Startsida / Inlägg

EPT Köpenhamn – Dag The One And Only (Del II)

av DÖDARN

Min EPT-premiär för året blev en sorglig start vars vinande antimomentumkulor jag hoppas kunna ducka för i fortsättningen. Varför kunde det inte bli en likadan dag 1 som under PCA:n på Bahamas förra månaden? Ingen vore gladare än jag.

Bordet stank av fisk och gammal torsk men i själva verket var det en samling glupska ulvar förklädda i den mjukaste och till synes oskyldigaste av bomull. Mina första timmar kändes som en whiplash och värre men skulle dagen leverera. Dagens första eskapader kan du läsa om på min ComeOn-blogg, vilket du förstås gör redan nu, innan du läser vidare. Mmm, jag väntar. Se så, fiskyngel!

AB1.JPG
Det självgoda flinet suddades snart ut.

Med 28,000 danska EPT-pistoler i min stack får jag för andra gången ett par damer i min hand. De sitter bättre i mitt knä och tycks inte längre vara väl anpassade för mina nävar. Damerna har en tendens att vara förrädiska och falska som spinnande katter. Det har jag erfarit gång och igen och livet har lärt mig att inte lita på dem fullt ut. En endaste dam kan vara svårflirtad hon med, men som duo är de livsfarliga. UTG tycker sig visst vara stark nog att mucka gräl och säger 700 med 150-300-blinds och 25 i ante. Jag sitter i mittenposition och nöjer mig förstås inte med sådana skambud, utan säger 2,100. Lilla blinden kallsynar från tomma intet och UTG visar sig även han ha ruter i kroppen och synar. Floppen kommer Q-10-5 med två hjärter. Äntligen! Nu jävlar ska de blöda och det är min tur att sticka slaktkniven i halsen på de svinen. De checkar båda fram till mig, allt enligt boken. Det ligger 6,600 i potten.och jag börjar klura på optimal kontsatsning. Det är en perfekt bräda med många möjligheter. Såväl färg- som stegdrag och två höga kort. Nu ska det väl allt bli drag i luckan. Jag satsar 3,500, det vill säga strax mer än halvpott. Jag gillar min satsning. För det första ger den utrymme för moves från alla möjliga drag. För det andra ger den perfekta odds för semidöda händer (semidöda som i väldigt osannolika att vinna) som Q-X, 10-X, Q-10s, J-J, 10-10 eller 5-5. Mina marker hann inte landa på den beiga duken förrän båda deras händer låg i mucken. Hur är det möjligt med en sådan monsterflopp? Jag kunde inte be om en bättre flopp. På riktigt.

En stund senare duellerar två spelare. Den ena är bordets svaga länk, medan den andra är en uppenbar nätgrinder, och en påläst sådan. Floppen kommer två spader och det är action både på turn och river som båda levererar varsitt spader till för totalt fyra spader på brädan. Det ligger 15-20,000 i potten och ”länken” checkar till nätgrindern som ser ut som en massmördare bakom sina överstora solbrillor. Grindern satsar 5,000 och länken börjar muttra och skaka på huvudet. Pottoddsen är det knappast något fel på. Länken kläcker ur sig: ”I think you’re bluffing. Fold.” Good game, well played. Hans resonemang går inte riktigt hem. Om han misstänker att han är uppe mot en bluff och har någon form av showdown value borde det vara en enkel syn. Om han själv sitter med skit borde en checkhöjning vara på sin plats. Så lyder åtminstone min logik.

Ännu ett stegdrag får en prislapp. Jag betalar och missar med mil emellan. Stegdragen har varit dyra och olönsamma idag.

Det blir preflopkrig mellan norsken Harald Blåtand och grindern. Grindern får sista ordet när han fembetar före floppen. Efter en stunds betänketid synar norrmannen, till synes halvt motvilligt. Floppen kommer tre låga, något i stil med 2-3-10 med två spader. De båda checkar. Turn kommer en femma. De checkar igen. River är en nia och grindern leder ut med en ganska stor satsning. Blåtand tänker en stund och skickar sedan in några gula och en lila för syn och muckar omgående när den fembetande grindern viker upp 5-9 i spader. Galet bord!

 Inte mycket har hänt och jag har pendlat mellan 27,000 och 33,000 några gånger. Med ganska på pricken 30,000 får jag min första A-K, the big slicket. En tysk herre i 50-årsåldern höjer till 800 från mittenposition. Blindarna är 150-300 och 25 i ante. Det viks fram till mig i stora blinden och jag vill förstås få bort så mycket skithänder som möjligt och säger 2,300. Han synar utan en blink och floppen kommer. Q-Q-K utan färgdrag. Det ligger 4,750 i potten och jag leder ut för lite mer än halvpott; 2,500. Han synar bakom och turn kommer 4. Jag checkar för pottkontroll och han satsar 3,500. Nu blir handen intressant. Denna tysk har spelat ett underligt och irrationellt spel hittills. Tidigare värdesatsade han halvpott med 8-8 på såväl flopp, turn och river trots att det låg en tia som en kung på floppen. Ytterligare innan dess hade han visat upp flera konstiga händer följt av lika konstiga spel. Det ligger 13,250 i potten och det kostar 3,500 för att syna. Oddsen är helt enkelt för bra med tanke på hand range. Han kan lika gärna fula sig igen, som så många gånger förut. Jag synar och river kommer ett A. Esset skrämmer mig inte, för jag tror inte att han är galen nog att blåsa vidare med J-10 på turn med risk för en checkhöjning. Han sträcker sig omgående efter sina marker och satsar 7,500. Jag vet inte om jag ska tolka hans snabba satsning som styrka eller svaghet. Det ligger 24,250 i potten och det kostar mig 7,500 för syn. Tänkarmössan åker på. Risken att vara slagen är stor, det inser jag. Men pottoddsen gråter efter en syn. Att vika mot hans range och med de förföriska oddsen skulle kännas vekt. Många spelare föredrar dessutom att göra billiga bluffar eftersom de både ser mer trovärdiga ut samt eftersom de kommer billigt undan när de väl ertappas. Argumenten för en syn känns mer och mer självklara, även om jag sannolikt ligger under. Man vinner inga turneringar på att fjolla sig fram och om min hand står skulle det betyda ett rejält tillskott till stacken och jag vore uppe på drygt 46,000, en hyfsad bit över average. Detta hade förstås förbättrat mitt utgångsläge avsevärt och jag hade lagt ännu ett kattliv till min turneringsöverlevnad. Jag valde till slut att motvilligt syna  bara för att se hans K-Q flippas upp. Hur han ens orkar spela den efter en trebet pre begriper jag inte riktigt. Vad skulle han göra om floppen blott kom kunghög? Efter potten var jag skakad och tyckte att jag hade spelat handen dåligt. Men, med lite distans och analys ser jag inte hur jag skulle ha spelat den annorlunda rent spelteoretiskt. Att checka floppen skulle kännas svagt och han skulle troligt satsa halvpott ändå och jag skulle ge bort rollen som aggressor. Det tycker jag inte om. Det var min i särklass mest kritiska turneringshand och jag lyssnar gärna på era åsikter. Som en insiktsfull läsare på min ComeOn-blogg så väl uttryckte (citerandes ingen mindre än mästarnas mästare Tureniec) det kräver EPT:n i Köpenhamn en extra aggressiv approach om man vill ha en suck chans till framgång.

Med drygt 14,000 kvar hittar jag Q-J off några händer senare. Blindarna har stigit till 200-400 och 50 i ante. Jag höjer till 1,150 från sen positon. Samma tyskgubbe som förut synar från lilla blinden. Floppen kommer 5-5-6 med två ruter. Han checkar och jag satsar 2,500 i 3,350-potten, en lite större satsning direkt avsedd att göra potten ointressant för ej behöriga. Han synar. Turn kommer 3, inte i ruter. Han checkar igen. Det finns flera alternativ till vad han kan ha. Han kan mycket väl ha floatat floppen med nåt skit i syfte att stjäla kalaset om jag visar mig passiv. Att han ska ha träffat femman vore väl bra ironiskt. En sexa borde inte klara trycket från såväl en turn- och riversatsning. Och, ett färgdrag är mer eller mindre tvunget att ge vika på turn. Jag funderar en stund och kommer fram till att 3,500 är en bra turnsatsning. Synar han är jag beredd att ställa river för mina sista 7,000. Men gubben hade något annat i kikaren och svarade med att ställa. Förstås hade jag inget annat val än att ge vika, men jag undrar fortfarande vad fasen gubben hade.

Jag börjar tro att jag utvecklat någon form av nötallergi, för stålet kommer bra mycket mer sällan än jag anser skäligt. Lite rättvisa, tack. Nerhuggen och kort som en stubbe höjer jag med A-J off till 1,100. Stora blinden bråkar och slår om till 4,500. Nu måste någonting hända och jag måste ta en stand en gång för alla. Troligen ligger jag efter, men förhoppningsvis inte med mycket. Har han 10-10 eller lägre är mitt spel rättfärdigat då det redan ligger 1,750 i döda pengar. Dessvärre har han hittat något bra mycket bättre än så och flänger upp en K-K. Floppen kommer Q-J-x (och inte K-Q-x som jag sa i videointervjuerna). Turn och river blankade och guldet blev till sand. Brännhet. Jävla. Rykande. Sand.

/DÖD

Regga konto och skriv in LUX33 i bonusfältet så får du 33% rakeback och upp till 600 dollar i insättningsbonus! Tro mig, med 70% amerikaner är där bra värde.

robert-dodarn-lux_aftonbladet.png

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB