Startsida / Inlägg

”Jag vill nästan aldrig ha sex”

av Linda Hjertén
Det har kommit många mejl efter min kollega Lisas efterlysning i går efter de som sällan känner lust att ha sex.
Och många känner igen sig av döma av alla mejl vi fått.
Alla som har mejlat vill vara anonyma för som både jag och Lisa har märkt under den här granskningen så är det att väldigt få som är vågar tala om ett dåligt sexliv offentligt. Ett bra och blomstrande sexliv är en sak, men när det handlar om brist på lust är det mer stigmatiserat.
En kvinna i 50-årsåldern skriver att hon och hennes make aldrig sex. Hon känner ingen lust, njuter inte av samlagen när de väl sker, och ingen av dem tar längre initiativet till sex. Nu har det gått tre år sedan de senast hade samlag.
En annan kvinna skriver att hon och hennes sambo, som varit tillsammans i snart tio år, till en början hade sex ofta men att det sedan avtagit allt mer genom åren utan att någon av dem kanske egentligen vet varför.
Och i dag har jag även pratat med Sophie, en 29-årig vältalig tjej som nästan aldrig känner lust.
Sophie bor i Stockholm och hennes förhållande har precis tagit slut.
Hon säger att det är otroligt frustrerande att inte känna lust, något hon inte gjort på det sätt ”som man bör” sedan hon förlorade oskulden för 13 år sedan.
– Jag har känt så ännu mer de senaste åren, att jag inte har någon lust med sex. Hela kroppen låser sig och det gör ont, men jag tror inte att det är något fysiskt fel utan psykiskt.
Har det påverkat dina förhållanden?
– Det har påverkat mycket. Med mitt ex var det ett av de större problemen vi hade. Han tyckte om sex, som jag antar att de flesta normala män gör, och jag sa alltid nej vilket fick mig att känna mig taskig och misslyckad. I början hittade jag på ursäkter men på slutet var jag ärlig med honom. Han förstod mig till viss del men samtidigt ville han ju ha en tjej som vill ha sex och det kan jag förstå.
Sophie säger att det i hennes senaste förhållanden varit så att hon 98 procent av gångerna gått med på sex för den andres skull och att hon 100 procent av gångerna efteråt känt: ”Vad skönt att det är över, nu står han sig ett tag till nästa gång.”
Hur får det dig att känna dig?
– Jag känner en ångest och en press. Jag skulle vilja vara en mer sexuell människa som är mer öppen och som njuter av sex. Men jag vet inte hur. Det är så otroligt frustrerande för jag skäms inte för hur jag ser ut eller så, eller har dåligt självförtroende. Folk brukar beskriva mig som en sensuell människa som gärna flirtar och som är fysisk med mina vänner. Men när det väl blir tal om sex så känner jag bara inte för det.
Sophie beskriver det som att hon lättare kan känna lust om det är ett one night stand hon har sex med.
– Det är lättare att känna kåthet då. När jag är i ett förhållande där killen ”förväntar” sig sex så blir det jobbigare och jag känner mig mer pressad.
Sophie säger att den bild hon fått genom vänner och genom media är att sex ingår i ett förhållande och att man gärna ska ha det mest hela tiden.
Hur ofta tror du att de flesta har sex och hur ofta skulle du vilja ha det?
– Jag tror att de flesta har det mellan 2-4 gånger i veckan. För egen del skulle det räcka med en gång i månaden.
Linda Hjertén, reporter
Senare under vår granskning kommer vi att presentera resultatet av vår undersökning som bland annat ger svar på hur många gånger den genomsnittlige svensken faktiskt har sex.
Till dess får ni gärna, anonymt eller med namn och bild, berätta om hur det är för er.
Mejla oss på granskning@aftonbladet.se
Många som hört av sig till granskning@aftonbladet.se berättar att de inte så ofta, eller i vissa fall aldrig, känner för att ha sex.
Många som hört av sig till granskning@aftonbladet.se berättar att de inte så ofta, eller i vissa fall aldrig, känner för att ha sex.
 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB