Veckans design: BRIO träleksaker

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

När jag går på loppis är träleksaker från BRIO något av det jag försöker hålla ögonen öppna efter. Det har blivit en nätt liten samling vid det här laget till Fyrans stora glädje. Men det är inte bara han som gillar de här gedigna grejerna. Jag tycker att många av dem är så fina att det är en fröjd att bara titta på dem när de ligger kringströdda på golvet. Dessutom är det skönt att veta att lillkillen slipper få i sig mjukgörare och annat skräp som kan finnas i plastleksaker.

För den som är nyfiken på Brios historia kommer här en artikel som tidigare publicerats i Aftonbladet Härligt hemma:

Redan 1884 startar leksaksföretaget BRIOs historia. Vid den tiden hette företaget Ivar Bengtssons korgfabrik och här tillverkades populära spånkorgar till Sverige och Danmark.

Med åren utökades korgfabrikens sortiment med andra köks- och slöjdartiklar och 1907, då grundaren Ivar Bengtsson flyttat med sin familj till Osby, kompletterades sortimentet ytterligare med en liten, lokalt producerad leksakshäst. Den så kallade Osby-hästen blir företagets första leksaksprodukt och lägger grunden till det BRIO vi känner idag.

1908 skriver Ivar över sitt företag på sönerna Victor, Anton och Emil Ivarsson, som beslutar sig för att byta namn på företaget till BRIO efter Bröderna Ivarsson Osby. BRIO börjar importera barnvagnar från Tyskland och leksaker får en allt större del av företagets sortiment.

Efter andra världskriget bestämmer sig bröderna för att ta hjälp av pedagoger för att utveckla sina produkter. De vill ha leksaker som ska främja barns motorik och lärande, en affärsfilosofi som visar sig vara briljant och gör att intresset för BRIOs leksaker sprider sig långt utanför landets gränser.

Den första massproducerade leksaken på BRIO blir hunden Sampo som börjar tillverkas redan 1945. Efter det har ett oändligt antal figurer kommit till i den produktiva fabriken, däribland taxen Dachsie och den charmiga stapelclownen som många förknippar med BRIO.

Under 2000-talet har tillverkningen av BRIOs produkter successivt flyttat utomlands. Kvar i Osby finns idag företagets centrallager och ett Lekoseum. Brios Lekoseum öppnades inför företagets 100-årsjubileum och är ett museum där besökarna förutom att se gedigna leksakssamlingar och ta del av den långa företagshistorian även kan leka med nya BRIO-leksaker.

I dag är BRIOs leksaker inte bara populära bland barn, utan även bland retronördar och samlare. Särskilt eftertraktade objekt är Disneyfigurerna som kom på 50-talet och den sällsynta Volvo PV:n.

Hittar du en BRIO-leksak på loppis kan du titta på detaljer som hjul och öron för att få en hint om leksakens ålder och värde. Exempelvis började hjulen att göras i gummi på 60-talet, för att leksaken skulle rulla tystare. Samtidigt fick djuren av säkerhetsskäl öron av plats istället för trä.

Många av de gamla träleksakerna går att fynda för under hundralappen, men riktigt gamla och ovanliga, i mint condition och med etikett kan vara värda en rejäl slant, ibland flera tusen kronor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABild: Brio

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma