Startsida / Inlägg

Erektionsproblem av för mycket porr

av Linda Hjertén
För mycket porr kan göra unga män impotenta. 
Verkligheten blir helt enkelt inte längre upphetsande nog.
Allt fler drabbas nu av porrimpotens. 
Detta är något man diskuterat och forskat på under en tid i USA, bland annat finns sajten yourbrainonporn.com som vänder sig till män som har tittat mycket på porr och nu har svårt att få erektion när de försöker vara med en partner av kött och blod.
Problemet verkar nu även ha fått fäste Sverige. Om detta skriver i dag Dagens Nyheters Insidan.
Vid en snabb sökning på nätet på orden ”impotent av porr” hittar man flera trådar på några av de största diskussionsforumen där män, många av dem unga och även vissa kvinnor, diskuterar problemet. Samtidigt som porren blir allt lättare att hitta och konsumera så blir det allt vanligare att man onanerar till porr som ibland kan vara väldigt grov och långt från verkligheten.
För vissa kan detta orsaka problem.
DN har pratat med Inger Björklund, psykoterapeut på RFSU-kliniken i Stockholm där man möter allt fler unga män som fått erektionsproblem av för mycket porrtittande.
– Det verkar som om verkligheten inte räcker till att skapa en tillräckligt stark upphetsning. Man ”tänder” inte på en verklig partner. Detta är inget nytt fenomen, men i dag finns porren tillgänglig dygnet runt. I-phones, I-pads, datorer, tv – när som helst och var som helst går det att se allt mer avancerade filmer, säger Inger Björklund till DN.
På sjukhuset i Karlskrona finns en särskild sexologisk mottagning. Chefen Göran Sedvallson tror att problemet med porrimpotens kommer att växa i takt med att porren blir allt mer lättillgänglig.  De som tittar på för mycket porr kan handla i ett felaktigt tändningsmönster säger han till DN:
– Det kan handla om att män inte får stånd eller känner lust när de ska ha sex på riktigt. De är så präglade av porrfilmens fiktiva värld att de inte klarar av ett normalt samlag i verkliga livet. Självklart kan det här ställa till problem för den enskilda individen och i ett förhållande, säger Sedvallson till DN.
Enligt en enkätstudie som Ungdomsstyrelsen gjort så tittar nio av tio unga män och tre av tio unga kvinnor mer eller mindre regelbundet på porr.
Linda Hjertén, reporter
Enligt en enkätstudie som Ungdomsstyrelsen gjort så tittar nio av tio unga män och tre av tio unga kvinnor mer eller mindre regelbundet på porr.
Enligt en enkätstudie som Ungdomsstyrelsen gjort så tittar nio av tio unga män och tre av tio unga kvinnor mer eller mindre regelbundet på porr.
Känner du igen dig i detta? Eller vill du delge någonting annat vad gäller sex och samliv. Mejla oss på granskning@aftonbladet.se
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB