Good Cop vs Bad Cop, del 3
avYes, snutarna är tillbaka.
Nu med lagen utanför slutspel i Western Conference.
9. COLUMBUS BLUE JACKETS
In: Samuel Påhlsson, f, Mathieu Garon, mv, Anton Strålman, b.
Ut: Jason Williams, f, Manny Malhotra, f, Ole-Kristian Tollefsen, b, Wade Dubielewicz, mv, Mike Peca, f, Christian Bäckman, b, Chris Gratton, f, Jiri Novotny, f.
Good Cop (MW): Nu blir pressen kanske för hård, men en sak som Columbus verkligen behöver är en back som kan flytta puck. Låter som Anton Strålman, eller hur? USA-bloggen är cementerad i den falang som inte har gett upp på Strålman. Han kommer att slå igenom.
Men Columbus har mer än en potentiell storback. När man gick till slutspel i våras visade ungdomarna att de har växt upp snabbt. Med Rick Nash framåt och Chris Mason bakåt så är inte bara slutspel möjligt, man kan vinna någon match också. I våras blev det 0–4 mot Detroit.
Bad Cop (SP): Jag vill ju också tro att Anton Strålman kan utvecklas till en vass back i NHL, det är inte det. Men om Columbus tror att svensken är lösningen på det som i fjol var ligans klart sämsta powerplay, så är de väldigt galet ute.
Faktum är ju att Blue Jackets gjort väldigt lite åt det som är lagets svaghet: backsidan. De två första backparen? Klesla-Tyutin och Commodore-Hejda. Det är inte illa. Det är riktigt jäkla tokilla.
Nu klarade sig Columbus förra säsongen tack vare en rookiekeeper i Steve Mason. Men i den här allmänt darriga defensiven känns det upplagt för en klassisk ”sophomore slump”.
10. MINNESOTA WILD
In: Martin Havlat, f, Kyle Brodziak, b, Shane Hnidy, b, Greg Zanon, b, Petr Sykora, f, Jaime Sifers, d.
Ut: Marian Gaborik, f, Stephane Veilleux, f, Kurtis Foster, b, Martin Skoula, b, Marc-Andre Bergeron, b.
Good Cop (MW): Det är egentligen ironiskt, samma sommar som man förlorar en av ligans bästa, om än skadebenägna, forwards så bestämmer man sig för att bli lite mer underhållande.
Wild har länge levt på sin defensiv, man har reagerat snarare än agerat. Men samtidigt som Gaborik flyttar till New York så lovar laget en aggressivare offensiv under nye coachen Todd Richards. Kan man kombinera det gamla med det nya så är slutspel definitivt möjligt.
Bad Cop (SP): Sorry, Good Cop, men du menar väl att samma sommar som man förlorar ligans mest skadebenägna forward (Gaborik), så bestämmer man sig för att värva ligans näst mest skadebenägna forward (Havlat)?
Det är inte mycket till uppgradering.
Sedan kan Wild yra hur mycket de vill om ett offensivare spel. De har kvar i stort sett samma lag som i fjol och att bara byta grundspel sådär, det är definitivt lättare sagt än gjort.
Det här blir också året då vi får se vad målvakten Niklas Bäckström verkligen är gjord av. Boo Ahl hade haft bra siffror under förre coachen Lemaires strikta defensiv. Hur kommer Bäckström att reagera när han ställs mot den första två-mot-en-situationen sedan tiden i AIK?
11. LOS ANGELES KINGS
In: Ryan Smyth, f, Rob Scuderi, b.
Ut: Tom Preissing, b, Kyle Quincey, b, Brian Boyle, f, Matt Moulson, f.
Good Cop (MW): Det är nu det är dags. Det är nu Los Angeles Kings exploderar. Eller, ja, småsmäller lite i alla fall. Kings har bra balans mellan gammalt och ungt och mitt emellan och har fått in en veteran och ledare i Ryan Smyth.
Svara de unga stjärnorna, som Kopitar och Doughty, på utmaningen i Pacific så kan det här sluta väldigt, väldigt bra. Ska Detroit darra? Nä, men man ska inte blunda och hålla för öronen heller. Kings är på riktigt.
Bad Cop (SP): Kings har ju varit monumentalt usla i ett par säsonger och därför lyckats samla på sig en hel del talang. Nu har dock det eviga budgetlaget plötsligt fått för sig att spendera the big bucks.
Problemet?
De har lagt sina dollares på fel spelare. Scuderi är en defensiv back som gjort tre hela NHL-säsonger. Han får nu 3,4 miljoner dollar om året. Helt plötsligt känns Torontos signing av Jeff Finger som rena genidraget.
Framåt satsar Kings på tuffe Ryan Smyth, 33. Det är en spelartyp som alltid växer i slutspel.
Problemet?
Los Angeles Kings spelar inte slutspel.
12. EDMONTON OILERS
In: Mike Comrie, f, Nikolai Khabibulin, mv.
Ut: Dwayne Roloson, mv, Kyle Brodziak, b, Ales Kotalik, f.
Good Cop (MW): Fart och flärd – Edmonton har det. Det är inte lätt av värva stjärnor till Edmonton men namn som Cogliano, Hemsky och Gagner ger hopp om framtiden. Och nye coachen Pat Quinn lär släppa loss ungtupparna.
Det kan han gott göra, för bakom dem finns en stabil backbesättning och en bra målvakt. Edmonton exploderar inte den här hösten, men får man in lite fysik i truppen också så kan vi börja snacka.
Bad Cop (SP): Små, tekniska och kvicka. Edmonton hade promenerat hem NHL – National Hobbit League.
Men nu råkar Oilers spela i en annan liga, där det fortfarande är en fördel att ha storlek, styrka och tuffhet. Det verkar dock klubbledningen ha struntat i och i stället draftat varenda pucktrollande 170-centimetersjunior som stått på ett par skridskor.
Det problemet hade väl kanske gått att lösa genom några smarta free agent-värvningar. Men Oilers har inte ens den möjligheten, då ingen NHL-spelare verkar vilja flytta till Deadmonton frivilligt.
13. NASHVILLE PREDATORS
In: Marcel Goc, f, Ben Giute, f, Ben Eaves, f, Peter Olvecky, f.
Ut: Jed Ortmeyer, f, Scott Nichol, f, Ville Koistinen, f, Greg Zanon, b, Vernon Fiddler, f, Radek Bonk, f, Antti Pihlström, f.
Good Cop (MW): Det kanske inte ser ut så på papperet, men Central Division är löjligt tuff. Detroit, Chicago, St Louis och Columbus nådde slutspel. Nashville var det enda laget som missade.
Problemet är offensiven – lösningen är backarna. Det är bland backarna Nashville har sin mesta talang och spelar man efter sina förutsättningar så får St Louis och Columbus passa sig.
Bad Cop (SP): Nashville har fastnat i en neråtgående trend. Men vad gör klubben åt saken? Inte mycket. Barry Trotz må vara en skicklig coach, men har varit i klubben på tok för länge. Här behövs något nytt, som kan få fart på organisationen igen.
Sett till truppen har Predators en backbesättning som många lag är avundsjuka över, men ett gäng forwards som ingen är avundsjuk över. Med den mixen blir det aldrig mer än mediokert.
14. COLORADO AVALANCHE
In: Craig Anderson, mv, Kyle Quincey, b, Tom Preissing, b, David Koci, f.
Ut: Joe Sakic, f, Ryan Smyth, f, Ian Laperriere, f, Andrew Raycroft, mv, Tyler Arnason, f.
Good Cop (MW): Sakic, Foppa och Roy är borta och det är väl bara en tidsfråga (februari?) innan veteranerna Foote och Hejduk försvinner också. Så vad ska man glädjas åt om man håller på Avalanche?
Tja, att man har Paul Stastny och Matt Duchene i laget, att man har värdefulla veteraner att förvandla till framtidsmän vid trejdingdeadlinen och man har ett lag som faktiskt kan kan vara med och slåss ganska länge den här säsongen om man får slippa skador.
Bad Cop (SP): Det är ju ingen idé att hymla. Colorado håller på att montera ned fullständigt och det är lika bra att alla Avalanchefans förbereder sig på några riktigt, riktigt skrala år.
Om två, tre säsonger – och lika många höga draftval – kan Colorado vara att räkna med igen. I år? Not so much. Lagets få stjärnor kommer se den här säsongen som en lång transportsträcka till trading deadline. Först där kommer det finnas en chans att få spela slutspel – men i ett annat lag.
15. PHOENIX COYOTES
In: Jason LaBarbera, mv, Radim Vrbata, f, Veron Fiddler, f, Adrian Aucoin, b, Lauri Korpikoski, f, Jim Vandermeer, b, Taylor Pyatt, f, Robert Lang, f.
Ut: Enver Lisin, f, David Hale, b, Todd Fedoruk, f, Nigel Dawes, f, Brian McGrattan, f, Brandon Prust, f, Steven Reinprecht, f.
Good Cop (MW): Om vi bortser från dramat vid sidan av isen, det här är inte ett så uselt lag. Man har speed och gott om det som kallas uppsida. Tyvärr tar man sig inte till slutspel bara på potential.
Men de som tror att den här säsongen blir en enda lång ökenvandring (förlåt) tror fel. Phoenix kommer att skrämma slag på många motståndaren. Synd bara att det inte finns någon publik som kommer att se det.
Bad Cop (SP): Av någon anledning fick Phoenix för sig att de kunde luta sig mot centrar som Peter Mueller, 21, och Martin Hanzal, 22. Det kunde dom inte. Under försäsongens sista dagar värvade man därför Robert Lang som en nödlösning.
Det säger egentligen allt om hur illa ställt det är i Coyotes – på banan. Försök sedan inte övertala mig om att spelarna kan bortse från allt kaos vid sidan om. Det går inte. Säsongen 2009/10 blir tyvärr en enda lång mardröm för hockeyfansen i Arizona.
/Mattias & Stefan.