Startsida / Inlägg

Heltid: Pistons 94, Hawks 88

av Petter Westin

Det enda som saknades var en mask och en mantel. Och kanske trikåer och en hemlig identitet.
The Superviking var en stor hjälte när Detroit Pistons bröt sin sju matcher långa förlustrad och slog Atlanta Hawks.
Pistons 94, Hawks 88.

Jag skrev i halvtid att om jag var en gambler så hade jag lirat på Hawks. Detroit Pistons ledde då med åtta poäng men känslan var att Hawks bara skrapade på ytan av vad man kan göra medan Pistons överpresterade.
Men så länge man kämpar hårt så spelar det ingen större roll hur mycket bättre motståndaren är på papperet. Det här var en arbetsseger för Detroit Pistons – beviset hittar vi framför allt i returtagningen. Pistons ryckte ned 53 returer (24 offensiva!) mot Atlanta Hawks 27 returer. Segermarginalen borde naturligtvis ha blivit större än sex poäng.
Men herregud så välkommet det var att marginalen var åt det hållet i alla fall. När man närmar sig en tvåsiffrig förlustrad så börjar både spelare och coacher att svettas.
Pistons bröt sin trend vid sju torskar – och kan skänka en extra tanke till en svensk hjälte.

Med 1.50 kvar av matchen kom Atlanta Hawks i ett två mot en-läge. Jamaal Crawford hade bollen, lagkamraten Josh Smith rusade mot korgen. Men mellan dem så fanns matchens mest aktiva händer. De tillhörde Jonas Jerebko och hans steal innebar att Pistons ledde med sex poäng i stället för fyra. Jag skulle vilja påstå att det spelet var den så kallade spiken i Hawks kista. Coachen John Kuester är inne på samma linje:
– Hur stort var det där? Han gjorde ett suveränt jobb med att få en hand på den där bollen och sedan få tag på den. Jonas, boy… han har varit en stor överraskning. Jag fortsätter säga det för jag är rädd att han ska gå in i väggen en dag och jag kommer till slut att behöva skrika på honom: ”Du arbetar inte tillräckligt hårt, du arbetar inte tillräckligt hårt.” Men den dagen har inte kommit än, säger Kuester.
För er som vill ha ytterligare en spik: Med 16 sekunder kvar och överläge med fyra poäng så fick JJ gå till straffkastlinjen. Iskallt hängde han första, och sedan andra. Game over.

Jerebkos andra halvlek var mycket bättre än den första. Han var aggressivare, väldigt aktiv på båda sidor om mittlinjen och han har ju den där förmågan att alltid dyka upp where the action is.
– Han tar med sig en enorm mängd energi ut på planen, och en del spelare kan inte matcha den. Folk tänker att energin bara ska finnas där, men så är det inte. Det är definitivt ett stor plus för Jonas, säger guarden Will Bynum.
I gårdagens match mot Los Angeles Clippers så slog Jonas Jerebko personligt rekord när han gjorde 22 poäng. I dag blev det tio. Men eftersom han fått upp rekordfarten ändå så satte han ett i en annan kategori.
JJ tog elva returer mot Hawks. Hans tidigare personbästa var sex.

Rodney Stuckey och Will Bynum tog det offensiva ansvaret i Pistons med 23 respektive 19 poäng. Men frågan är om inte Ben Wallaces statistikrad på tio poäng och 18 returer är mer imponerande och avgörande?

På tal om The Superviking alltså. De två supportrarna som har blågula kläder med Jerebkos namn och vikingahjälmar på huvudet var på plats igen i The Palace of Auburn Hills i Detroit. Men mysteriet kvarstår: vilka är de? Släkt? Vänner? Emigrerade svenskar?

Vi repriserar därför bilden på duon:

Vikingar

UPPDATERING: Det finns förstås citat med herr Jerebko själv som vi måste dela med oss av (från bloggen True Blue på Pistons hemsida):

Om coach Kuesters rädsla för att han ska gå in i väggen och att Kuester ska behöva skrika på honom:
– Det kommer inte att hända än. Vi får se när det är dags för match 75, men inte nu.

Om stealen som starkt bidrog till Pistons seger:
– Jag hörde bara alla skrika. Ärligt talat så tänkte jag foula Crawford. Men han sökte passet, jag fick en hand på bollen och det ledde till två poäng för oss på andra sidan. Så det var ett väldigt bra spel. Vi behövde den här segern, så det var ett stort spel.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB