Startsida / Inlägg

En tangle i Detroit

av Petter Westin

Det finns ett antal sätt att göra ett starkt första intryck i NBA.
Två poäng räcker inte, även om det är på en rejäl dunk.
En retur räcker verkligen inte.
En assist? Please.
Sex fouls? Vi närmar oss…
… Utkastad från matchen efter ett liggande slagsmål
Japp, där har vi det.

Jonas Jerebko, Kinnas finest, Sveriges finest, spelade 11 minuter och 45 sekunder i Detroit Pistons första träningsmatch i natt. Hans statistik är i ärlighetens namn inte på något sätt anmärkningsvärd. Han var en av två från golvet (en fin dunk), lirade fram till ytterligare två poäng och knyckte en retur.

Jag vägrar dra en slutsats av det. Det finns så väldans mycket nytta en spelare kan göra som inte syns i protokollet. Men, som sagt, hans statistik hoppar inte ut från skärmen och boxar en i ansiktet.

Men hans Pistons vann med 87-83 mot gästande Miami Heat, där superstjärnan Dwyane Wade gjorde 18 poäng, och det är ju en fin start för ett lag i förändring. Pistons trejdade bort guarden och ledaren Chauncey Billups i fjol mot Allen Iverson, lät Iverson gå i somras, lät Rasheed Wallace och Antonio McDyess gå och värvade Ben Gordon, Charlie Villanueva samt tre rookies som man tror mycket på.

Om Jerebko inte hade bäst siffror i den lokalt uppskrivna rookietrion (JJ, Austin Daye och DaJuan Summers) så hade han i alla fall den mest ihågkomna

I industristaden Detroit premieras hårt arbete. Fråga vilken svensk hockeyspelare som helst (seriöst, fråga vem som helst, alla lirar i Detroit). Divor och primadonnor kan skriva på i någon annan stad. Publiken hyllar de oömma grovarbetarna och klubbarnas identitet bygger på rejält jobb och tuffhet. Inte minst i Pistons där man vunnit tre mästerskap genom att vara hårdare (fulare, säger en del) än andra och defensivt ramstarka.
Därför lär Jerebkos ”6” i kolumnen för fouls vara populär i Motor City.

Jag säger inte att det alltid är positivt att foula, men får du inga fouls så finns det en ganska stor risk att du gör något fel, eller snarare att du inte gör någonting alls. Då är du inte ”där” hela matchen.
Jerebko var ”där”.
Med 5.04 kvar av fjärde quartern kämpade han med Miami Heats Jamaal Magloire om en retur. Spelarna dråsade i backen, slag utdelades och både JJ och Magloire blev utkastade från matchen. I sekvensen fick Jerebko både sin femte och sjätte foul. En av dem för ”punching.”
Enligt NBA.com så blev spelarna ”tangled up” och ”roughed each other up.”

Knappast The Malice at the Palace men Jonas Jerebko från Kinna visar att han är där. I NBA.
Det var allt jag krävde första natten. 

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB