Startsida / Inlägg

Da Brooklyn Nets

av Petter Westin

Ni som följer NBA kan också historierna om New Jersey Nets och tankarna på att flytta till Brooklyn. Av skatteskäl så måste man bryta mark senast i december om laget ska kunna flytta 2011. 

Men eftersom Nets ägare Bruce Ratner har en lite tunn plånka just nu så behövs det ny, svinrik hjälp. 

Vem är svinrikare än Mikhail Prokhorov? Vem är svinrikare än rysslands maffigaste oligark? (Ja, nån förstås. Eller 39 stycken, rättare sagt. Prokhorov är enligt Forbes den 40:e rikaste människan i världen, strax efter 39-placerade Birgit Rausing.)

Förra veckan kom uppgifterna att Prokhorov är sugen på att hjälpa Nets med bygget i Brooklyn. I gengäld får han ekonomisk tillväxt – och möjligtvis också en ägardel av organisationen. Strax innan helgen bekräftade en talesman för Prokhorovs företag Onexim att så kanske är fallet.

– Det finns en möjlighet, sa talesmannen Igor Petrov, ryssen med Rysslands mest ryska namn, till Associated Press.

Men, som vi förstås borde ha räknat ur när det gäller män som är bland världens 40 rikaste, så är Mikhail Prokhorov är intresserad av lite mer än att bara sponsra ett arenabygge.

I sin blogg har Mikhail Prokhorov nu bekräftat att han vill TA ÖVER New Jersey Nets. Inte låna ut en spade till ett bygge, TA ÖVER.

Tanken är fortfarande att Prokhorov ska låna ut pengar till arenabygget i Brooklyn men i stället för att få en liten del av Nets så ska han få en kontrollerande majoritet av Nets. Priset för den tårtbiten? Det vill Prokhorov vill inte säga mer än att summan är ”symbolisk,” men den påstås vara i regionen av 700 miljoner. Dollar.

Så vad betyder det här? Tja, att New Jersey är ett steg närmare att bli ett steg mer attraktivt, att Brooklyn äntligen får tillbaka major league sports och att Nets helt plötsligt blir ett intressant alternativ när free agents ska välja klubb. LeBron James, någon?

Men det är mycket kvar att lösa än innan New Jersey Nets blir Brooklyn Nets.

/Wikdahl

 

Fotnot 1: Mikhail Prokhorov är själv över två meter och är med och finansierar CSKA Moskvas olika lag. Han påstås att personligen vara god för 79 miljarder och tros ha 41,7 miljarder i cash.

Fotnot 2: Brooklyn har fostrat ett gäng basketspelare, bland annat kusinerna Stephon Marbury och Sebastian Telfair. De två gick för övrigt på Lincoln High, samma skola som hittepåkaraktären Jesus Shuttlesworth i He Got Game gick på.

Förslaget till Nets nya arena i Brooklyn.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB