Startsida / Inlägg

Mycket ska man höra…

av Jens Jadbäck

Jan Stocklassa, entreprenör som säljer lösningar till statligt reglerade spelbolag och tidigare anställd av Svenska Spel skriver en utomordentligt ogrundad debattartikel i Svenska Dagbladet.
Nu är förvisso en debattartikel mestadels ett framförande av åsikter, oftast starkt politiskt färgade. Inte helt olikt ett blogginlägg faktiskt, men hans argument är så ogrundade och hela artikeln är så full av floskler att det faktiskt är pinsamt.

Jag inser att jag också är köpt av branschen, och i den situationen är kravet på saklighet så fruktansvärt mycket högre än om Stocklassa hade varit någon ideolog från Ung Vänster. Eller om jag själv hade varit motsvarande för den delen.

Mycket av det som framförs har jag redan bemött på ett eller annat sätt, bland annat att 31 000 unga, företrädelsevis män, är spelberoende i Sverige idag. Siffran i sig är det väl ingen som bestrider – jag har inga andra uppgifter och heller ingen anledning att misstro det då det statistiskt känns rimligt med tanke på det totala antalet spelare i Sverige idag. Men Stocklassa påstår att det är en av tio unga personer i landet. Det har jag rätt svårt att tro på och efter en snabb demografisk kontroll hos Statistiska Centralbyrån så får jag fram att varannan ung svensk man idag skulle vara alkoholist, i alla fall om man använder Jan Stocklassas räknemetod. Hur rimlig den statistiken är får var och en sedan avgöra.

Vidare menar Stocklassa att det är en ”officiell hemlighet” att 5% av kunderna står för 90% av intäkterna hos de internationella spelbolagen. Man undrar ju vilken hatt han drar siffror ur. Det enda stället där han, i alla fall enligt sin till artikeln bifogade meritförteckning, kan ha fått tag på sådana siffror är Svenska Spel, alternativt Boss Media, vilket i sammanhanget ju trots allt ändå är i stort sett samma hatt. Jag kan i alla fall med 100% säkerhet meddela att så inte är fallet när det gäller poker. Möjligen kan det gälla mindre sajter som satsar hårt på rakeback men knappast för de större och mer etablerade sajterna.

Debattören ser Italien som ett föredöme när det gäller ”en fungerande omreglering” av spelmarknaden. Det är ju väldigt intressant att han tycker det då italienarna är de enda i hela Europa som spelar mer per capita än svenskarna. Läser man vidare så kommer förklaringen till varför han ser Italien som ett föredöme; skatteintäkterna på spel har nämligen ökat från 32 miljarder sek (2003) till 85 miljarder sek (2009). Man kan inte hjälpa att spekulera lite i hur mycket skatteintäkterna skulle öka med en mindre reglering än den Italienarna genomfört. Summorna blir i det fallet hisnande. Om det nu är skatteintäkter man är ute efter alltså.

I övrigt är det en massa små påståenden som han försöker skicka under radarn men som är helt tagna ur luften; exempelvis att spelbolagen har 2% skatt på Malta. What? Vilka är det? Varför äger inte de hela spelmarknaden med sådana marginaler?

Jag förstår inte att folk orkar slänga ur sig sånt där… ”blaj” i brist på bättre ord. Det är ju så enkelt att kolla upp om man nu är intresserad av spelpolitiska frågor. Det finns statistik på det mesta och för övrigt är Malta ett EU-land – det går alltså att kontrollera påståenden rätt långt. LGA är officiella, de går att kontakta. Bolagen själva kan man kontakta.
Det var längesen spelbolagen gömde sig i källarlokaler i östeuropa. Idag finns det tusentals anställda av spelindustrin på Malta, många av dem skandinaver. Det är riktiga människor, de går att prata med. Det är inte datorer som svarar när man skickar ett mail till supporten.

jens_8bit.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB