Startsida / Inlägg

Ben & Jer…ebko

av Petter Westin

Undrar du vad som händer med Jonas Jerebko? Nu kan du sluta undra. Den 22-åriga svenska basketstjärnan har nyligen börjat blogga på Basketsverige.se. Där berättar han om sin vardag i Detroit tillsammans med de nya lagkamraterna i Pistons.

Bland annat skriver han om hur han gick för dunken mot den gamla försvarsdemonen Ben Wallace – och fick skottförsöket i retur snabbare än nån hinner stava till ”rookie”.

– Jag försökte i alla fall, skriver Jonas – och han behöver absolut inte skämmas.

Det har nämligen hänt förut att folk har försökt mot Big Ben, men blivit blockade. 1 948 gånger, närmare bestämt – plus 250 i slutspelsmatcher. Shaquille O’Neal, Tracy McGrady, och Ron Artest finns med på den långa listan över superstjärnor som blivit förnedrade av den fyrfaldige Defensive Player of the Year-vinnaren.

Och ännu större än hans blockstatistik är det oändliga mörkertalet av skott som han förändrat eller förhindrat genom sin blotta närvaro under korgarna (och i skyttens huvud).

Nu är jag den förste att tillstå det: Ben Wallace 2009 är bara ett skelett av den spelare som var en central kugge när Pistons 2004 snodde NBA-titeln framför ögonen på Los Angeles Lakers. Ett Lakers som hade fyra framtida Hall of Famers i startfemman (Kobe, Shaq, Malone, Payton).

Men här finns fortfarande otroligt mycket att lära för en 22-åring från Kinna, som än så länge bara skrapar på ytan av sin potential. Pistons har tagit tillbaka Ben Wallace för att han ska vara en stabiliserande kraft i insideförsvaret, men också för att han ska kunna lära lagets unga talanger hur man överlever som undersizead power forward och center i NBA.

Wallace gick den långa vägen till stjärnstatus. Collegekarriären spenderade han på juco- och division II-skolor. Han blev aldrig draftad. De första åren i NBA var han en bänkspelare som blev tradead från Washington till Orlando till Detroit. Sitt första riktigt stora kontrakt skrev han inför säsongen 2006/07, då han som free agent lämnade Pistons för Chicago Bulls och ett fyraårskontrakt värt 60 miljoner dollar. 

Wallace är listad som 6’9, 206 cm, och vissa menar att det kan vara en generös mätning. Han har alltid fått spela försvar på längre och mer begåvade motståndare som Kevin Garnett, Tim Duncan och Shaquille O’Neal. Men Big Ben har fått det att funka med en extrem atletisk förmåga, hårt arbete och en lite nasty attityd.

Just inställningen var det Pistons general manager Joe Dumars fastnade för när han studerade Jonas Jerebko. Svenskens motor, hans 100-procentiga arbetsinsatser och hans envisa vägran att ge upp en förlupen boll.

Pistons ser Jerebko som en fyra, som en powerforward med förmåga att drivea bollen till korgen och dra ut försvaret om han förbättrar sitt hoppskott. Precis som Ben Wallace är Jerebko liten som insidespelare, och här hemma i Sverige förfasades basketälskarna när han till och med matchades som center i sommarligan.

Men det behöver inte ha varit av ondo. Pistons gjorde så dels för att maximera speltiden för alla rookies, dels för att se hur Jonas Jerebko klarade av att matchas mot större spelare. Och i en liga där Joakim Noah startar som center är det självklart att Jonas Jerebko håller som fyra.

Även fast Ben Wallace är en annorlunda spelartyp än Jerebko, så har han mött ungefär samma utmaningar som svensken kommer göra i NBA. Wallace ger Pistons viktig rutin, och har en imponerande karriär bakom sig som lagets ungtuppar kan inspireras och ta lärdom av.

39 dagar kvar till NBA-premiären, men vi får garanterat anledning att återkomma till Jonas Jerebko – Sveriges första NBA-spelare.

/Petter

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB