas Savoy som är huvudperson i den här veckans design.

Savoy

Det är sannolikt en av världens mest kända glasföremål, den så kallade Savoyvasen, formgiven av Finlands nationalarkitekt och -designer Alvar Aalto. Vasen fick sitt namn efter den nystartade lyxrestaurangen Savoy som Alvar Aalto och hustrun Aino fick i uppdrag att inreda i Helsingfors 1937. På restaurangen dekorerade de varje bord med en 60 centimeter hög variant av vasen som genom sin unika form presenterade blomarrangemangen på ett helt nytt sätt.

Men vasen skapades egentligen inte alls för restaurangen från början utan var Alvar Aaltos tävlingsbidrag när Finlands främsta glasbruk Karhula och Iittala arrangerade en designtävling 1936, för att få in bidrag till Världsutställningen i Paris nästkommande år.

Aalto lämnade in sitt bidrag bestående av en samling teckningar under pseudonymen Eskimåkvinnans läderbyxor, eftersom han fått idén till formen från ett sådant klädesplagg. Med sitt annorlunda bidrag vann han tävlingen och vasen blev skickad till Paris där den gjorde omedelbar succé.

Originalvasen var 140 mm hög och tillverkades ursprungligen i klasglas, brun, blå, grön och rökfärgad, men med tiden har färgskalan ökat med ett flertal färger och modellen har också producerats i både större och mindre versioner.

Under de snart åttio år som vasen varit i produktion har den sålts i hundratusentals exemplar. Men eftersom tävlingsreglerna var sådana att formgivaren upplät upphovsrätten på sin produkt till glasbruket så tjänade Alvar Aalto aldrig så mycket som en krona på sitt världsberömda verk.

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma