Startsida / Inlägg

Spåkulan v41

av Petter Westin

Varje vecka blickar USA-bloggen in i den omedelbara framtiden. Vi väljer ut sex av den kommande veckans höjdpunkter och mest intressanta händelser, och spekulerar samtidigt i hur det går. 
Är vi rätt ute? Lämna en kommentar och tyck till.

KG:s comeback?, Houston Rockets–Boston Celtics, onsdag, 02.30 (natten till torsdag).

Tisdag den sjätte juni 2008 sedan firade Celtics sin 17:e titel och den första sedan 1986. Det kändes som att The Big Three, Ray Allen, Paul Pierce och Kevin Garnett, hade samlat ihop till den genom åren, att det var karma, som att summan av deras gemensamma framgångar resulterade i ett, stort guldägg.

Jag vet inte hur det funkar med karma, men kanske hamnar man sist i kön efter en NBA-titel. Kanske är det därför Kevin Garnett gick sönder och därmed krosssade hoppet om en ny titel 2009.

Alltså. Celtics kan ha flyttats fram i den där kön igen. Ett första tecken på om så är fallet får vi redan i natt, mot Houston Rockets. Men resultatet i matcherna framöver är sekundära. Allt handlar om en enda sak: Kevin Garnetts knä.

Medicinskt finns det ingenting som hindrar KG från att göra comeback, påstår Celtics. Och det är klart, med ett helt återställt defensivt ankare så är Celtics med i titelracet igen.
– Jag har inga knäproblem, sa Garnett själv efter måndagens träning.

Spåkulan: KG kommer tillbaka. Men värvningarna av Rasheed Wallace, Marquis Daniels och Shelden Williams räcker inte till en ny titel ändå. Vi måste inse att tåget har gått för KG, The Truth och Jesus Shuttlesworth. Däremot kan det räcka till en försäsongsseger mot Rockets.

Penguins roadtrip, torsdag 8 oktober-onsdag 14 oktober. 

Det är klart att man kan ställa frågan: Går verkligen vägen till Stanley Cup genom Pittsburgh? Den regerande mästaren har förstås alla verktyg och de potentiella matchvinnarna (Crosby, Malkin och Fleury) finns det få om ens någon som kan matcha.

Men det är bevisligen svårt att vinna Stanley Cup två år i rad och jag är i te säker på att Pittsburgh har vad som krävs. De får en chans att bevisa mig fel de kommande sju dagarna.
Penguins värmer upp lite mjukt med Phoenix Coyotes i natt, men sen…

Torsdag: Flyers borta.
Lördag: Maple Leafs borta.
Måndag: Senators borta.
Onsdag: Hurricanes borta.

En tuff roadtrip mot två contenders och två pretenders kommer att ge en fingervisning om vilken väg det här laget kommer att välja.

Spåkulan: Jag tror Pittsburgh går 2–2 på roadtrippen men jag tror inte att vägen till Stanley Cup går genom Steel City. Capitals, Bruins, Flyers och kanske också Hurricanes är bättre förslag i mina ögon.

/Wikdahl

Boston Red Sox-Los Angeles Angels of Anaheim

Torsdag: LA Angels-Red Sox, fredag: LA Angels-Red Sox, söndag: Red Sox-LA Angels, måndag: Red Sox-LA Angels, onsdag: LA Angels-Red Sox

Here we go again.
För tredje året i rad – och fjärde gången på sex år – gör Red Sox och LA Angels upp i American League Division Series.
Tjatigt?
Jo, det kan man ju tycka. Men i Boston har man inget emot att slutspelsmötena med Angels har blivit en tradition. Sedan mötet 2004 – säsongen då Sox bröt ”The Curse” och tog hem World Series – har Boston bara tappat en match och vunnit samtliga serier.

Spåkulan: Om klyschan psykologiskt övertag kommer att avgöra den här serien, så är det naturligtvis inget snack. Men årets upplaga av Red Sox känns inte lika trygg som den i fjol. Eller den i förfjol. Det går inte ens att lita på Dustin ”MVP” Pedroia, den lille snubben med det stora hjärtat.
Nä, känslan är att det här blir året då Angels bryter trenden och slår ut Red Sox. Men det kommer att krävas en femte och avgörande batalj i Anaheim.

Detroit Red Wings-Washington Capitals, lördag, 01.00

Stockholmsäventyret blev nog inte riktigt vad Red Wings hade hoppats på. Med sig i hockeytrunken tillbaka till Detroit har laget – förutom dalahästar och allt det där – en hel hög med frågetecken.
Som till exempel:

• Är det dags att göra något åt målvaktssituationen? Mot Blues såg Osgood lika darrig ut som om under förra grundserien och Howard har nu släppt in 26 mål på 10 NHL-matcher. Det ryktas redan om att NY Islanders kommer att försöka byta bort antingen Martin Biron eller Dwayne Roloson till Detroit när Rick DiPietro blir frisk.
• Hur långt har Henrik Zetterberg till toppformen? Supersvensken spelade betydligt mindre än vanligt och frågan är hur det egentligen står till med de där ljumskarna.
• Varför är Red Wings så oförklarligt usla i box play? Laget var på 25:e plats i penalty kill-ligan under grundserien i fjol och i slutspelet fortsatte man att släppa in mål. Under de två matcherna i Globen spelade Detroit box play vid sammanlagt nio tillfällen – och släppte in fyra mål.

Detroit möter Chicago på torsdag och Ovie & Co på lördag. Det är två grymma matcher. Det är också två matcher som kan komma att betyda väldigt mycket för Red Wings höstsäsong.
Tar Detroit två raka segrar, kan vi nog lägga ned krissnacket. Två förluster? Då börjar det blåsa på riktigt.

Spåkulan: 4–1 till Washington. Ovechkin hänger tre.

/Stefan

NCAA, amerikansk fotboll: LSU Tigers–Florida Gators, lördag 02.00 (natten mot söndag)

Toppmöte i SEC mellan fjärderankade Tigers och fjolårets BCS-mästare Gators, rankade etta. Det alla pratar om inför matchen? Tim Tebows skalle. Floridas omåttligt populäre quarterback har fortfarande inte fått klartecken att spela efter den hjärnskakning han ådrog sig mot Kentucky lördag 26 september.
För Tigers är det här en av säsongens största matcher. Inte bara har man chansen att göra ett statement mot landets bästa lag, man vill också ha revansch för fjolårets 21–51-förlust mot just Gators.
– De visade ingen respekt för oss, puntade bollen till läktaren och sånt. Vi har sett framemot det här, säger LSU-quarterbacken Jordan Jefferson.

Spåkulan: Att laget på andra sidan väldigt, väldigt gärna vill piska dem är ingenting nytt för Florida Gators – så är det varje vecka. Tigers får det svettigt här, oavsett om Tim Tebow spelar eller ej. Tipset är ändå att han blir spelklar till lördagens match, och att det blir just Tebow som spikar en tiopoängsseger med en rushing touchdown sent i fjärde quartern.

Patrick Willis vs Matt Ryan, San Francisco 49ers–Atlanta Falcons, söndag 22.05.

49ers kan bli nästa dominanta defense i NFL. Falcons har verktygen för att bli en offensiv poängmaskin. Båda lagen går i helt rätt riktning under ledning av spännande coacherna Mike Singletary och Mike Smith.

Här finns också två av ligans bästa unga spelare. Patrick Willis är den centrala ledargestalten i Niners försvar. Han är NFL:s kanske bästa middle linebacker nu när Ray Lewis börjar bli till åren kommen. Willis är född 1985 precis som Falcons Matt Ryan, quarterbacken som utsågs till årets rookie i fjol och har en mängd olika vapen till sitt förfogande i Atlanta.

Spåkulan: Willis och Ryan kommer ha långa, enastående karriärer som en dag förevigas i Canton, Ohio. Minst en av dem kommer vinna en Super Bowl. Men om Falcons bara vågar lägga matchen i händerna på Matt Ryan redan från start, så tror jag att han går segrande ur just den här striden.

/Petter

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB