Startsida / Inlägg

Maratonblogg match 2 av 3: Cowboys-Raiders

av Petter Westin

The End: Cowboys 24, Raiders 7
Lite samma historia som i föregående match; Cowboys gör sitt jobb men motståndet är inte tillräckligt imponerande för att man ska dra några större växlar av den här matchen. Men absolut: Jag tippar Cowboys till slutspel. Nu slår vi igång NFL Network och peppar för Broncos–Giants med Rich Eisen och hans eminenta studio. 

Fjärde quartern
Jag har gnällt och skällt på Roy Williams, men nu halade han i alla fall in en touchdown som betyder 24–7 till Cowboys. Vad är det man brukar säga? Good teams answer a score with a score? Inte för att jag tror på Cowboys i ett slutspel, eller så… Men till slutspel kommer de ju definitivt.

Gäsp. Den här matchen var verkligen inget speciellt. Jag börjar peppa hårt för Broncos mot Giants nu. Det blåser ju snålt kring Broncos just nu, mer om det lite senare.

Nog för att Bruce Gradkowski inte är någon quarterback att skriva hem om. Men han får verkligen ingen hjälp i form av spektakulära catches eller liknande av sina medspelare. Det är liksom ingen som steppar upp.

Tredje quartern
En länk mellan Detroit Lions som vi såg tidigare ikväll och Dallas Cowboys som lirar nu, är wide receivern Roy Williams. Cowboys gjorde en uppmärksammad trade med Lions under förra säsongen där man fick Williams i utbyte mot draftval i första, tredje och sjätte rundan. Denna trade kritiserades redan då och Jerry Jones ser knappast smartare ut ett år senare heller. Den här säsongen har Williams 24 catches för 429 yards. Williams har gnällt i pressen över att samarbetet med Tony Romo inte fungerat, men om han verkligen vill ha bollen så behöver han ju bara göra det Miles Austin gör: springa sig fri. Sjukt överhuvudtaget att Cowboys betalade så dyrt för en wide receiver som sedan sitt rookie-år 2004 bara haft en säsong över 900 yards.

Vår läsare Tore konstaterar att den stora frågan är huruvida Raiders kommer göra några poäng alls. Jag håller med, just nu är det väldigt svårt att se Oakland sätta ihop en framgångsrik drive. Men färskt i minnet finns ändå förra veckan då Raiders vände 0–14 till seger 20–17 mot Cincinnati Bengals. Förmodligen är det bara önsketänkande från min sida om att den här matchen ska bli mer spännande.

…och bara för att vi sågat dem så svarar Raiders med en mycket fin, välbalanserad drive! Bruce Gradkowski scramblar för 20 yards och ett par spel senare hittar han Darrius Heyward-Bey för dennes första TD i NFL. Matchen lever, trots allt!

Läste precis att av de NFL-lag som har ett .500-record eller bättre, så har bara tre lag en negativ turnover-ratio: Cardinals, Steelers…och Cowboys. Får väl se om Oaklands defense kan tvinga Tony Romo till ett misstag senare i matchen.

Andra quartern
Justin Fargas har sprungit åtta gånger för 54 yards, Darren McFadden två gånger för 16… Men eftersom Bruce Gradkowski endast hittat rätt med två av åtta passningar så är Raiders fortfarande nollade. I förra driven försökte han hitta Darrius Heyward-Bey med en djup passning. Heyward-Bey som blev sensationellt vald som sjua av Raiders i vårens draft när många väntade sig att klubben skulle välja Michael Crabtree. DHB har varit en total icke-faktor sin första säsong i NFL med blott sju catches för 103 yards.

10–0 till Dallas! Felix Jones springer in en touchdown på 46 yards. Nu måste nog Raiders svara med åtminstone ett field goal för att inte hamna i ett för djupt hål. Man har inte ett lag som passar för att komma ikapp från ett underläge…

Kan inte låta bli att tänka tanken: Hur skulle Raiders se ut om Peyton Manning var quarterback för laget? Vilken typ av stats skulle han producera i det här sällskapet?

Tony Romo hittar Marion Barber med en check down-passning som resulterar i en lång gain. Nu har samtliga tre Dallas-running backs varsitt stort spel. Men Cowboys får återigen nöja sig med ett field goal-försök. Nick Folk prickar stolpen (!) från 49 yards avstånd. Fortfarande 10–0 till hemmalaget med knappa sex minuter kvar av första halvleken.

Om ni undrar varför Miles Austin gör en riktig monstermatch så är det för att jag tidigare ikväll fattade beslutet att bänka honom i fantasy. Heeeeelvete.

Vad är grejen med Jerry Jones och amerikanskt radioskval? Förut har han haft Jonas Brothers som uppträtt i halvtid. Idag Daughtry. Brrr.

17–0 till Cowboys i halvtid. Känslan är att Raiders offense är alldeles för vekt för att göra det här spännande. Man hittar ingen rytm alls i passningsspelet.

Första quartern
Poänglöst hittills i Jerrydome. Raiders springer bollen. Det gillar jag.

Läsaren mr-sam lyfter frågan om vilken rookie-QB som varit bäst den här säsongen. Det känns som att alla haft sina highs and lows, men generellt tror jag mer på fjolårets QB-class med Matt Ryan och Joe Flacco. Har inte sett Josh Freeman än men han får ju riktigt bra recensioner från folket runt Tampa Bay. Av Matthew Stafford och Mark Sanchez gillar jag nog Stafford mest. Klart är i alla fall att Flaccos och Ryans framgångar förra året gjort att klubbarna runtom i NFL inte alls är rädda att kasta in rookie-quarterbacks i hetluften. Vad tycker ni andra, vem har varit bäst och vem har den ljusaste framtiden?

Kommentatorerna i matchen snackade en del om Keith Brooking, Dallas-linebackern som anslöt till Cowboys inför den här säsongen efter att ha lirat hela sin karriär i delstaten Georgia. Brooking fick en del uppmärksamhet tidigare i år när Cowboys slog Brookings förra klubb Atlanta Falcons. Brooking gjorde sig ovän med många Atlanta-fans för det sätt han hånade sina gamla medspelare med gester och trash talk under och efter matchen, som Cowboys vann. Det visade sig att Brooking fortfarande var bitter efter att ha fått kontraktet brutet av Falcons.
– It’s a young man’s game, they told me then. Well, I guess this old man can still play, sa Brooking.

Ur en wildcat-formation river Tashard Choice av ett låååångt run för Dallas. Vem som hinner ikapp honom? Nnamdi Asomugha, förstås, Oaklands cornerback-stjärna som är en av få ljuspunkter i Raiders svaga lagbygge. Han spelar alltid hårt och anses vara en av ytterst få spelare i NFL som kan stänga ner en wide receiver-superstjärna en-mot-en. Cowboys får nöja sig med ett field goal och tar ledningen med 3–0.

Pre-Game
Fler än en läsare har beklagat sig över att Viasat flyttar flera matcher till enbart Viasat Sport HD. Och jag håller med – det suger. Det vore en sak om alla som köpt Viasat Sport enkelt kunde skaffa Viasat Sport HD. Men så är det ju inte. Själv har jag till exempel Telia som min digital-tv-leverantör, och där finns inte ens Viasat Sport HD i utbudet. Så därför får man hålla till godo med NFL Game Pass i både den här matchen och i Giants-Broncos senare inatt. Nackdelen är att dessa webbsändningar ligger en eller ett par minuter efter Viasats sändningar. Fördelen? Självklart – alla sköna amerikanska reklamer man får se. Efter ett par månader med Gamepass kommer man på sig själv med att nynna på Geico-låtarna och att ha memorerat manuset till Viagra-reklamerna…

Cowboys–Raiders, alltså. Cowboys är 7–3 och har vunnit fyra av fem hemma i Cowboys Stadium; världens åttonde underverk eller Jerrydome som den också kallas efter klubbens profilstarke ägare Jerry Jones. Cowboys leder NFC East-divisionen men skuggas av Philadelphia (6–4) och NY Giants (6–4).

Det var längesen Raiders var bra, men de är alltid underhållande. Och då pratar jag inte om produkten man ställer på planen, utan om alla såpoperor som utspelar sig vid sidan av planen i en av idrottsvärldens mest misskötta klubbar. Vare sig det handlar om brutala draft-floppar, obegripliga monsterkontrakt, en ägare som begår karaktärsmord på coachen han just sparkat eller att den nye coachen slår ner en av sina assisterande innan säsongen – det händer ALLTID grejer i Raiders.

Den goda nyheten för Cowboys-fansen idag är att Jason Witten lirar. Så om du har honom i ditt fantasy-lag hoppas jag att du startar honom, för de enda saker man kan vara säker på när det gäller Dallas quarterback Tony Romo är att han kommer a) ha en baseboll-keps på sidlinjen b) titta efter Jason Witten i första, andra och tredje hand på planen.

Nu kör vi!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB