Startsida / Inlägg

Maratonblogg: Detroit Lions-Green Bay Packers

av Petter Westin

Nu inleder vi kvällens vansinnesprojekt – en 12-timmars maratonblogg från NFL:s tre Thanksgiving-matcher. Upplägget är kontinuerliga uppdateringar under varje match, fördelat på fem olika rubriker – en pre-game och sedan en för varje quarter. Så kom ihåg att uppdatera din webbläsare kontinuerligt.

Först ut är Lions–Packers som sänds live på Viasat Sport och Viasat Sport HD med start 18.30. Har du ingen av kanalerna? Det går fortfarande utmärkt att skaffa NFL Gamepass och se matcherna i datorn.

The End
Detroit Lions–Green Bay Packers 12–34. Packers går in och gör sitt jobb. Lions hade en del chanser att göra det spännande men det är bara att konstatera: 21-årige Matthew Stafford har en hel del kvar att utveckla. Matchens lirare är självklart Charles Woodson, Packers cornerback som har en riktig jävla monster-line i statistiken: 7 tacklingar, 1 sack, 1 tackling för minus-yards, 2 interceptions, 1 touchdown och 4 pass-breakups. 33-åringen kan lira boll… Nu går vi strax vidare till Cowboys och Raiders.

Fjärde quartern
Läsaren KanonKalkon sörjer (jag kan relatera) att en av hans spelare i fantasy-fotbollen, Greg Jennings, inte levererar det man skulle kunna önska. Jennings har fantasy-mässigt varit en av säsongens verkliga berg-och-dalbanor. Han har bara haft tre touchdowns den här säsongen och hans receiving yards vecka för vecka har varit 106, 0, 103, 31, 64, 52, 81, 61, 45, 126. Också tre catches för 48 yards hittills idag. Ojämn, var ordet.

Bam! Stafford hittar Dennis Northcutt med en passning på 46 yards. Ett par Kevin Smith-spel senare är Detroit nere vid goal line och försöker göra det här intressant.

Lions väljer att gå för det på 4th and goal och det är förstås helt rätt beslut. Att Stafford däremot bara slänger bort passningen känns inte riktigt rätt. Troy Aikman är kritisk till att Detroit passar tre gånger i rad efter att Kevin Smith gått ut. Jag håller med.

Steve Smith-intervjun: Han får frågan om han vill coacha i NFL efter att karriären är över.
– No. Uumm… is this on record?, undrar Smith.
Jag tänker att han tänker att han inte vill coacha divor som honom själv…

Lions defense steppar upp och får en touchdown eller åtminstone en safety. Louis Delmas, som hade den olyckliga tacklingen på Jermichael Finley i första quartern, tar lite revansch.

Det blev bara en safety vilket innebär att Lions kapar avståndet till 9–27. Det ska sägas att denne Delmas har gjort en riktigt hygglig säsong och verkar vara ett fynd av Detroit, som valde honom som nummer 33 i vårens draft.

Ingen inbillar sig väl att Lions kommer ha en chans till en mirakelvändning i den här matchen, men varje sån här drive är ju viktiga läropengar för Matthew Stafford. Detroit 12, Green Bay 27.

Detroit har en hel del hål i sin trupp, men en gissning är att Kevin Smith får konkurrens på running back-positionen till sommaren.

Pick-6! Charles Woodson hamrar den definitiva spiken i kistan när han fångar Staffords fjärde interception för dagen (Woodsons andra) och springer in den för en touchdown. Det här var ingen av Staffords bättre dagar. Green Bay 34, Detroit 12, och jag börjar kika på listan över vilka som lirar Cowboys–Raiders…

Tredje quartern
Sådär, tillbaka på banan, matad och nöjd. Så vardera quarterback har stått för en turnover den här quartern, men det är bara Rodgers som lett sitt lag till en score hittills. Green Bay leder med 20–7 och det känns som att Stafford måste få nåt att hända på den här driven för att det inte ska rinna iväg.

För övrigt är det kul att Viasat vevar Steve Smith-sekvenser och intervjuer i pauserna. Det är en av NFL:s skönaste lirare och en till synes ganska komplex personlighet.

Känns som ett fullständigt galet beslut av Lions att låta Jason Hanson testa ett field goal på hela 54 yards, oavsett vad som händer på den här Packers-driven.

…och som ett brev på posten kommer den Packers-touchdown som utökar ledningen till 20 poäng för gästerna. Med 34 sekunder kvar av tredje quartern känns det som en lååång uppförsbacke för Lions nu.

Andra quartern
”Jag gillar Rodgers. Men vem är eran favorit-QB?”, skriver Besse i kommentarsfältet. Och det är ju en alltid lika klassisk fråga som man aldrig får nog av att debattera. Av de två giganterna Peyton Manning och Tom Brady så har jag alltid varit mer en Brady-kille, i alla fall. Cool, calm and collected. Jag är svag för Kurt Warner och hans något brokiga karriär. Av dagens unga quarterbacks så gillar jag Matt Ryan eftersom han har den mentala sammansättning som man bygger storstjärnor av. Men Rodgers är också skön, helt klart.

Penalties är nära att stå Lions dyrt. Typiskt huvudlöst misstag av en hetlevrad rookie när Louis Delmas flyger in i Jermichael Finley. Men Lions tätar till försvaret nere vid goal-line och Packers tvingas nöja sig med ett field goal. Detroit 7, Green Bay 10.

Och jag häller upp ett stort glas Trocadero (ingen öl om jag ska orka till sex imorgon bitti) i min freezer-mugg som pryds av en logga från ett hemligt NFL-lag. Hade inte bangat på en fet Thanksgiving-middag, men min planering är lite för dålig och det ser ut att bli thai-takeout istället.

Jag har ett fantasy-dilemma som ni bloggläsare kanske kan hjälpa mig med. Behöver välja ut en wide receiver-starter ur följande trio: Miles Austin mot Oakland, Nate Burleson mot St. Louis eller Anquan Boldin mot Tennessee? Eftersom Austins Dallas spelar redan 22.15 ikväll börjar det dra ihop sig till ett beslut…

Detroit har inte råd med några fler turnovers nu. Det blir för jobbigt om man ska ge detta Green Bay-offense extra chanser…

Lions lyckas återigen hålla Packers till ett field goal. Viktigt. Kom ihåg: Det är Lions som börjar med bollen i andra halvlek.

Alltså, jag vill ju inte vara sån, men… Joe Buck. Riktigt sliskig.

Chad Johnson, Cincinnati Bengals wide receiver-stjärna, sitter också hemma och följer matchen. Han är imponerad av Megatron: Wtf!!! Calvin Johnson look like a giant compared to everybody else on the sideline, I need to get in the weight room damit!”, twittrar Chad, som är en av mina stora favoriter i NFL rent personlighetsmässigt.

Green Bay går till halvtidsvila med ledning 13–7. Jag springer och fixar mat men är tillbaka några minuter in i tredje quartern.

Första quartern
Drömstart för Detroit som tvingar fram en turnover på kickoff, och sedan är det den typ halvdöda duon Stafford/Johnson som kombinerar för matchens första touchdown.

Joe Buck och Troy Aikman. Ett av mina all-time mest hatade kommentatorspar. Joe Buck inte minst för det här otroligt sega, oinspirerade sättet att förstöra ett av tidernas största och grymmaste plays i ALLA idrotter.

Medgången fortsätter för Lions när Green Bay avslutar en lovande första drive med ett missat Mason Crosby-field goal.

Lite lustigt att se Daunte Culpepper tjura på sidlinjen när han får veta att det blir Stafford, och inte han själv, som startar. Jag har dock svårt att bli upprörd över en elitidrottsman som blir besviken när han inte får spela. Vore ju värre om det var tvärtom. Det är bara tävlingsmänniskan i Culpepper som kommer fram där.

Precis när jag skriver det där så kastar Stafford sin första interception för dagen. Där hade det varit bättre att bara slänga bort bollen eller ta sacken… Packers utnyttjar turnovern genom att hitta Donald Driver nere vid Detroits fem-yardslinje.

Donald Lee’s efterföljande touchdown är enkel, 7–7.

PRE-GAME
Det går smärre chockvågor genom idrotts-USA just nu. Ingen trodde att Lions rookie-quarterback Matthew Stafford skulle kunna spela matchen med sin skadade axel, men uppgifterna kom precis: Stafford är spelklar. Detsamma gäller Lions wide receiver-monster Calvin Johnson.

Inactives för Detroit idag är C Melvin Fowler, FS Kalvin Pearson, T Ephraim Salaam, OLB Ernie Sims, FB Terrelle Smith, DE Dewayne White och WR Derrick Williams.

För Packers är de största namnen på skadelistan linebackern Aaron Kampman, som skadade knät förra veckan, och nyligen värvade Ahman Green, running back. Cornerback Al Harris har pajat knät och har lirat färdigt för i år. Övriga inactives idag är T Allen Barbre, DB Josh Bell, WR Biren Ealy, T Breno Giacomini, DB Matt Giordano och DE Jarius Wynn.

Stafford hyllades för sin krigarinsats när Lions slog Cleveland Browns senast. Stafford skadade sig, men lyckades mirakulöst – och genom att trotsa läkarnas uppmaningar – ta sig in på planen och kasta den avgörande touchdown-passningen i sista sekunden. Lions vann matchen med 38–37 och Stafford gav den hårt prövade Detroit-publiken nånting att hoppas på inför framtiden. Han lyckades med 26 av 43 passningar för 422 yards, hela fem touchdowns och två interceptions. Calvin ”Megatron” Johnson fångade sju av Staffords passningar för 161 yards.

Lions har 11 segrar, sex förluster och en oavgjord mot Packers i Thanksgiving-matcher spelade i Detroit. Den historiska nuggeten lär dock ha relativt liten betydelse idag. Packers har nämligen vunnit 16 av de 18 senaste matcherna mot Lions, och Green Bays head coach Mike McCarthy har vunnit alla sina sju möten med Detroit.

Alla förväntar sig att Aaron Rodgers, quarterbacken som lever med ständig hårdgranskning i egenskap av Brett Favres efterträdare, ska lustmörda Detroits secondary idag. I tre matcher mot Lions har han passat för över 300 yards varje gång. Årets Detroit-försvar ger upp 275 passing yards per match, sämst i NFL.

Nu kör vi!

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB