Startsida / Inlägg

Good Cop vs Bad Cop, del 2

av Petter Westin

Good Cop och Bad Cop fortsätter sin genomgång inför NHL-säsongen.

I dag: slutspelslagen i Eastern Conference.

1. PHILADELPHIA FLYERS

In: Ian Laperriere, f, Jason Ward, f, Krys Kolanos, f, Chris Pronger, b, Ray Emery, mv, Brian Boucher, mv, Johan Backlund, mv, Ole-Kristian Tollefsen, b, Blair Betts, f, Mika Pyörälä.
Ut: Mike Knuble, f, Martin Biron, mv, Antero Niittymäki, mv, Andrew Alberts, b, Joffrey Lupul, f, Luca Sbisa, b.

Good Cop (SP): Visst, det går att babbla vidare om ”Broad Street Bullies 2.0” och ”The Philly Flu”. Flyers kommer att vara hemska att möta, inget snack om saken. Bara spelare med dödslängtan kommer stödda sig mot lagets stjärnor.
Men Flyers är så mycket mer än ett ligistgäng. Här finns en forwardsuppsättning med ruskigt djup. Det är inte ens säkert att supertalangen James van Riemsdyk – andravalet i draften 2007 – får en plats i truppen.
Samma djup finns på backsidan, som har en skön mix av kontrollerad galenskap (Pronger) och galet bra puckkontroll (Timonen).

Bad Cop (MW): Håll i dig nu för här kommer en klassiker: Man vinner inga matcher i utvisningsbåset. Flyers var elakast i ligan den gångna säsongen och blir knappast snällare med Pronger och Laperriere i laget. Lyckligtvis hade bra box play.
Men de garanterat för många utvisningarna är ändå inte det största problemet. Det största problemet är 188 cm långt, väger 98 kg och heter Ray Emery. Eller nu är han ju inte ett problem än, men om Flyers har en svaghet så är det definitivt målvaktssidan (hört den förut?). Håll andan, det kommer coach Stevens att göra…

2. BOSTON BRUINS

In: Steve Begin, f, Derek Morris, b, Dany Sabourin.
Ut: Manny Fernandez, mv, Shane Hnidy, b, Steve Montador, b, Stephane Yelle, f, Aaron Ward, b, Phil Kessel, f, Per-Johan Axelsson, f.

Good Cop (SP): Vad finns det att inte gilla med Big Bad Bruins? Till och med deras pr-filmer är lysande. Sedan är ju stommen från i fjol intakt, här finns ligans bästa back (Chara), främsta coach (Julien) samt en topp 5-keeper (Thomas) och en topp 7-center (Savard). Dessutom tacklar ingen hårdare än ”Looch”.
Kessel?
Nah, Bruins har sådan offensiv bredd – sju spelare gjorde mer än 20 mål i fjol – att den förlusten inte blir kännbar. Glöm inte heller att snipern Marco Sturm (bara 19 matcher i fjol) gör comeback efter långtidsskada och lär ta platsen bredvid passningsgeniet Savard. Då är det bara för tysken att ställa sig framför kassen, hålla klubban i isen och vara beredd på att sjunga med i den här låten (länk).

Bad Cop (MW): Hockeyn är relevant i Boston igen och det är såklart roligt. Men de som nu grävt upp det gamla smeknamnet Big Bad Bruins borde kanske tänka om. Lagen som leddes av Orr och Esposito är legendariska och pressen att matcha upp kan bli för tung för dagens Bruins.
För sanningen är att det här laget inte har gjort speciellt mycket. Än. Och de som säger att Phil Kessel inte är en förlust… Kom igen. Han gjorde 36 mål, han är 21 år gammal och man fick draftval tillbaka. Framtida draftval hjälper sällan till i en finalserie har jag märkt. Kessel kommer att saknas.
Udda fakta att sortera in någonstans i hjärnan: Nu säger jag inte att det är tufft att ta utvisningar, men bara fem lag var snällare än Bruins den gångna säsongen. Och då hade man ändå Chara och Lukic och Thornton och Montador i laget. Märkligt.

3. WASHINGTON CAPITALS

In: Brendan Morrison, f, Mike Knuble, f.
Ut: Sergej Fedorov, f, Viktor Kozlov, f, Sami Lepistö, b, Brent Johnson, mv, Donald Brashear, f.

Good Cop: LHC-duon Morrison och Knuble är återförenade! Nu väntar vi bara på att Rangers ska signa SSK-tvillingarna Ferraro.
Men allvarligt talat, Caps kommer få stor nytta av båda sina nyförvärv.  Knuble (som bara gör fula mål) lär göra minst 15 kassar bara på returer från Ovetjkin (som bara gör snygga mål) och Morrison är en pålitlig andra- eller tredjecenter.
Det mest skrämmande med Washington är dock att spelare som Mike Green, 23, Nicklas Bäckström, 21, Alexander Semin, 25, och Ovetjkin, 24, förmodligen har sina bästa år framför sig. Lyfter alla bara en nivå till i år, får ”Bäckis” åka segerparad genom Valbo nästa vår.

Bad Cop (MW): Tar du bort Sidney Crosby så har du fortfarande Evgeni Malkin. Ta bort Henrik Zetterberg och du har fortfarande Pavel Datsyuk. Ta bort Joe Thornton och du har Dany Heatley. Men ta bort Alex Oveckin och du har… Bäckström? Knuble? Semin? Green? Varlamov? Bad Cop gillar Capitals men är samtidigt övertygad om att det behövs två superstjärnor för att vinna någonting. Capitals har många verktyg men saknar den där andra superstjärnan. Någon måste kliva fram till plattan och slå iväg bolljäveln ut ur arenan. Jag vet inte vem som ska göra det i det här laget. Men jag vet att det inte blir José Theodore i alla fall.

4. PITTSBURGH PENGUINS

In: Michael Rupp, f, Chris Conner, f, Jay McKee, b, Nate Guenin, b, Brent Johnson, mv, Martin Skoula, b.
Ut: Philippe Boucher, b, Mathieu Garon, mv, Hal Gill, b, Miroslav Satan, f, Rob Scuderi, b, Mike Zigomanis, f, Petr Sykora, f.

Good Cop (SP): Det är ju på gränsen till löjligt. Jag snackar alltså om Penguins centeruppställning med Crosby, Malkin och Staal. Och äldst i den trion är alltså lastgamla Malkin, 23.
Kort sagt: med den centrallinjen vore det en skräll om det inte blev en ny Stanley Cup-final.
Penguins har ju heller inte tappat några viktiga pjäser från mästarlaget. Att Kings gett defensive backen Scuderi 3,4 miljoner dollar om året är sommarens största skämt. Nej, nu ljög jag. Det största skämtet är att Hal Gill får 2,2 i Montreal.

Bad Cop (MW): De nio Stanley Cup-vinnarna alldeles före Pittsburgh har en sak gemensamt: Ingen av dem lyckades försvara bucklan. Senast någon lyckades var Detroit Red Wings som vann 1997 och 1998. Dessförinnan just Pittsburgh 1991 och 1992 och på 1980-talet lyckades superlagen Islanders och Oilers.
Det finns en poäng med den här lilla historielektionen. Bara speciella lag vinner två år i rad. Pittsburgh har speciella spelare (Sid the Kid, Malkin), men det är inget speciellt lag.
Det jag främst saknar, förutom lite bättre ytterforwards, är nya, hungriga spelare. Får man in färskt blod som inte var med i våras så kan man hitta det drivet att vinna igen. Om inte så smyger sig en mättnadskänsla nästan alltid in. Och Penguins har inte tillfört något av betydande värde i truppen. 

5. CAROLINA HURRICANES

In: Tom Kostopoulos, f, Andrew Alberts, b, Aaron Ward, b, Stephane Yelle, f.
Ut: Dennis Seidenberg, b, Patrick Eaves, f, Frantisek Kaberle, b.

Good Cop (SP): Det tog ett tag, men till slut så hittade Canes spelare rätt i Paul Maurices system. Ett system som tog Carolina till semifinal i fjol – ni hade väl inte glömt det, va? – och då man knappt gjort några ändringar i laget, har klubben alla möjligheter i världen att bygga vidare på den framgången.
Efter nästa säsong kan det dock bli fler förändringar. Sex nyckelspelare har kontrakt som går ut nästa sommar. Det kan bli ett problem då, men den här säsongen är det snarare en fördel. Av någon anledning står ju många spelare för sina bästa insatser under ett ”contract year”.

Bad Cop (MW): Kalla det magkänsla eller vad som helst, men Hurricanes ser lite väl välbalanserat och mysigt ut just nu. Man hade framgång i fjol, man hade ingen panik i somras, man har en bra målvakt, gott om rutin och talang – och ändå ett underdogläge.
Är det inte i exakt såna här lägen något går åt helvete?
Letar man efter tecken på att saker går snett hittar man det i nummer 17. 39-årige Rod Brind’Amour vann Selke Trophy både 2006 och 2007. Den gångna säsongen hade ”Rod the Bod” sämst plus/minus i hela ligan. Det måste betyda något.

6. TAMPA BAY LIGHTNING

In: Stephane Veilleux, f, Todd Fedoruk, f, Mattias Öhlund, b, Matt Walker, b, Kurtis Foster, b, David Hale, b, Antero Niittymäki, mv, Drew Miller, f, Alex Tanguay, f.
Ut: Matt Pettinger, f, Marek Malik, b, Josef Melichar, b, Cory Murphy, b, Karri Rämö, mv, David Koci, f, Noah Welch, b, Wade Brookbank, f, Radim Vrbata, f, Vinny Prospal, f, Evgeny Artyukhin, f.

Good Cop (SP): Det vänder snabbt i NHL. Efter två säsonger i den absoluta botten, har Tampa plötsligt ett lag som blir en mardröm att möta i ett slutspel.
Två höga draftval (Stamkos, Hedman), ett par smarta free agent-värvningar (Öhlund, Walker, Malone) och bytesaffärer (Smith, Meszaros, Halpern) har fått ordning på klubben.
Dessutom kommer både att blixtra och dundra om Vinny Lecavalier i år. Nu har han äntligen fått vara skadefri och kan gå för 40 kassar och 90 poäng. Var så säkra.

Bad Cop: Efter en usel säsong där allt gick fel så har Tampa Bay Lightning gjort det mesta rätt i sommar. Som rätt val i draften, backvärvningarna (med Öhlund i spetsen) och små finjusteringar på forwardssidan.
Men räcker det? Räcker det verkligen för att gå från näst sist till slutspel? Jag kan inte se det.
Även om man nu skärpt till backsidan och faktiskt löst målvaktsfrågan med värvningen av Antero Niittymäki så finns det ett par luckor för många framåt. Förstakedjan kan nå superklass igen, men bakom den så tunnas det ut oroväckande snabbt.

7. NEW JERSEY DEVILS

In: Cory Murphy, b, Yann Danis, mv, Rob Niedermayer, f.
Ut: John Madden, f, Bobby Holik, f, Brian Gionta, f, Scott Clemmensen, mv, Mike Rupp, f.

Good Cop (SP): So what, om nye coachen Lemaire är en korsning av Onkel Fester och Lasse Falk? Senast jag kollade handlade det om att vinna. Och det gör Lemaire i Devils.
New Jersey har, som vanligt, en ruggig defensiv med Johnny O i spetsen. Kom ihåg att laget klarade sig utmärkt utan ikonen Brodeur i fjol – i 50 matcher.
Framåt?
Zach Parise går mot sin första 50-målssäsong (45 i fjol), Patrik Elias är alltid att lita på och får Rolston vara frisk blir det runt 30 mål där också.
Devils är att räkna med – som alltid.

Bad Cop (MW): Man kan aldrig vrida tillbaka tiden, man kan aldrig få tillbaka det som en gång varit. Kunde man det så hade jag inte suttit här och bloggat om hockey. Då hade mina betyg och tentaresultat räckt till ett riktigt yrke.
Men Devils försöker ändå.
I fjol plockade man hem Brian Rolston, Bobby Holik och Brendan Shanahan, alla med ett förflutet i Devils. Nu har man tagit hem Jacques Lemaire från Minnesota. Det låter inte som att det blir någon kul hockey i New Jersey den här säsongen. Däremot blir det säkert en vinnande hockey, men inte tillräckligt vinnande för att utmana om kronan i Öst.

8. OTTAWA SENATORS

In: Alexej Kovalev, f, Jonathan Cheechoo, f, Milan Michalek, f.
Ut: Mike Comrie, f, Alex Auld, mv, Dany Heatley, f.

Good Cop (SP): Ottawas problem de senaste säsongerna har varit att de haft ”Pizzakedjan” – men inget mer. Och har du ingen ”secondary scoring” att tala om, har du heller inget framgångsrikt lag.
Nu tvingades Senators ge upp superstjärnan Heatley. Men vad fick de tillbaka? Jo, ni gissade rätt. De fick ”secondary scoring”.
Tillsammans borde Michalek och Cheechoo kunna skramla ihop runt 50 mål den här säsongen. Det är i alla fall ingen omöjlighet.
Dessutom plockade Senators upp den magiske Kovalev. Får ryssen rätt omgivning – och det får han i Ottawa – blir det åka av. Hela vägen till en Conference Final.

Bad Cop (MW): Kan vi för det första komma överens om att fönstret har stängts för Ottawa Senators de närmsta åren? Det blir inget Stanley Cup för Daniel Alfredsson hur mycket han än är värd det. Såvida han inte vill/får/tvingas byta klubb på ålderns höst.
Så. Nu har vi fått det ur vägen.
I övrigt så är det för mycket OM över det här laget. OM Leclaire kan vara hel, OM Cheechoo kan vara frisk, OM Kovalev vaknar på rätt sida den här säsongen, OM Campoli kan flytta puck, OM någon joker, som Erik Karlsson, kan bidra…
Till Ottawas fördel så ska vi notera att man fick bra betalt för Heatley. Laget kommer att vara en svår nöt att knäcka varje kväll – men slutspelsplatsen är långt ifrån given.

/Mattias & Stefan

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB