Startsida / Inlägg

Good Cop vs Bad Cop synar NHL

av Petter Westin

Som vi har väntat.
Men nu är NHL-premiären bara några dygn bort och USA-bloggen har naturligtvis granskat alla lag inför premiären.
Vi börjar med Eastern Conference och de lag vi tror hamnar utanför slutspelet i år.

9. NEW YORK RANGERS

In: Marian Gaborik, f, Chris Higgins, f, Ales Kotalik, f, Donald Brashear, f, Brian Boyle, f, Enver Lisin, f, Tyler Arnason, f, Matt Gilroy, b, Ryan McDonagh, b.
Ut:
Paul Mara, b, Derek Morris, b, Scott Gomez, f, Blair Betts, f, Markus Näslund, f, Nik Antropov, f, Fredrik Sjöström, f, Colton Orr, Lauri Korpikoski, f.

Good Cop (SP): Rangers har genomgått ytterligare en helrenovering, den här gången framför allt på forwardssidan. Och ställer du namnen mot varandra, går det inte att bortse från fakta.
Rangers är starkare i år.
Det finns inte en tränare i ligan som skulle byta bort Gaborik, Higgins och Kotalik mot Näslund, Antropov och Sjöström. Tro mig. Och det eviga snacket om att Gaborik är gjord av glas?
Puh-lease.
Bortsett från i fjol – då han var långtidsskadad – har han bara vid ett tillfälle spelat under 65 matcher på en säsong. Om han ändå levererade? Tja, 30 baljor på 48 matcher är ju inte så illa.

Bad Cop (MW): Men seriöst, kolla på backbesättningen. Har du den framför dig? Inte? Okej, första backpar: Redden och Roszsival. Andra: Girardi och Staal. Tredje: Potter och Sanguinetti.
Måste vi verkligen prata mer om Rangers efter det här?
Okej, för att fylla ut det här utrymmet kan vi väl också nämna att värvningen av Brashear var korkad, att Gaborik kommer att bli skadad och att det är synd om Henrik Lundqvist. 

10. MONTREAL CANADIENS

In: Mike Cammalleri, f, Scott Gomez, f, Brian Gionta, f, Travis Moen, f, Jaroslav Spacek, b, Hal Gill, b, Paul Mara, b, Curtis Sanford, mv.
Ut:
Saku Koivu, f, Alex Kovalev, f, Alex Tanguay, f, Robert Lang, f, Mike Komisarek, f, Chris Higgins, f, Tom Kostopoulos, f, Mathieu Schneider, b, Mathieu Dandenault, b, Francis Bouillon, Patrice Brisebois, b.

Good Cop (SP): Snacka om att riva ned och bygga nytt. Canadiens har till exempel en helt ny förstakedja till i år. Cammalleri-Gomez-Gionta är ju snarare ”Legion of Smurfs” än ”Legion of Doom”, men deras speed kommer att ställa till det för de flesta försvar i ligan.
Nyförvärven kommer också att få fart på Canadiens powerplay, som tidigare varit något av lagets signum. Spacek hade till exempel 22 poäng i PP förra säsongen.
Det här är också säsongen då Carey Price blommar ut och ger Montreal laget det bästa målvaktsspelet sedan Patrick Roys glansdagar.

Bad cop (MW): Montreal hade elva free agents i somras. Ingen av dem fick nytt kontrakt. Jag respekterar general managern Bob Gaineys val, men det är ändå anmärkningsvärt att han reagerar som jag gör efter en förlust i NHL 10 och byter ut hela laget.
Nu hade ju inte Montreal en speciellt rolig säsong, men med så mycket nytt så har jag svårt att se att det ska bli bättre över en natt. Öst är inte Väst, vi ska inte lura oss själva, men den är tillräckligt bra för att Montreal ska missa slutspel.

11. TORONTO MAPLE LEAFS

In: Phil Kessel, f, Colton Orr, f, Wayne Primeau, f, Rickard Wallin, f, Francois Beauchemin, b, Mike Komisarek, b, Jonas Gustavsson, mv, Garnet Exelby, b.
Ut:
Pavel Kubina, b, Martin Gerber, mv, Curtis Joseph, mv, Tim Stapleton, c, Brad May, f, Olaf Kolzig, mv, Boyd Devereaux, Antron Strålman, b.

Good Cop (SP): Brian Burke har inlett nybygget av Maple Leafs och vist nog har han börjat med grunden. Under free agent-cirkusen såg Burke till att snickra ihop ett av ligans bästa försvar. Om ”Monstret” sedan kan pusha Toskala till stordåd, kommer det bli väldigt svårt att göra mål på Maple Leafs.
”Men offensiven då?”, säger ni. Jo, det är många som sågat Torontos forwardsuppsättning – även efter att Kessel blev klar – men ta bara en snabb titt på statistiken. Maple Leafs gjorde 250 mål i fjol, fler än till exempel Devils, Carolina, Rangers och Montreal. Ska jag nämna några till? Okej. Även Florida, Ottawa, Tampa och Islanders gjorde färre mål.

Bad Cop (MW): Jag har väldigt små krav på livet. Men här är två:
1. En dokusåpa ska lanseras där man följer Maple Leafs underhållande general manager Brian Burke dygnet runt. 2. Toronto Maple Leafs ska gå till slutspel igen.
Inget lär bli verklighet den närmsta framtiden.
Visst gillar jag att Burke har börjat rensa och att han bygger efter sin gamla vanliga mall (försvar och tuffhet) men det luktar inte slutspel om Maple Leafs – än. Vi får ge irländaren ett par somrar till.

12. BUFFALO SABRES

In: Steve Montador, b, Joe DiPenta, b.
Ut: Jaroslav Spacek, b, Maxim Afinogenov, f, Mikael Tellqvist, mv, Dominic Moore, f, Teppo Numminen, b.

Good Cop (SP): Ett nytt namn – i tredje backpar. Det är i stort sett den enda förändringen Sabres gjort från i fjol. Och trots att laget missade slutspel, så är det rätt väg att gå. Det är ju inte så att det saknas talang i Sabres. Problemet har varit att hålla nyckelspelarna friska.
Hade inte målvakten Miller och centern Connolly varit skadade i fjol, hade det blivit slutspel. Det är inte svårare än så.
Nu är den duon tillbaka, plus att spännande talanger som Gerbe, Kennedy och Myers kommer att ta för sig. Om klubben nu bara kunde gå tillbaka till sina gamla tröjor, så blir latjolajbans i HSBC Arena.

Bad Cop (MW): Minns ni när Chris Drury och Danny Briere dominerade? När Brian Campbell var hetast i ligan? När folk pratade mer om Brian Campbell än om Anna Anka?
Det är bara något år sedan men de mäktiga har sannerligen fallit. Det vet man när man hittar Joe DiPentas namn i nyförvärvslistan.
Nu står hoppet till att läkarteamet kan hålla Ryan Miller, Tim Connolly och Thomas Vanek hyfsat friska. Det går antagligen inte, så Buffalos slutspelsdröm dör redan här. Sorry.

13. FLORIDA PANTHERS

In: Steve Reinprecht, f, Jeff Taffe, f, Jordan Leopold, b, Ville Koistinen, b, Clay Wilson, b, Scott Clemmensen, mv.
Ut:
Jay Bouwmeester, b, Craig Anderson, mv, Karlis Skrastins, b, Brett McLean, f, Jassen Cullimore, b, Nick Boynton, b, Richard Zednik, f, Ville Peltonen, f, Anthony Stewart, f, Stefan Meyer, f.

Good Cop (SP): Panthers må länge ha varit en skämtorganisation, men nu är klubben uppenbarligen på rätt väg. Florida missade slutspelet i fjol – på inbördes möten mot Montreal.
Visst, förlusten av Bouwmeester svider, men de fick Leopold och har ändå två riktigt bra backpar. Dessutom har Panthers Vokoun, en målvakt som kan vinna viktiga matcher åt laget.
Störst utvecklingsmöjligheter finns dock i offensiven. Frolik – tjecken, inte hundmaten – gjorde 21 mål som rookie och unga duon David Booth, 31 mål, och Nathan Horton, 22 mål, kommer att växa för varje säsong.

Bad Cop (MW): Det fanns en enda anledning att bry sig om Florida Panthers och den hette Jay Bouwmeester. Nu spelar Bouwmeester i Calgary och Panthers spelar kvar i bottenträsket.
Men vem bryr sig?
Det sägs att Florida Panthers är på uppgång men det är vi ju alla på ett sätt eller annat. Jag gillar David Booth, men Stephen Weiss och Nathan Horton har fortfarande inte visat att man är de stjärnor klubben trodde när man draftade dem fyra respektive trea. Det finns fler unga, bra namn men faktum är att organisationens största hopp är en svensk målvakt som heter Jacob Markström.
Glöm slutspel i år.

14. ATLANTA THRASHERS

In: Anthony Stewart, f, Nik Antropov, f, Tim Stapleton, f, Pavel Kubina, b, Noah Welch, b.
Ut:
Garnet Exelby, b, Eric Perrin, f, Colin Stuart, f.

Good Cop (SP): Om Kovalchuk är glad, så är Atlanta bra. ”Kovy” arg? Atlanta inte bra.
Det är inte svårare än så.
Och om du (mot förmodan, i och för sig) är en Atlantasupporter, så vet du vid det här laget att ”Kovy” är glad. ”Kovy” mycket glad.
Under sommaren såg nämligen GM Don Wadell att värva ryssens polare Nik Antropov. Duon spelade tillsammans i Ak Bars Kazan under lockouten och de blir svårstoppade även i NHL.
Men inte nog med det. Thrashers har blivit starkare även på backsidan. Kubina ger stabilitet till ett tidigare skakigt försvar och supertalangen Zach Bogosian är skadefri och får göra sin första hela NHL-säsong.

Bad Cop (MW): Du behövde inte karta och kompass för att hitta vägar genom Atlantas försvar förra säsongen och ärligt talat, Pavel Kubina förändrar inte det särskilt mycket. Och där startar problemen för Thrashers. Var de slutar? I framtiden, nån gång.
Bara Toronto Maple Leafs släppte in fler mål i fjol, Kari Lehtonen var delvis skadad, delvis dålig och Ilya Kovalchuks nye radarpartner, Antropov, är en gåta. Det finns hopp i namn som Little, Bogosian, Enström och Kane men just nu är man vad man heter: Thrash(ers).

15. NEW YORK ISLANDERS

In: Greg Moore, f, Dwayne Roloson, mv, Martin Biron, mv, Brett Westgarth, b.
Ut: Joey McDonald, mv, Andy Hilbert, f, Dean McAmmond, f, Yann Danis, mv, Thomas Pock, b, Mike Sillinger, f.

Good Cop (SP): Islanders general manager och Garth Snow är känd för att vara kreativ. Det var han som – innan det fanns några restriktioner – sydde ihop ett par målvaktsbenskydd som var så stora att han kunde ha gömt en zamboni bakom dem.
Nu försöker Snow trolla med Islanders laguppställning och, jodå, han är på väg att överraska etablissemanget en gång till. Med Roloson och Biron har han säkrat upp i kassen (bara därför kommer väl DiPietro vara friskare än någonsin) och i Tavares och Okposo har han två blivande superstars.
Backuppsättningen är väl i ärlighetens namn sådär – du vinner inte ens SCA-cupen med Martinek och Sutton som andra backpar – men får bara nyckelspelarna vara friska, blir det betydligt mindre insläppta mål i år.

Bad Cop (MW): Det är väl ingen idé att hymla med det: Jag gillar Islanders. Eller jag gillar tanken på att gilla Islanders åtminstone. Laget kombinerar mina tre favoritsaker i ett lag: tradition, underdogsituationen och New York.
Men inte ens de som på riktigt är förtjusta i Islanders kan vara särskilt upphetsade inför den här säsongen.
John Tavares är ingen frälsare redan nu och vem ska hjälpa honom? Forwardsuppsättningen är usel, backsidan ännu sämre. Frågan är om Rick DiPietro verkligen är skadad eller om han bara är så smart att han håller sig undan?
Men snart är det draft igen! 

/Mattias & Stefan

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB