Startsida / Inlägg

Småbarnsmamman: ”Ibland kan det gå flera månader utan att vi har sex”

av Linda Hjertén
När den senaste undersökningen om svenskars samliv gjordes 1996 visade det sig att man i åldrarna 31-50 år var mindre sexuellt aktiv än vad svenskar i samma åldersgrupp hade varit 30 år tidigare.
Den största orsaken då var att man kände större stress och press i yrkeslivet.

Familjen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Familjen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Vad vår undersökning som vi nu gjort visar kommer vi att presentera senare.
Jag har pratat med en trebarnsmamma i 35-årsåldern som vill vara anonym. För henne och hennes man har det där med sex hamnat långt ner på prioriteringslistan, begravet under jobbstress och barnpusslande med barnen som är i tidigare tonåren.
Varken tiden eller orken räcker till.
–  Jag blev så förvånad när jag läste i någon söndagsbilaga att den genomsnittliga småbarnsfamiljen har sex tre gånger i veckan. Det kan ju inte stämma? Jag och min man har kanske sex två gånger i månaden. Ibland kan det gå flera månader utan att vi har sex alls.
Vad beror det på?
– Vi hade mer tid för det när barnen var små och man kunde göra det när de tittade på Bolibompa eller när de sov. Men nu när de är äldre så är de vakna till och med mer än oss och nu förstår de vad sex är. Man vill inte göra det obekvämt för dem. Fönstret för sex är bara öppet när alla andra gått och lagt sig och då är det sällan man själv orkar.
Hur viktigt är sex?
– Hade du frågat mig för 15 år sedan hade jag sagt att sex är jätteviktigt. Det är själva klistret i förhållandet som särskiljer en från att vara vänner och att vara tillsammans. Men som tjej känner jag att jag behöver den psykiska närheten först för att kunna ha den fysiska. Min man känner tvärtom.
Hur mår du när du väl har haft tid att ha sex?
– Själva ”kärkänslan” blir större. Jag mår bra av det och tänker att det här måste vi göra oftare men så kommer livet emellan med barnen och jobbet och allting.
Tror du att folk är ärliga med hur mycket eller lite man har sex, att pressen ökar för att man tror att alla andra har mer sex än en själv?
– Absolut. Det är tydligen inte okej att inte ha så mycket sex men varför ska vi sitta här och ljuga? Man kan prata om andra områden i livet som stundtals fungerar mindre bra, som barn och jobb, men man kan inte vara ärlig när det handlar om sex.
Linda Hjertén, reporter 
I dag vänder vi oss särskilt till småbarnsfamiljer. Känner ni att ni kan tänka er diskutera samliv, vardag och samhälle öppet med namn och bild, mejla: granskning@aftonbladet.se.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Jenny Åsell, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB