Jag anpassar hela livet efter mensen

Vad tror ni hände när jag sökte läkarhjälp mot mitt dåliga mående under mensen?

Jajamän, ni gissade rätt. Gynekologen ville skriva ut den där sortens antidepressiva som påstås lindra svår PMS, samt p-piller.

Trots att jag just hade berättat att jag inte lider av PMS utan blir en spillra under själva blödandet. Och att jag inte vill äta p-piller för att de sorter jag testat fått mig att må förskräckligt, vilket jag inte är intresserad av.

Att det går att hämma blodmängden med vanlig receptfri medicin (innehållande tranexamsyra) borde väl en läkare kanske tipsa om istället för att propsa på hormoner, men det fick jag googla mig till själv.

Tranexamsyran hjälper till viss del men jag har svårt att begripa orsaken bakom mitt allmänna ras. Är man inte som minst hormonpåverkad under mensen?

Jag frågar Jenny Öhrn Segolsson, ena halvan av PMS-podden, som just lyckats crowfunda hela 105 000 kronor till en ny säsong.

”Ja, då är våra nivåer av progesteron, östrogen och testosteron som lägst. Men det verkar som att tiden strax innan mens och början av den follikulära fasen är ’fönstret’ som borde vara bäst. Alltså INNAN östrogen stiger och ägglossning kommer. Varje kvinna måste hitta sin peak – för den är högst personlig.”

Det är något som den brittiska fotbollsklubben Chelsea är först i världen med att beakta, där de anpassar kvinnornas träning utifrån cykeln med målsättningen att minska skaderisken.

Enligt en norsk studie över 140 elitidrottare säger 47 procent att de presterar sämre under mens. Endast en fjärdedel tar tagit upp detta med sin tränare. Och i stort sett alla saknar kunskap om träning och menscykeln.

Jenny Öhrn Segolsson igen: ”Jag vet att när USA vann US Womens Cup så gick de ut med att de loggar alla spelares cykler och anpassar träning samt kost för respektive spelare. Modernt ju!”

En av forskarna bakom studien, Öyvind B. Sandbakk, tror att vi inom en tioårsperiod kommer att se en förändring och en större förståelse.

Tio år. Som vanligt det kommer till sådant som gäller kvinnor.