Startsida / Inlägg

Tight, Tigers

av Petter Westin

Detroit, The Motor City, Motown – den stora, mytomspunna idrottsstaden känner inte bara framgångar och mästerskapstitlar, utan bär också med sig åtskilliga floppar och brustna hjärtan.

Tankarna dras till NFL-laget Detroit Lions, inte minst. Innan söndagens seger mot Washington Redskins hade laget förlorat 19 raka matcher i NFL (inklusive 16 i den segerlösa säsongen 2008).

Sedan har vi Detroit Tigers i MLB. Senaste gången laget vann sin division var 1987. Då var jag tre år, och Miguel Cabrera, som i år tjänar 100 miljoner kronor som first baseman i Tigers, var fyra år.

Sedan dess har Detroit Tigers hunnit med en del mindre smickrande milstolpar. 1994-2005: Elva raka säsonger utan en segerprocent på 50% eller bättre. 2003: Tidernas värsta säsong i American League med 43 segrar och 119 förluster.

Det skulle dröja ända till 2006 innan Tigers tog sig till slutspel igen, och från en wild card-position gick laget hela vägen till World Series. Minnesgoda läsare vet att framgångarna tog slut där, med 1–4 i matcher mot St. Louis Cardinals.

2009 är klubben på väg mot en ny succé. För första gången på 22 år kan man vinna en divisionstitel. Men man vore ju inte Detroit Tigers om det inte krävs lite dramatik först.

En seger mot Minnesota Twins i torsdagens match, och Tigers hade säkrat AL Central-titeln och den sista slutspelsplatsen i American League. Men Twins, som fortfarande har en teoretisk chans att ta hem divisionen, ville förstås inte bjuda på den godbiten. Gästerna vann matchen på Comerica Park med 8–3.
– Om de vinner divisionen så lyfter jag på hatten. Men jag ville definitivt inte se dem fira mot oss. Jag fick se Chicago göra det i fjol, och det är helt enkelt ingen bra känsla, säger Minnesotas Denard Span.

Här är förutsättningarna i AL Central, med tre matcher kvar:
*
Detroit har 85 segrar och Minnesota 83.
* Detroit avslutar med tre hemmamatcher mot Chicago White Sox i helgen. Vinner man två eller tre så tar man hem AL Central och slutspelsplatsen oavsett vad Minnesota gör mot bottenlaget Kansas City Royals i sina tre sista matcher.
* Men om Detroit förlorar två eller tre matcher, och lagen slutar på samma antal segrar, så möts Detroit och Minnesota i en direkt avgörande match om divisionen. Den spelas i så fall i Metrodome i Minneapolis på tisdag.

Minnesota Twins-spelarna erkänner det redan nu: Det blir svårt att ha ett hundraprocentigt fokus på Kansas City Royals.
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kommer titta på resultattavlan varje gång jag springer ut på planen, säger Michael Cuddyer.

***

Senare under torsdagkvällen blev Colorado Rockies klara för slutspel då man slog Milwaukee Brewers, och därmed utraderade Atlanta Braves avlägsna hopp om en wild card-plats. Rockies kan fortfarande ta hem NL West-titeln, om man vinner tre raka mot den nuvarande ledaren Los Angeles Dodgers i helgen. Men båda de här lagen kommer alltså spela slutspel oavsett hur det går i helgens matchserie.

Övriga slutspelsklara lag är New York Yankees, Boston Red Sox och LA Angels från American League, samt Philadelphia Phillies och St. Louis Cardinals från National League.

MLB-slutspelet inleds på onsdag. ESPN America sänder hela spektaklet här i Sverige. Vad har våra baseboll-älskande läsare för tips och känslor?

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB