Startsida / Inlägg

Wild Wild West

av Petter Westin
Delonte West. Foto: Keith Allison

Ett hagelgevär i gitarrfodralet.
Nu låter det enkelt att recensera Delonte West va? Ytterligare en idiot, kanske som Michael Vick eller Plaxico Burress. En gangster, en thug.
Men nu är inte världen så enkel. Och det är inte Wild Wild West heller.

Du har kanske läst om incidenten, men om inte så kan du läsa här eller hänga med i den här extremt korta sammanfattningen: Cleveland Cavaliers Delonte West körde om polisen på sin motorcykel. När polisen, på grund av basketstjärnans hastighet, stoppade honom så hade West två pistoler på sig samt ett hagelgevär i ett gitarrfodral på ryggen.
Att LeBron James väg mot sin första NBA-titel nu kan ha blivit lite snårigare är en sak, men vad som är värre är att King James lagkamrat inte nödvändigtvis är en idiot.

För snart ett år sedan fick Delonte West nog en dag och skällde ut en stackars high school-domare som Cleveland Cavaliers tagit in för att döma en internmatch.
West tittade sig i spegeln i omklädningsrummet efteråt och förstod genast att det fanns mer som låg bakom det där utbrottet än en missad avblåsning. Han hade vandrat den här uppförsbacken förut.
– The ugly head started to show itself again, sa West.
– Det har förföljt mig hela mitt liv, det självdestruktiva beteendet. Allt går bra för mig, jag spelar i ett lag där allt annat än ett mästerskap det här året är oacceptabelt, jag har fått ett nytt kontrakt, jag är i en bra situation. Men när allt är uppåt, det är då jag mår som sämst.

Delonte West har brottats med depressioner i hela sitt liv. När allt rullar på, när allt funkar, det är då han försöker sabotera för sig själv.
– Jag vill inte fortsätta göra det. Jag vill njuta av att spela i NBA. Jag vill njuta av att vara framgångsrik. Jag vill njuta av livet, sa West.

Pointguarden som draftades av Boston Celtics i första rundan 2004 tog time out från karriären och åkte hem till Washington D.C., staden där han växte upp under svåra förhållanden. Väl hemma gick han både i individuell terapi och i gruppterapi. Han medicinerades också.
– Vid den här tidpunkten i mitt liv så gömmer jag mig bakom en personlighet som skapats av fansen eller av media. Men vi är människor också. Man måste fortfarande hantera känslor och familjesituationer på en daglig basis, precis som alla andra måste, sa West.

Delonte West fick mycket beröm för sitt mod när han gick ut och berättade om sina mentala problem. I en macho business som major sports så är det för vissa otänkbart att visa sig sårbar. West är tuffare än så.
– Jag bryr mig inte om någon skrattar åt mig. Allt som betyder nåt är hur jag känner om mig själv, sa han – och hittade ett par veckor senare tillbaka till LeBron James sida igen.

Det här var alltså ett år sedan.
Tidigt i går morse arresterades Delonte West när polisen hittade en pistol, en till pistol och ett hagelgevär i ett gitarrfodral han hade på ryggen. Alla vapen var laddade.

Det kan förstås vara så att Delonte West är en idiot. Men det kan också vara så att han är väldigt sjuk, att hans depression har målat varenda sekund svart och han sjunkit djupare och djupare ned i ett självdestruktivt träsk.
Jag vet inte.
Men jag vet att världen inte är så enkel alltid.
Och det är inte Delonte West heller. 

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB