Katter känner på sig när det är dags att dö

Han var den minsta, minst musikaliska och minst omtyckta ungen i den stora kullen. Den lilla beige katten som föddes inne på skivbutiken Rough Trade i London på 1980-talet.

Beige Cat, Chat Beige eller rätt och slätt Chat som den senare kom att kallas.

Elizabeth Youngs katt.

”Liz was a compulsive reader and an instinctive writer, whose interest in the bizarre, the peripheral, the mordant and the obscure, belied a perfectly rigorous analytical mind”, skriver Will Self i förordet till hennes artikelsamling Pandora’s Handbag.

”I wonder who the hell will read this book? And I wonder weather it will sell? On the face of it, Pandora’s Handbag is not a surefire hit for any publisher, being the collected writings of a critic and journalist who, while not obscure, was by no means well known”, fortsätter Will Self.

Jag är nog den enda i hela Sverige som inte bara äger en bok av denna fantastiska skribent som, endast femtio år, så tragiskt dog 2001 av hepatit c utan som dessutom letade upp boken på ett antikvariat i London. Och som nu skriver om hennes katt Chat.

Den lilla beige katten som var rädd för sina egna nysningar, och som trodde att den otäcka åskan var något Young satte på och kunde råda över. Vars låda för honom var stor som en jacuzzi. Som sa sådant som ”could you turn off the rain, please?” och ”ok, I did vaguely lick the butter and oh, my tail sort of brushed over that stuff you left out on a mirror”.

Katter känner på sig när det är dags att lämna in och efter arton år gömde sig Chat i ett paraply för att dö, men han dog inte på grund av att hans liv uppehölls av de mediciner han fick, så under ett obevakat ögonblick hoppade han ut genom ett fönster. Chat låg på trottoaren och flämtade och hade sannerligen visat vad han ville och han litade på Young att hon skulle göra vad som nu krävdes.

Hon kunde inte sluta gråta och hon såg honom överallt – ett litet blont spöke.

Precis som jag hela tiden ser min leopard som nyligen lämnade oss. Till och med här i London ser jag henne.