Startsida / Inlägg

Poker i Ekonominyheterna

av Jens Jadbäck

Alltså… Jag vet inte riktigt hur jag ska börja. Ett reportage i TV4’s ekonominyheter beskrev att Skatteverket ”slagit ner på” 800 pokerbolag och spelare. Vidare påstår skatteverket att pokerbolagen förlägger sin verksamhet utomlands för att kringgå skatteregler och monopol.

Kringgå monopolet – ja. Absolut, det började så för många skandinaviska bolag. Idag har de flesta bolag fler marknader än Sverige som de opererar på. Att Sverige har ett spelmonopol är… tja, synd för oss? Det är fortfarande bara en marknad i mängden.

Undvika skatt? Knappast. Det är marginell skillnad på skatten i licensgivande nationer och i Sverige. Om man räknar in relokaliseringsbidrag, högre lönekostnader för skandinaver och resor från och till Gibraltar/Malta/Isle of Man etc för anställda utanför licensgivande land blir det en ren förlustaffär att inte ha sin verksamhet i något skandinaviskt land.

Staten vill både ha kakan och äta den. De vill ha ett monopol och förbjuder därmed spelbolag att fysiskt operera i Sverige. Samtidigt vill de alltså ha skatt av bolagen som de inte vill tillåta i landet. Hur ska ni ha det politiker? Vill ni ha skatten så får ni snällt släppa monopolet – annars håller ni era smutsiga fingrar borta. Skäms de inte själva för att öppet presentera sådan här inkonsekvent smörja?

Jag kan absolut förstå varför politikerna vill ha kvar monopolet. Det är ju massor av pengar det handlar om. Det de själva inte förstår är att de har förlorat en väldig massa marknadsandelar när de hårdnackat har försvarat sin dubbelmoral. Nu har de kommit på att lite mer skatt hade smakat bra. Så klart! Det är tyvärr inte görligt med dagens monopol.

Imorgon bitti åker jag till Malta. Det kostar NordicBet ca 8000 kr, en kostnad bland många som hade kunnat sparas in om vi hade fått betala skatt i Sverige eftersom jag med flera då sluppit pendla.

jens_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB