Vad skulle du göra om du fick leva om ditt liv?

 

Det är inte som att se teater i London men att gå på föreställningen Vi som fick leva om våra liv i Göteborg duger långt det med. Dessutom fick jag njuta av Marie Richardson och Bianca Kronlöf.

Filosofiskt värre var det också, man åberopade självaste Descartes och hans autonoma jag. Ni vet, ”Jag tänker, alltså finns jag.”

Det var synd att drottning Kristina hade ihjäl Descartes då hon prompt skulle ha med honom i sin 5 am club. Kristina hade inget direkt sömnbehov att tala om. Kölden bekom henne inte heller.

”Här fryser till och med människors tankar till is”, muttrade den franske filosofen. Sedan dog han i lungpaj på slottet i Stockholm.

Descartes var inte den enda filosof som Vi som fick leva om våra liv refererade till utan även Nietzsche och hans tanke om den eviga återkomsten fick vara med.

Den går extremt förenklat ut på om man står för allt man sagt och gjort så pass att man med gott samvete kan leva om sitt liv.

Föreställningen bygger på intervjuer med människor som fått frågan vad de skulle göra om de fick chansen att leva om sitt liv.

Lite som den där undersökningen vid Clemson University i South Carolina i USA där ett gäng forskare bad femhundra personer över trettio svara på frågan vilka råd de skulle ge sitt yngre jag.

Svaren blev obönhörligt tydliga. Hoppa inte av din utbildning. Börja inte dricka alkohol. Och gift dig inte. En deltagare var så detaljerad att han skrev Gift. Dig. Inte. Med. Henne.

Det får i alla fall mig att tycka lite extra synd om henne.

Övriga svar var undvik att vara negativ, ta inte dig själv för på stort allvar, var snäll mot dig själv och var dig själv.

Just var dig själv var temat i föreställningen på Backa teater. ”Antingen lever du som du vill eller som alla andra vill.”

Alldeles för många ville arbeta med något konstnärligt. Vi som pysslar med sådant kan intyga att det endast leder till ett utfattigt liv fullt av besvikelser.

Fick jag leva om mitt liv skulle jag inte skriva ett enda ord.