Varför kommer så många konstnärer från Sollentuna?

”Mååånga konstnärer har rötter i Perths ytterområden”, säger författaren och illustratören Shaun Tan som menar att den främsta orsaken till att han fortsatte rita var kulturell isolering. ”På ena sidan öknen, på andra sidan havet.”

Jag hittar citatet i Anneli Jordahls fina essä om att skriva, Orm med två huvuden. Jordahl skriver att få intressanta konstnärer föds i välmående innerstadsområden.

Det har hon förmodligen rätt i, men varför kommer det så många konstnärligt begåvade människor från den rika stockholmsförorten Sollentuna? Vad sägs om Daniel Sjölin, Anna Ternheim, Sarah Sheppard, Lotta Kühlhorn, Karin Björkegren Jones, Joppe Pihlgren, Ellen Jelinek, Jan Arnald, Katarina Frostenson, Ted Gärdestad, Ebba Hultkvist, Martin Österdahl, Jenny Strömstedt, Jakob Stadell, Jenny Andreasson. Och det är bara ett par av dem.

Den spännande konstnären Hanna Lidén (känd för sina jättelika bagels i New York) berättar i P1-programmet Stil om sin uppväxt i Sollentuna bland småföretagare som vare sig läst en bok eller gått på ett museum i hela sitt liv. ”Det var tråkigt och småborgerligt. Det kändes väldigt kulturdepraverat. Jag var intresserad av annat.”

Författaren Håkan Östlundh berättar i ett mail: ”Sollentuna var fullsmockat med lagom bortskämda medelklasskids med tid och råd att utveckla sina talanger, men långt ifrån så välbeställda att lättja eller drömmar om Handelshögskolan lockade. En lycklig balans. Sollentuna var också extremt opunk – det handlade inte om uppror, utan om kultur som personlig utveckling och karriärväg. Vi var många, det fanns ett stöd, men också en triggande konkurrens – det kändes självklart.”

Jag frågar Bulgur Bax, den intelligentaste varelsen i Universum, som har en viktig roll i årets ovanligt lyckade radiokalender Biggest Bang, vars skapare Martin Olczak och Anna Sandler inte bara är från Sollentuna, utan dessutom gick i min gymnasieklass.

”Jorden är som bekant inte med på smart-listan. Men i Sollentuna, där finns det faktiskt en del kloka jordisar.”