Tysta aldrig mäns våld mot kvinnor

Erään avioliiton anatomia.

Det är finska och betyder ungefär ett äktenskaps anatomi och är en bok skriven av Annikki Kariniemi (1913–1984). En ganska ruggig titel när man har fått höra lite mer om Kariniemi. Och när man vet vad Rosa Liksoms bok Överstinnan, som bygger på Annikki Kariniemis liv, handlar om.

Trots att Annikki Kariniemi skrev över trettio böcker och belönades med många fina priser vet vi alldeles för lite om henne. Vi känner till att hon orsakade stor skandal genom att bli ihop med en mycket yngre man.

När den riktiga skandalen naturligtvis var att mannen hon lämnade var en tjugoåtta år äldre finsk nazistsympatisör som misshandlade henne.

Men om detta står inget på informationsskylten intill hennes staty vid utsiktsplatsen uppe på Aavasaksa-berget ett par mil söder om polcirkeln, känt för det misslyckade husbygget inför besöket av tsar Alexander III 1883. Eftersom han aldrig kom.

Nej, för mäns våld mot kvinnor talar man inte om. Dessutom kan det ju ta ner stämningen. Tänk på alla som vill njuta av utsikten. Tänk på paren som ska kyssas framför skylten ”kiss here” under midnattssolen.

Så på skylten kan man istället läsa lite allmän puttinutt om vildmarkens fågelorkester vars ljud påminner om tusen silversmeder som slår med sina små hammare.

Men när jag står framför Kariniemis mäktiga staty så vet i alla fall jag. Och hon vet att jag vet. Hon står där, stolt, med sin katt och sin bok och hon tänker inte vara tyst om våldet. Trots att hon sedan länge är död.

Förmodligen är det inte en slump att vi – märkbart tagna av Kariniemis öde – får lyssna till ytterligare en berättelse om en död kvinna som inte tänker vara tyst.

Hon heter Maja och går igen. Mycket kring hennes dödsfall var väldigt oklart. Det gick rykten om en våldsam make. Och hon dog i ambulansen vid Luppio.

Uterummet i Majas gamla villa där vi fikar är ögonbedövande vackert. Marssolens glitter bildar små droppformationer på golvet.

Vi hör dig Maja, tänker jag. Det du vill berätta är livsviktigt. Fortsätt spöka.