Startsida / Inlägg

Majoritetens diktatur

av Jens Jadbäck

”Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed, it has been said that democracy is the worst form of Government except all those others that have been tried from time to time.” /Winston Churchill

Han var klok gamle Winston. Frihetsälskare var han också, precis som jag själv. Men vi får inte glömma att vi faktiskt lever i en demokrati. Majoriteten av människorna som har rösträtt i Sverige vill inte att vi ska kunna spela poker på något annat ställe än Casino Monopol. Så är det.

winston_churchill.jpgVi måste komma ihåg att ett monopol inte alltid är av ondo. Systembolagets monopol på spritförsäljningen har varit lyckat om syftet är att värna folkhälsan. Sverige har faktiskt väsentligt lägre andel alkoholmissbrukare än andra europeiska länder. Visste ni att samhällskostnaden för alkoholrelaterade skador uppgår till över 40 miljarder kr per år? Det är mer än vad hela försvarsmakten kostar. Vi får på empiriska grunder anta att notan hade varit väsentligt större med en fri marknad för alkoholförsäljning, liksom lidandet för flera enskilda.

Spelmonopolet är en annan femma. Skälet till att det finns sägs vara folkhälsan. Staten har i det avseendet misslyckats kapitalt. Svenskarna spelar inte mindre än andra europeér, snarare tvärtom! Vi spelar näst mest i hela Europa, bara italienarna är värre. Varför är det så? I övrigt jämförbara länder uppvisar inte samma beteende när det kommer till spel. Det beror på en enda sak: staten använder inte sitt monopol till att skydda folkhälsan, staten gör raka motsatsen. Man utnyttjar monopolet för att få folk att spela mer.

Svenska Spel är det bolag som enskilt lägger mest pengar på marknadsföring i Sverige. Läs den meningen igen. Förstå vad det betyder.
Svenska Spels flaggskepp Jack Vegas skapar fler spelmissbrukare än något annat spel i Sverige. Jack Vegasmaskinerna står utställda i områden där utsatta grupper bor. De marknadsförs direkt mot de som löper störst risk att hamna i ett missbruk. Gör staten så här medvetet? Ja , självklart. Svenska Spel är ett vinstdrivande företag. Om de hävdar att det är slumpen som avgjort var maskinerna hamnar så har de inte gjort sitt jobb. Det är till och med grovt tjänstefel. Återigen, allt detta förutsatt att monopolet vill värna folkhälsan.

Svenska Spel har så kallade ”spelgränser” där man själv kan (eller måste) sätta upp hur mycket man får spela för under en viss tidsperiod. Det hade ju kanske varit en bra grej om det inte hade varit så fruktansvärt godtyckligt. Man kan sätta vilken gräns man vill. Själv får jag spela för en miljon om dagen sju dagar i veckan – året om. Det är med andra ord ett jävla hyckleri!

Anders Borg sade öppet i höstas att monopolet inte skulle släppas med hänsyn till statsfinanserna. Okej, det köper jag. Det är faktiskt ett legitimt argument så länge de är öppna med det; statskassan behöver intäkterna för att finansiera landet. Problemet är att Svenska Spel gömmer sig bakom folkhälsan. Svenska Spel skulle svårligen kunna konkurrera ens nationellt med bibehållna intäkter. Deras pokerdel är absolut konkurrenskraftig men övriga spel är skrattretande. Återbetalningsprocenten till spelarna (dvs den summa av intäkterna som går tillbaka som vinster) är rekordlåg i jämförelse med utländska bolag. Oddsen är skandalöst dåliga och om man spelar något annat än poker på Svenska Spel så förlorar man pengar även om man vinner då man hade vunnit mer på samma spel  hos i princip vilket annat bolag som helst. Jämför till exempel travodds hos ATG med de travodds som finns på nätet.

Jag avslutar med ett annat citat.

”Ignorance is like a shadow. It has no real substance of its own, it is simply a lack of light. You cannot cause a shadow to disappear by trying to fight it, stamp on it, by railing against it, or any other form of emotional or physical resistance. In order to cause a shadow to disappear, you must shine light on it.” /Shakti Gawain

Vi måste alltså berätta om hyckleriet, få folk att förstå. Det finns dock risk för att det kommer att ta väldigt lång tid men man måste ju börja någonstans.

jens_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB