Startsida / Inlägg

Fem förhoppningar inför WSOP

av Erik ”Valterego” Rosenberg

Idag inleds pokervärldens största fest då World Series Of Poker sparkar igång i Las Vegas, Nevada, US of A. Tiotusentals pokerspelare kommer under nästan två månader att göra upp i 57 event, med inköp från  1 000 dollar upp till 50 000 dollar för insatsen i Poker Players Championchip som är event nummer två. Ändå är det mesta en lång uppvärmning inför den riktiga höjdpunkten, WSOP main event. Med 10 000 dollar i inköp, och någonstans mellan 6 000 och 8 000 spelare är detta pokerns ojämförbart största happening. Turneringen har status som världsmästerskap i Texas Hold’em, förstapriset är outstanding, och vinnaren skriver för alltid in sig i pokerns historieböcker.

Okej okej, ni fattar. Nog med superlativ. Jag är pokerälskare och kalenderbitare, och det här är ett veritabelt smörgåsbord för mig, som bara väntar på att få tänderna satta i. I år har jag förmånen att få vara på plats i Las Vegas och liverapportera från main event för poker.se. Det känns fantastiskt häftigt, och gör att WSOP än mer känns grymt stort. Därför tänkte jag nu lista mina fem främsta förhoppningar inför denna fest,  i stigande ordning:

5. En starplayer på finalbordet i main event

ivey_phil.jpgFörra året tog sig världens bäste pokerspelare – jo, jag vågar påstå att han är det – Phil Ivey till finalbordet i WSOP main event. För mig gjorde det hela skillnaden mellan intresse och ointresse för finalen, att ha en riktig stjärna bland de nio som skulle göra upp om världsmästartiteln. Det har pratats länge om att det är bra för pokern att okända kvalspelare slår igenom och vinner turneringar, för att locka till sig intresse. Bra för pokern är en söndertrasad klsycha som inte betyder något utan att förtydligas – bra för vems poker?. Nu tror jag att det är bättre för allmänintresset för poker om kända spelare vinner, för att visa att skicklighet lönar sig. Alla spel och sporter gynnas av etablerade förebilder.

4. The Next Generationcarlsson_jakob.jpg

Visst, visst, fjantigt måhända, men jag tycker namnet är passande. Jag har stora förväntningar på den nya generationen spelare som senaste året tagit klivet från nätturneringarna till liveborden. Jag tror att namn som Jakob Carlsson, Jimmy Östensson, Per Linde, Kristoffer Thorsson, Anton Wigg, Adam Grünwald, Kent Lundmark och Adrian Bussman har goda förutsättningar att lyckas riktigt bra i Las Vegas i år, och flera av dessa är jag övertygad om att vi kommer att få se djupt i resultatlistorna.

3. Chris Björin

björin_chris_liten.jpgChrister Björin är svensk pokers grand old man, och vår enda riktiga världsstjärna i liveturneringar. Om Björin är i sitt vanliga slag finns förutsättningar för stordåd. Han spelar många av turneringarna, och har en förmåga att gå djupt i dem. Idag har han två armband och 50 pengaplaceringar i WSOP. Som en jämförelse över hur mycket det är, är det tio spelare i historien som har 50 placeringar eller fler.

Jag har stora förväntningar på Chris Björin i år, och ett gäng djupa placeringar – gärna finalbord – vore fantastiskt.

2. Ett svenskt armband

Att en svensk skulle ta hem ett av de 56 vinnararmbanden från turneringarna (nu räknar jag inte main event) skulle vara en grym prestation, och verkligen guldkanta årets WSOP för en railbird som mig. Bara fyra svenskar har tidigare vunnit ett WSOP-armband: Chris Björin (1997 och 2000), Mats Rahmn (2006), Anders Henriksson (2006) och Tomas Alenius (2009).

Skulle det komma i någon av de mer prestigefulla turneringarna, som $10 000-mästerskapen, $25 000 NLH sexmannabord eller till och med i $50 000 Poker Players Championchip vore det en av de tyngsta svenska segrarna någonsin.

1. En svensk jätteklonk i main event

wsop.jpgDrömmen vore självklart en svensk världsmästare, en av våra inhemska stjärnor som slutsegrare i main event.  Chansen är försvinnande liten, och en finalbordsplacering vore i sig en fantastisk händelse. Att se en namnkunnig svensk pokerspelare som en av The November Nine, de nio finalbordsspelare som gör upp om titeln när den fördröjda finalen avgörs i november.

Vi får se om några av mina önskningar och förväntningar slår in. Jag är hoppfull, och dessutom är det alltid så att det dyker upp nya händelser man exalteras över där man minst anar det.

erik_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB