Jag är en insta-stalker

En minut efter att den av min dotter införda skärmtiden slås på börjar det klia i fingrarna.

Jag är nämligen beroende av en viss persons instagram.

Jag älskar hennes ”today’s office”. Ett vackert dukat bord med vattenfärger, levande ljus i höga stakar. En av hennes tavlor i ”Årstiderna”-serien i bakgrunden. Ett block och pennor. Färgerna går i ljusblått och andra pasteller.

Hon binder vackra kransar. Hon gör eget julgodis. Hon skulpterar små spooky Halloween-dockor.

Hon tillagar grytor som ser så lockande ut att jag kan känna doften ända till min Stockholmsförort. I en ljusblå Le Creuset så klart.

Hon till och med slår in presenterna så att de i sig blir små konstverk.

Allt görs med sådan känsla och framför allt omsorg. Omsorg om allt från material, till färgval till kärlek till mottagaren.

Och: hon har en gräsgrön ytterdörr. Som sitter på ett sådant där ljuvligt engelskt radhus. I Oxford!

När ens life goals att bo i England bakom en gräsgrön ytterdörr på grund av ålder och ekonomi aldrig kan infrias får en nöja sig med att glutta på andras liv.

Vem stalkar jag?

Författaren och konstnären Amanda Hellberg så klart.

Om dörren säger hon: ”Det tog ett jäkla tag att hitta färgen, det är samma som Beatrix Potter hade på sin grind i Lake District. Eftersom den nyansen anses historiskt viktig så har man lyckats återskapa den på något sätt i samarbete med The National Trust. Nyansen har döpts till Sage & Onions. Man har aldrig hittat den kulören på någon annan plats och man tror att den lilla färghandeln i byn experimenterade fram en enda liten målarburk tills Beatrix var helt nöjd. Men detta visste jag inte när jag köpte färgen.”

På frågan vilka Hellberg själv stalkar svarar hon:

”@knivenivattnet Linda Spåman har jag älskat länge, hon är en av våra största samtida svenska konstnärer. Hela hennes tillvaro är konst. Och så @katieryankatieryan som skapar enorma ruttnande och mögelangripna frukter av ädelstenar. En ascool idé, utsökt genomförd.”

Jag har hittat ett sätt att tjuvkoppla skärmtiden. Säg inget till min dotter.