Tre nyårslöften som går att hålla

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

20121230-233131.jpg De sista skälvande timmarna på 2014, det är dags att tacksamt se tillbaka på ett fantastiskt givande år och nyfiket blicka fram mot allt det okända, spännande som ligger inför oss. Det är snart också dags att lova bot och bättring för de saker vi inte gett tillräckligt med tid och engagemang under det gångna året. Oftast brukar det kanske bli ett löfte om viktnedgång eller en snyggare kropp. Men handen på hjärtat, hur brukar det gå att hålla de där fitnesslöftena egentligen? Inte så bra nej? Kanske för att de flesta nyårslöften som involverar en helt ny kropp också innebär gaska stora förändringar. Och stora förändringar är som bekant ganska svårt att få bestående.

Därför har jag har ett litet förslag till er, mina vänner – kan vi inte låta 2015 bli året då vi struntar i att fokusera på att få nya bättre kroppar och istället jobba för ett bättre liv och värld (självklart kan vi ändå träna för att må bra).

Här kommer tips på tre finfina nyårslöften som innebär ganska små förändringar för dig (= enkla att hålla) men som gör STOR skillnad för både oss själva och vår underbara värld.

Men först ett varmt och ödmjukt TACK för att ni hängt med mig här på Retromania under det gångna året. Jag ser fram emot ett fantastiskt 2015 tillsammans med er!

 

1. Välj fem ekologiska matvaror varje gång du handlar

 

Det kan kanske vara svårt att ersätta alla matvaror man köper mot ekologiska alternativ, men om du fokuserar på fem viktiga matvaror så har du kommit långt. Kaffe (ett av världens farligaste bekämpningsmedel används på kaffeplantage), potatis (den mest besprutade matvaran i Sverige), bananer och vindruvor (de två hårdast besprutade frukterna), mejerivaror (både nyttigare för dig och bättre för djuren) och kött (för gladare djur)

2. En vegetarisk dag i veckan.

 

Vår enorma köttkonsumtion leder till allvarliga konsekvenser för jorden och dess befolkning. Många skolor och offentliga verksamheter har därför börjat med köttfria dagar. Du kan också göra stor skillnad genom att införa en vegetarisk dag i veckan. Organisationen Köttfri måndag jobbar opinionsbildande för att minska köttätandet både i Sverige och internationellt. På deras hemsida kan du hitta inspiration och recept till din egen köttfria måndag. Kolla också in Paul McCartny som vädjar till oss alla att inleda veckan utan kött: http://youtu.be/NnNFryHonQo

3. Minska konsumtionen.

 

Varje gång du ska handla, fundera över om du verkligen behöver det du tänker köpa och om det i så fall inte går att få tag på det på andrahandsmarknaden. Se också till att inte slänga saker i onödan själv. Vill du inte sälja vidare finns det mängder av organisationer som tar emot gåvor och säljer vidare och skänker till bättre behövande. Du kan också byta eller skänka saker i de många Facebook-grupper som finns, eller till grannar och kompisar.

Och ett litet bonus-nyårslöfte för dig som önskar:

 

4. Dela med dig till den som har det sämre.

 

Hemlösa, cancersjuka, ensamma, ledsna människor…  världen är full av de som inte är lika lyckligt lottade som du och jag. Om du väljer att köpa Situation Stockholm, skänka en slant till Barncancerföreningen eller säga ifrån när du ser någon bli orättvist behandlad spelar ingen som helst roll. Huvudsaken är att du gör något. För varje god gärning som görs blir inte bara våra hjärtan utan också världen lite varmare och lite bättre.

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma