Föd hemma om du är rädd

”Tycker man ändå inte att förlossningsplågan står i proportion till glädjen över att få ett barn, bör man kanske fundera på om inte hund är ett bättre alternativ.”

Det är kanske lätt för mig att skratta beundrande åt Hanne Kjöllers fenomenala krönikörkonst i Dagens Nyheter när jag redan fått mina tre skattefinansierade kejsarsnitt?

Och ganska förmätet att tycka att hon har rätt i sak? Att vård inte är något man kan beställa, utan att var och en borde betala för sina egna fixa idéer?

Var sjätte barn i Sverige föds med snitt. Jag hoppas att jag inte varit med och bidragit till den ökningen. Särskilt som jag inte ens förespråkar det längre.

Snitten kommer öka så länge mödravården inte fokuserar på rätt saker när de försöker lugna de förlossningsrädda.

Jag skulle vilja se forskning på följande:

Ökar kejsarsnitt risken för magbråck?

Ökar kejsarsnitt risken för utomkvedshavandeskap?

Ökar kejsarsnitt risken för infertilitet/svårigheter att bli gravid?

Ökar kejsarsnitt risken för tarmvred?

Ökar kejsarsnitt risken för tarmsmärtor och de magproblem som kallas ”IBS”?

Själv är jag övertygad om att mina magproblem, mitt magbråck som krävde operation och mitt väldigt trista utomkvedshavandeskap där ägget fäste utanpå äggledaren och där hjärtat sturskt pickade ända fram till den akuta operationen i vecka åtta beror på mina kejsarsnitt.

Dessutom smärtar det i ärrbildningen när jag tränar.

Något jag skulle berätta för de mammor som kräver snitt är hur beroende av andra man blir efteråt. Du kan endast lyfta bebisen, inte de större barnen, inte placera vagnen i bilen, inte städa eller storhandla. Och när man kommer hem med ett syskon är det de äldre barnen som behöver dig, inte bebisen.

När jag inför ett skrivprojekt läste på om det svenska 1600-talet lärde jag mig att spädbarnsdödligheten drabbade alla hårt, men framför allt kungahusen och adeln. För att vanliga kvinnor födde hemma – och slapp infektionerna som de smutsiga instrumenten och händerna spred.

Skulle jag föda i dag skulle jag välja hemförlossning med en erfaren doula.