Startsida / Inlägg

Champs!

av Petter Westin

Yankees firar Foto: REUTERS

Det är definitivt inte första.
Och säkert inte sista.
Det är vad det är och det är stort: New York Yankees har vunnit sin 27:e World Series.
–  It’s awesome. Det är otroligt. Allt jag kan säga nu är att det känns fantastiskt, sa World Series MVP Hideki Matsui, som spelat i Yankees i sex år, via tolk.

Det var väl meningen på något vis, va?
Jag menar, revanschlusta i organisationen, ny arena, nya supervärvningar – och en superstjärna med drivkraften att visa hela världen att han är just det, en superstjärna?
När New York Yankees gick in sin hundrasjunde säsong i våras så hade man allt att bevisa.
I dag har man gjort det.

Med 3–2 i matcher och tillbaka hemma på Yankee Stadium så gav man aldrig regerande mästaren Philadelphia Phillies en chans. Hideki Matsui gjorde skäl för smeknamnet Godzilla och slog en homerun, med Alex Rpdriguez på bas, i andra inningen.
I tredje slog han en single som både Derek Jeter och Johnny Damon tog poäng på. Och efter Mark Teixeiras single som Jeter sprang in en poäng på så slog Matsui en double så både Teixeira och Rodriguez kunde nå home plate.
Tre hits av Matsui, sex poäng till hans Yankees och inför sjätte inningen var ställningen 7–1.
Can you pheel it, Philly?

Även om Philadelphia snyggade till siffrorna en liiite – Yankees vann med 7–3 – så var det oundvikliga förstås oundvikligt.
05.50 svensk tid stormades Yankee Stadiums av The Bronx Bombers, av ett lag förenat av talang, tradition och miljoner dollar, klädda i pinstripes. Det var, för en som inte har ett favoritlag i baseboll men förstår att uppskatta den där klassiska loggan, en väldigt mäktig syn. Till och med på en teve i ett kontorslandskap på Arenavägen i Stockholm, drygt 6 000 kilometer från Bronx.
Tårarna föll på Yankeesstjärnan Alex Rodriguez. 
– Jag kunde inte vara mer stolt över de här killarna. När folk sprang vände mig ryggen och sprang åt andra håll så stod mina lagkamrater och det här laget kvar bredvid mig, sa Rodriguez på prisceremonin.

Och så var det ju det här med varför det var meningen på något sätt.
•  För första gången sedan 1993 missade New York Yankees slutspelet i fjol. Det duger inte för legendariske ägaren George Steinbrenner (som klev tillbaka och lämnade över styret till sonen Hal) och Yankees organisation.

• Yankees gick på bred och spetsig spelarjakt och hittade CC Sabathia (sju år, 161 miljoner dollar), A.J. Burnett (fem år, 82,5 miljoner dollar och Mark Teixeira (åtta år, 180 miljoner dollar).
New York Yankees payroll för 2009 är drygt 201 mijoner dollar, 66 miljoner dollar mer än ligans näst dyraste lag, NY Mets på drygt 135 miljoner, och 164 miljoner dollar mer än ligans största budgetlag Florida Marlins, vars lönebudget är 37 miljoner dollar.

• Fredagen den 3:e april spelades den allra första matchen i nya Yankee Stadium. Det var en träningsmatch mot Chicago Cubs och två av den här bloggens skribenter fanns på plats. Yankee Stadiums prislapp var svårtuggade 1,5 miljarder dollar. Hur inviger du ett sånt skrytbygge, en svindyr kopia när du på andra sidan gatan har originalet, den odödliga klassikern, The House that Ruth Built?
Finns bara ett sätt: World Series, baby.
När Yankees spelade sin första säsong i gamla Yankee Stadium 1923 så slutade säsongen med… Just det, seger i World Series.

• Slutligen så måste vi nämna Alex Rodriguez. Han har hånats och retats. Ibland med all rätt, ibland inte. Om vi bortser från steroiderna han erkänt att han tagit så är det hans misslyckande när det verkligen gäller som varit under lupp. 
Det här årets Alex Rodriguez var ute efter att visa alla vilken spelare han är.
Vi såg, Alex.
Du är en mästare.

/Wikdahl

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB