Startsida / Inlägg

Panelextra: Super Bowl XLVIII

av Petter Westin
3 2 1

I söndagens Aftonbladet går vi helt bananas med Super Bowl-pepp.
Det du ser här ovan är sidorna 15, 16 och 17 i Sportbladet.
Och sidorna 24 och 25 – mittuppslaget – i huvudtidningen.
Läsning för oss inbitna nördar.
Läsning för de som nyss fastnat för sporten och brinner av iver att lära sig mer.
Och inte minst – läsning för alla de som är nyfikna lite sådär på avstånd, men inte är helt säkra på vad de tycker eller vad football handlar om riktigt än.
Fem fullmatade sidor. En monstersatsning, med svenska mått mätt. Hoppas ni gillar det.

För att fira årets – åtminstone i den här bloggens universum – största sporthändelse, bjuder jag och Stefan på en färsk panel med några speciellt inbjudna gäster. Det här är profilerna som håller igång #nflse-snacket på Twitter. De driver egna bloggar/webbsajter/podcasts, och är i största allmänhet kunniga och förbaskat trevliga. Så läs deras svar, och kolla upp deras grejer om du vill läsa ännu mer om amerikansk fotboll på svenska:

Mattias Olsson, nflsupporter.se. Twitter: @nflsupporter
Oskar & Jesper, Sportpojkarna. Twitter: @sportpojkarna
Linus Jakobsson, Swedish Football Network. Twitter: @lirresblog
Per Fogelin, Tenyards.se. Twitter: @tenyards_SE

Och USA-bloggen vet ni ju redan var ni hittar.

Without further ado – NFL-säsongens sista panel:

1. Vad är det bästa med Super Bowl?
Petter Westin, USA-bloggen: På ett rent personligt plan: Att det är den helg på året då NFL får en extra skjuts in i svenskarnas medvetande. Fler snackar om ligan, medierna ökar bevakningen och folk ordnar sina små Super Bowl-fester runtom i landet. För varje år tycker jag mig märka att intresset blivit ännu lite större än föregående säsong. Varje säsong kommer nyfrälsta vänner, bekanta och kollegor fram och säger: ”Du, jag har börjat kolla på NFL, och det är ju jävligt häftigt”. Sånt gillar jag. Och rent sportsligt? Well, det är alltid svårslaget med direkt avgörande finalspel, idrottsprestationer i absolut världsklass och den speciella dramaturgi som alltid växer fram ur en Super Bowl.

Stefan Persson, USA-bloggen: Reklamfilmerna? Nä, det är så klart hela larger than life-känslan. Det må vara ett uttjatat begrepp, men det är exakt den stämningen som infinner sig när man ser spektaklet på plats. Jag tycker den känslan brukar förmedlas rätt bra på teve, också. Underhållning i världsklass, helt enkelt.

Mattias Olsson, nflsupporter.se: Finaler är alltid speciellt eftersom de har en känsla av att historia skrivs, men det finns andra helger under säsongen om man bara vill se bra fotboll. Super Bowl ger istället oss fans en chans att fira av säsongen, och den känslomässiga berg- och dalbanan vi hoppar på varje år, med en riktig brakfest!

Sportpojkarna: Hela NFL-säsongen är i sig mer spännande än Super Bowl, det bästa med Super Bowl är som VM-finalen i fotboll, det är kulmen på den bästa turneringen i sitt slag.

Linus Jakobsson, SFN: Super Bowl representerar allt som man älskar med amerikansk fotboll och USA. Man tar allt till bristningsgränsen; mat i överflöd, reklamfilmer som kostar mer än man vågar tänka sig, bra fotboll i en inramning som i sig skulle vara skäl nog att sitta upp hela natten, att kunna dricka öl på en söndag utan att det är semester och framförallt att göra allt detta i goda vänners sällskap som delar samma passion för fotbollen som en själv.

Per Fogelin, Tenyards.se: Spektaklet, samt att det är en ren final. Systemet med ”bäst av en match” genom hela slutspelet är genialt. ”Bäst av sju” kan visserligen också ha sin charm, men ingen annan liga i världen har lyckats så väl med att göra varje match (under hela säsongen) betydelsefull. Vad gäller spektaklet Super Bowl är det få länder som kan producera idrott som amerikanerna. De behandlar varje match under säsongen som om det är det viktigaste i världen just då.

2. Hur ska du se matchen?
Petter Westin, USA-bloggen: Det verkar inte bättre än att jag ska redigera Sportbladets papperstidning medan matchen drar igång, så det blir ett halvt öga på TV10-sändningen under tiden. Förhoppningsvis är mitt ”riktiga” jobb klart lagom tills Bruno Mars äntrar scenen, så att jag kan luta mig tillbaka och njuta av andra halvlek – innan det är dags att leverera texter till Sportbladet.se under måndagsmorgonens tidiga timmar. Inte mer glamouröst än så att vara NFL-skribent i Sverige, alltså.

Stefan Persson, USA-bloggen: I tv-soffan, med polare. Med Patriots-kepsen på, så klart.

Mattias Olsson, nflsupporter.se: Jag ska se den med nära vänner i en bekväm soffa. Det blir en lång och bra uppladdning och sedan stora mängder mat för hela slanten!

Sportpojkarna: På biografen CNEMA i Norrköping. Häftig upplevelse att se riktig fotboll på en så stor duk. Självklart värmer vi upp med blaskig amerikansk öl.

Linus Jakobsson, SFN: Det blir en fullspäckad dag med gänget ifrån fantasyligan. Vi brukar ses varje NFL-söndag och denna söndag blir inget undantag, men eftersom det är Super Bowl adderar vi vissa element. Vi träffas redan strax efter lunch, då blir det ett hårt fyspass i form av innebandy så att vi gör oss förtjänta av tio timmars ätande och drickande då energidrycker, Coors Light och en mexikansk buffé står uppdukade efter bandy och bastu. Ingenting lämnas åt slumpen, köttet till carnitan har stått på spisen och puttrat hela eftermiddagen och ölen ligger redan på kylning i en snödriva utanför huset.

Per Fogelin, Tenyards.se: Jag och en god vän brukar, sedan 7 år tillbaka, hålla i en liten Super Bowl-fest där vi bjuder in diverse ”ofrälsta” kamrater. Mat & dryck brukar vara typisk amerikansk (wings, burgare, Budweiser/Miller etc). Det är inte alltid alla gäster klarar sig igenom natten, men om vi är 5-6 stycken kvar framåt gryningen brukar vi se det som en seger för vår mission.

3. Vilken duell är du mest spänd på att se?
Petter Westin, USA-bloggen: Peyton Manning mot Richard Sherman. Matchens två mest uppsnackade profiler. Det känns som nånting stort kommer hända här. En pick-six av Sherman? En lång Peyton-touchdown till Demaryius Thomas? Det enda jag tror mig veta med säkerhet, är att ligans enda femfaldige MVP inte lär vara rädd för att utmana Sherman.

Stefan Persson, USA-bloggen: Det är naturligtvis duellen mellan de två giganterna. Rivalerna som ändå är vänner. Ja, jag snackar naturligtvis om Denvers Matt Prater och Seattles Steven Hauschka. Visste ni att deras gemensamma field goal conversion rate ligger på 95 procent? Och att det är bästa siffran någonsin i en Super Bowl? Kanske att jag sneglar lite mot den mer uppenbara duellen mellan Denvers WR:s och Seattles secondary.

Mattias Olsson, nflsupporter.se: Peyton Manning mot den psykiska pressen. Han möter ett lysande försvar som väldigt få quarterbacks har varit framgångsrika mot. Men förväntningarna verkar vara att han ska göra precis som vanligt. Det behövs nog stora delar ödmjukhet och tålamod. Dumdristiga misstag skulle sänka Broncos.

Sportpojkarna: Ligans mest underskattade WR Demaryius Thomas mot ligans bästa CB Richard Sherman, båda är monster, och i förlängningen Seattles secondary mot Denvers passmottagare – Seattle måste vinna den matchen i matchen för att ha en chans.

Linus Jakobsson, SFN: Eftersom jag är lite mer defenseorienterad så kommer jag nog hålla ett litet extra öga på Sherman, Chancellor, Thomas & Co. oavsett vilka Broncos väljer att ställa upp mot dom. Jag är extremt fascinerad av både det fysiska och mentala spelet som pågår mellan DB’s och deras motståndare, speciellt när det kommer till spelare som Richard Sherman.
Om Seahawks defense skulle lyckas få det mentala övertaget på Manning och hans lärjungar så kan det bli en riktig fröjd att se.

Per Fogelin, Tenyards.se: Marshawn Lynch (RB, Seattle) mot Terrance Knighton (DT, Denver). De två fysiska bjässarna på var sida. Lynch gillar att springa rakt fram och utnyttja sin enorma styrka. Om han gör samma vägval under Super Bowl lär han springa på Knighton vilket kan bli intressant. Lynchs framgång, eller brist på sådan, tror jag kommer vara nyckeln till utgången i den här matchen.

4. Och nä…du slipper inte undan: Vilket lag vinner Super Bowl XLVIII, och vem blir den stora hjälten?
Petter Westin: Jag har ju sagt Denver ända sedan i somras, så det vore fegt att ändra det tipset nu. Peyton blir Super Bowl-MVP, men den osjungne hjälten är Montee Ball som kommer in från bänken och straffar Seahawks springförsvar med 87 arga yards och en touchdown.

Stefan Persson, USA-bloggen: Jag tippade Denver innan säsongen och måste ju stå fast vid det. Med det sagt, jag tycker ju inte att Denver sattes på något större prov mot Patriots. Är rätt övertygad om att man kommer få en jobbig inledning mot Seahawks. Sen gör väl Mannings som de brukar, blundar, kastar och hoppas att en WR fångar bollen med hjälmen.

Mattias Olsson, nflsupporter.se: Seattle Seahawks vinner. De är bättre byggda för jämna och tuffa matcher. Ett fantastiskt scenario värdigt Hollywood skulle vara om Seahawks receiver Percy Harvin tar över matchen. Det dyra nyförvärvet har knappt satt fot på plan sitt första år men ska vara i full form till säsongens sista match.

Sportpojkarna: Denver Broncos vinner matchen på Peyton Mannings hjärna, och tyvärr blir Peyton Manning MVP. När Jacoby Jones inte vann MVP förra året dog hoppet om att nån annan än en QB kan vinna den.

Linus Jakobsson, SFN: Jag är ändå djupt tacksam att jag slapp tippa exakt score då det historiskt sett inte varit min starkaste sida. Många sedlar som försvunnit ur min ägo när den sedvanliga Super Bowl-bettingen kommit igång framåt småtimmarna.
Även om jag hellre skulle se Kam Chancellor slå ner en boll i end zone på fjärde och mål med bara sekunder kvar på klockan i fjärde kvarten och Seahawks mirakulöst vinner över ”Super Peyton” så tror jag dessvärre att verkligheten ser annorlunda ut.
Trotjänaren Wes Welker och Peyton Manning har om möjligt en ännu bättre match än förväntat och Mannings playcalling hittar luckor i Seahawks försvar som ingen tidigare sett. För att inte göra anfallet för enkelspårigt får Moreno springa en TD mellan varven men i övrigt så har Broncos full kontroll matchen igenom. När konfettin virvlar omkring på arenan framåt morgonen så kommer den vara orange och blå och alla kommer ställa sig frågan ”– Var detta Peyton Mannings sista match någonsin?”.

Per Fogelin, Tenyards.se: Peyton Manning är den spelare som ligger mig varmast om hjärtat, och jag vill så hemskt gärna se honom med ytterligare någon ring innan han pensionerar sig. Med det i åtanke hoppas jag på att Broncos tar det här. Dessutom vore det ett fantastiskt scenario att se honom tala till massorna efteråt, och skicka en hälsning till de som alltid hävdat att han inte kan spela fotboll i slutspel och kall väderlek.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB