Veckans design: trendstolen Thonet

Bloggen Retromania har flyttat till www.retromania.se, häng med dit vetja!

 

Den kallas stolarnas stol, wienerkaféstolen Thonet no 14 som fått en revival i våra svenska, trendkänsliga hem på senare tid.

Det går knappt att bläddra igenom ett inredningsreportage utan att se en kaféstol av Thonet-slaget idag. Men vad är det egentligen för stol som alla svenskar vill ha i sina hem?

Det var redan år 1859 som den österrikiska formgivaren Michael Thonet skapade den allra första serietillverkade stolen Thonet no 14. Kaféstolen som är gjord i böjträ och rotting kallas wienerkaféstolen, eftersom den ritades till det berömda kaféet Café Daum i Wien. Thonet no 14 blev en omedelbar succé när den kom och hade redan 1930 sålts i över 50 miljoner exemplar över hela världen, vilket var möjligt tack vare ett tidigt ”IKEA-tänk” som innebar att stolen demonterades, lades i platta paket och fick monteras ihop av köparen. För sin vackra form har stolen också vunnit ett flertal priser.

Thonet no 14 är en flitigt kopierad stol. På 60-talet lanserade även vår svenska möbeljätte sin version, den så kallade Öglan, i lackerat böjträ, med design av Gillis Lundberg. Med Thonet no 14 som grund har Michael Thonet och senare även hans söner också utvecklat en rad uppföljande stolsmodeller.

Originalet, som idag heter Thonet 214, tillverkas fortfarande på samma sätt och av samma fabrik som Michael Thonet en gång grundade; Gebrüder Thonet. Idag drivs fabriken av femte generationen Thonet. Köper du en nytillverkad stol är priset nästan 6 000 kronor. Hittar du en kaféstol av den här typen på loppis så kontrollera märkningen. Originalet bör vara märkt undertill. Ett äkta och fint exemplar kostar cirka 1 500 kronor på auktion medan en kopia av typen Öglan går att få för 200-300 kronor på Blocket.

Michael Thonet

Thonet stol

Thonet paket

21182 08

Bild: Gebrüder Thonet

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma