Startsida / Inlägg

Drömarenans premiär + 15 andra NFL-matcher

av Petter Westin

Inatt kliver en av NFL:s viktigaste nya aktörer in på banan.
Det är inte en coach eller en spelare – det är en arena.
1,2 miljarder dollar har Jerry Jones och skattebetalarna i Arlington, Texas, fått hosta upp för Cowboys Stadium.

För pengarna får man en hypermodern, luxuös arena med hög världens-åttonde-underverk-faktor – och plats för upp till 100 000 åskådare. Jones, ägare och general manager för Dallas Cowboys, har under en fyraårsperiod sett sin lilla älskling växa från vision till 280 000 kvadratmeter vidunderlig verklighet.

I kväll, när Cowboys spelar sin första grundseriematch i den nya arenan, är allt strålkastarljus på Jones och hans lag. Och han älskar det.

Jones verkar också vara av den ärliga uppfattningen att Cowboys Stadium kommer ge laget en extra stark hemmaplansfördel och pressa spelarna att prestera sitt max.

– Jag tror att vårt lag kommer spela i nivå med den nya stadion, har Jones sagt.
– Vi har länge pratat om vad det betyder att spela för Cowboys. Lagets exponering, intresset för laget. Vi är det mest sedda laget i NFL, vi har flest tittare av alla tv-program… Dallas Cowboys. Det är ett faktum.

I somras samlade han lagets alla spelare, skriver ESPN. Jones ville understryka hur viktig den här säsongen är. Han gjorde det genom att berätta exakt hur mycket pengar han lägger ned på Cowboys och allt runtomkring varje månad.

– Jerry har olika sätt att förklara för oss hur viktiga saker är. Och siffrorna han slängde ut fångade vår uppmärksamhet ganska snabbt, säger spelaren Bradie James.

Divisionsrivalen New York Giants står för motståndet i natt, i ett möte som sänds live på Viasat Sport med start 02.20. Räkna med mycket stadium-snack och en hel del hänförande bilder på arenan.

Här är omgångens övriga matcher i NFL:

Philadelphia Eagles–New Orleans Saints, Viasat Sport HD 18.55.
Med skadade Donovan McNabb troligtvis borta tvingas Eagles kasta in Kevin Kolb som quarterback. En tuff uppgift med Drew Brees och Saints extrema offense på andra sidan.

Chicago Bears–Pittsburgh Steelers, Viasat Sport 23.15 (egentlig matchstart 22.15, senarelagd i tablån på grund av finalen i basket-EM).
Jay Cutler kommer hem efter förra veckans katastrofmatch i Green Bay. Är han mer effektiv mot Pittsburghs blitz-glada defense, eller får han en dålig start och publiken emot sig?

Atlanta Falcons–Carolina Panthers, 19.00.
Det här kan vara matchen som räddar Jake Delhommes jobb som starter i Carolina efter 10–38-smällen i premiären mot Eagles. En skräll här så kan både han och coachen John Fox andas lite lättare. Missa inte den här videon förresten, där man bland annat får en inblick i hur Steve Smith stöttar och skojar med sin quarterback.

Detroit Lions–Minnesota Vikings, 19.00.
Adrian Peterson sprang för 180 yards mot Cleveland i premiären. Liknande siffror är att vänta mot Detroit, som inte vunnit en match sedan 23 december 2007. Här kommer Vikings Brett Favre också sätta NFL-rekord med 271 raka matcher från start.

Green Bay Packers–Cincinnati Bengals, 19.00.
Bengals wide receiver Chad Ochocinco lovar att göra ett Lambeau Leap om han gör en touchdown. Och jag tror att han lyckas! Kanske beror det på min starka tilltro till Carson Palmer, som jag fortfarande tror har stor football i sig.

Tennessee Titans–Houston Texans, 19.00.
Titans har haft nio dagar att förbereda sig efter förlängningsförlusten i premiären mot Steelers. Texans offense kraschlandade mot New York Jets och måste spela mer aggressivt för att ha en chans här.

Kansas City Chiefs–Oakland Raiders, 19.00.
Oakland överraskade en del folk när man pressade San Diego Chargers i måndags. Richard Seymour, en värvning som hånats, lyfte försvaret rejält och offensivt sprang man bollen bra. Kansas City hoppas att Matt Cassel kan göra Chiefs-debut. Hans backup Brodie Croyle är 0–9 som starter. Men oavsett vem som spelar quarterback skulle det inte skada med lite mer hjälp från Larry Johnson, som sprang elva gånger för 20 yards mot Baltimore.

New York Jets–New England Patriots, 19.00.
Hatmöte som byggts upp en längre tid. ”Jag är inte här för att kyssa Bill Belichicks mästerskapsringar”, har nya Jets-coachen Rex Ryan sagt. Lagets safety Kerry Rhodes hamnade i ett Twitter-krig med förra Patriots-stjärnan Rodney Harrison (”Kerry är ingen tuff kille egentligen, jag har sett honom undvika många tacklingar” skrev Harrison bland annat). Samtidigt har Patriots försvarsproblem med skadade Jerod Mayo borta, och Tom Brady måste återigen leda laget till seger. Missa inte den här matchen.

Washington Redskins–St. Louis Rams, 19.00.
Rams blev pinsamt nollade i Seattle förra söndagen. Redskins å sin sida förlorade bara med 23–17 på Giants Stadium, men klasskillnaden var större än siffrorna antyder. Svårt att se endera lag slåss om en slutspelsplats den här säsongen, men Steven Jackson får gärna springa in ett par touchdowns för Rams så jag kan piska kollega Persson i helgens fantasy football-möte…

Jacksonville Jaguars–Arizona Cardinals, 19.00.
Tuff bortaresa för Arizona som gjorde en blek offensiv insats i premiären mot San Francisco 49ers. Anquan Boldin har fortfarande en del skadeproblem. Jacksonville är i starkt behov av att någon mer än Maurice Jones-Drew kliver fram och producerar. Om David Garrard kan etablera ett bra samarbete med den gamle superstjärnan Torry Holt är mycket vunnet.

Buffalo Bills–Tampa Bay Buccaneers, 22.05.
Bills förlorade en heartbreaker i premiären mot Patriots. Man har mycket kompetenta wide receivers i Terrell Owens och Lee Evans, men elaka viskningar runtom i ligan säger att quarterback Trent Edwards är livrädd för att avfyra passningar djupt i planen. I dag är motståndet dock väldigt mänskligt, och Edwards bör till och med kunna tillfredsställa Owens med en drös passningar så att stjärnans oundvikliga utbrott dröjer åtminstone ett litet tag till.

San Francisco 49ers–Seattle Seahawks, 22.05.
Det vinnande laget får bra slagläge med 2–0 och ledning i NFC West. Seattles defense, under ledning av nye head coachen Jim Mora, är ute efter att tysta tvivlarna.
– Hela försäsongen har de sagt att vårt lag är ”soft”. Vi måste förändra vår image, säger rookien Aaron Curry.
Planens bästa spelare kan dock vara Patrick Willis, San Franciscos unga linebacker-stjärna.

Denver Broncos–Cleveland Browns, 22.15.
Två gamla Bill Belichick-assistenter möts: Josh McDaniels, ny head coach i Denver, möter Eric Mangini, ny head coach i Cleveland. Denver får lägga den galna segern senast åt sidan och försöka bli jämnare anfallsmässigt. Clevelands return-specialist Josh Cribbs är x-faktorn som kan göra poäng på special teams och därigenom förändra matchen.

San Diego Chargers–Baltimore Ravens, 22.15.
Skador är veckans snackis i San Diego. Och det är ju aldrig bra. RB LaDainian Tomlinson och C Nick Hardwick missar båda dagens match, men tyngst av allt är skadan på NT Jamal Williams som blir borta året ut. Han är ankaret i mitten av Chargers-försvaret och blir svår att ersätta. Ravens lär köra hårt med sitt running game i dag.

Miami Dolphins–Indianapolis Colts, Viasat Sport måndag 02.30.
Peyton Manning har två år kvar på sitt kontrakt, men Colts jobbar på att förlänga det. På Monday Night Football gör quarterbacken sin 178:e raka start och kan ta sin 119:e seger, vilket skulle slå Johnny Unitas rekord i Colts-tröjan.
– Jag har aldrig känt mig komfortabel med jämförelser med honom. Jag tycker han är sin egen kategori. Men jag är stolt över de där segrarna, säger Manning ödmjukt.
För Dolphins del handlar måndagens match mest om att skära ned på turnovers efter förra veckans bjudningar till Atlanta.

 

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB