Startsida / Inlägg

Maratonblogg match 3 av 3: Broncos-Giants

av Petter Westin

The End: Broncos 26, Giants 6
Vi varnade för Giants överdrivna favoritskap i den här matchen, och det var ju skönt att ha rätt om nånting i alla fall. Eli och kompani får riktigt svårt att nå slutspel nu. Visst, om man sveper sina tre närmaste matcher mot de tre divisionsrivalerna i NFC East ser det betydligt bättre ut. Men som kvällens spel såg ut…njae. Broncos då? Ja, schemat resten av vägen ser rätt mänskligt ut. Men det är ändå svårt att se det här laget göra väsen av sig i ett slutspel, tycker jag.

Till sist vill jag bara tacka alla som anslöt till USA-bloggens galna maraton idag, ikväll, inatt och nu på morgonen. I had a blast! Förhoppningsvis får vi tillfälle att göra något liknande i framtiden.

Fjärde quartern
Giants defense har problem på den här driven, men det kan vara okej ändå – så länge man begränsar Broncos till ett field goal.

…men istället missar man en tokfri Brandon Stokley och Kyle Orton kastar sin enklaste touchdown-passning för året. 23–6 till Broncos, tio minuter kvar av fjärde quartern, och nu vågar jag påstå att det här är avgjort. Det finns ingenting i Giants spel som tyder på att en vändning ska komma.

Eftersom den här matchen känns allt mer avslagen börjar jag fundera på resten av omgångens matcher. Höjdpunkten är givetvis Monday Night Football i Superdome: Obesegrade New Orleans Saints tar emot New England Patriots. Drew Brees vs Tom Brady, alltså. Jag tippade för flera veckor sen att det var här Saints första förlust för säsongen skulle komma, och det står jag fast vid. Andra sköna matcher i helgen är Ravens–Steelers, Titans–Cardinals och Texans–Colts. 

Elvis Dumervil (igen) tar ner Manning och tvingar fram en fumble. Bollen är Denvers, i Giants end zone. Dumervil har nu 14 sacks den här säsongen. Som några av er säkert vet är det en gammal Giants-spelare som har rekordet för antal sacks i en NFL-säsong. Just det, Michael Strahan. Han noterades för 22,5 sacks säsongen 2001. Dumervil behöver nu nio sacks på sina fem sista matcher för att slå det rekordet. Det blir svårt, men är inte alls omöjligt. Speciellt inte som motståndarna bland annat heter Kansas City (två gånger), Oakland och Philadelphia – tre lag som är bland de tio som ger upp flest sacks till motståndarna. Den femte matchen är förstås Indianapolis och Peyton Manning som i princip aldrig blir sackad, men det blir ändå intressant att hålla ett öga på Dumervils produktion de kommande veckorna.

Broncos ökar på till 26–6 och maratonbloggen är nu inne på sin tolfte timme.

Jag står och diskar när Eli Manning kastar sin första interception för dagen – till 31-årige Andre Goodman, hans tredje INT för säsongen. Ni får förlåta mig för det där jag sa om att matchen kunde bli en thriller…

Tredje quartern
Jag har tjatat om att Giants behöver ett stort spel från sitt defense. Något att bygga momentum på. Och där kommer det, när Kyle Orton kastar bollen rakt i händerna på Terrell Thomas. Säsongens fjärde interception för Thomas. Giants börjar med att springa bollen med Brandon Jacobs och det känns helt rätt.

Sju minuter kvar av tredje quartern och Giants gör sina första poäng för dagen – ett field goal. Med tanke på hur matchbilden varit tror jag man mer än gärna tar ett 13 poängs underläge just nu.

”That guy is a dog who knows how to fight”, säger Matt Millen om en Broncos-spelare. På nåt sätt känns en sån kommentar fortfarande inte helt sund efter hela Michael Vick-historien.

Eli Manning hittar The Other Steve Smith med en fin passning och Giants är inne på Broncos planhalva. Giants börjar få lite momentum och det kan mycket väl bli så att Broncos så småningom får betala för att man sparkat field goals istället för att ha gjort touchdowns nere i red zone…

…men Broncos defense står upp bra och New York Giants tvingas testa ett field goal på 52 yards. Vansinne? Inte alls. Lawrence Tynes pangar in den. Reducerat igen, 16–6. Avslutningen på den här matchen kan bli en thriller – ni som fortfarande är vakna kan bli rikligt belönade.

Andra quartern
Äntligen! Coors Light-reklam – jag har väntat hela kvällen.

Josh McDaniels visar lite av Belichick-genen när han går för det på 4th and 5 från 30-yardslinjen – pass complete!

Matt Ryan har känslig hy. Every kiss begins with Kay. Två saker jag lärt mig under kvällens reklampauser.

Broncos har nio first downs, Giants har en. I totala yards är det 150–21 till hemmalaget. Men när man väl närmar sig mållinjen funkar inte spelet, samtidigt som man drar på sig penalties. Därför står det bara 6–0 fyra minuter in i andra quartern.

Oj oj oj! Josh McDaniels är mickad, och hör och häpna – ocensurerad! Det var väl MF-bomben jag hörde honom droppa inför sina spelare där, va? Hursomhelst har jag svårt att köpa 33-åringens image som bad-ass.

Otroligt. Inför matchen tipsade jag er om att hålla ögonen på Danny Ware. Det var väl inte riktigt så här jag tänkte att han skulle presentera sig – med en fumble…

På det efterföljande Broncos-spelet svarar Brandon Marshall för matchens prestation hittills när han suger in en hög passning från Kyle Orton – med en hand! Riktigt läckert. Och den här gången orkar Giants inte stå emot i red zone. Knowshon Moreno springer in 13–0 till Broncos.

Av alla matchbilder man kunde tänka sig var väl det här ändå en av de mest oväntade. Samma Broncos-defense som i senaste fyra matcher har släppt till 203, 174, 173 och 125 rushing yards, kommer ut och fullständigt dominerar Giants. Nu kan Broncos återigen utnyttja bra field position. Det känns som Giants behöver ett stort spel på defense snart för att vinna lite momentum.

Tore konstaterar att Giants inte gynnas av att passa så mycket. Och framförallt så får de ju inte ge upp sitt running game mot ett defense som har haft såna problem mot just springspel i de senaste matcherna. En fin spark av Matt Prater ökar på Denvers ledning till 16–0. Blir mycket intressant att se vilken filosofi Giants har offensivt resten av matchen.

Johnny Guitar påpekar att Osi Umenyiora är rejält uppeldad. Och Osi fortsätter mana på sina lagkamrater på sidlinjen. Om Giants får en score här innan halvtid tror jag att lagets defense har någonting större och bättre i sig efter paus. Man behöver bara lite vind i seglen.

…men istället är det speedkulan Elvis Dumervil som noterar sin 13:e sack för säsongen. Giants kommer verkligen ingenvart i första halvleken.

Broncos 16, Giants 0 i halvtid. Nu ska NFL Network köra nånting jag definitivt är nyfiken på: ett klipp ur en exklusiv intervju med Bill Belichick.

Första quartern
Vi kickar strax igång nattens höjdpunkt. Först en kommentar bara: Vår läsare Tore poängterar att han gillade Deion Sanders, men inte tål karln som tv-expert. Jag kan relatera. Vissa gånger tycker jag att Deion är helskön – ärlig, rakt-på och karismatisk. Andra gånger tycker jag att han stinker. Han har en tendens att säga emot logiska, rationella ståndpunkter bara för att sticka ut. Och ibland lyser det igenom att han faktiskt inte är särskilt påläst.

Vet inte om det är nåt jag inbillar mig, men ofta när jag ser Eli Manning känns det som att han har problem med spelklockan och tvingas bränna onödiga timeouts.

Champ Bailey visar varför han är en av NFL:s bästa på sin position när han tvingar passningen ur händerna på Mario Manningham. Champ som för övrigt är brorsa till Boss Bailey, och det måste ju vara de två hårdaste namnen ever i kategorin idrotts-syskon. Dock ska det påpekas att Champ egentligen heter Roland och Boss egentligen heter Rodney, men att det tydligen är deras morsa (!) som ska ha gett dem smeknamnen i ung ålder.

Fin drive av Orton och kompani avslutas med att Giants står emot nere vid goal line. Denver 3, New York 0. Kommentatorerna tycker att det är en framgång för Giants som haft problem med sitt försvar i red zone.

Det är min tidigare nämnda favorit Brian Dawkins som ligger bakom Denvers stopp av Giants på den senaste driven, när han tvingar fram 2nd and 18 efter att ha tacklat lös bollen. Broncos inleder sin drive med något så otippat som en flea-flicker! Passningen når inte fram, men en personlig foul av Corey Webster ger Broncos en tacksam gain på 15 yards. Saker går hemmalagets väg just nu.

Pre-Game
Nån tapper läsare som är kvar online i denna sena timme? Nån som har något begåvat tips eller en intressant observation inför matchen? Nu kör vi!

Inactives för Giants idag: WR Ramses Barden, CB DJ Johnson, RB Ahmad Bradshaw, CB Kevin Dockery, LB Antonio Pierce, G Adam Koets, T Guy Whimper (haha! vilket namn va), WR Sinorice Moss.

Inactives för Broncos: WR Kenny McKinley, RB LaMont Jordan, G Seth Olsen, T Ryan Harris, DE Chris Baker, WR Brandon Lloyd och LB Jarvis Moss.

En spelare att hålla ögonen på idag är Giants Danny Ware. Jo, jag menar det faktiskt. 24-åringen har sprungit bollen blott sex gånger i sin NFL-karriär, men idag får han chansen. Ahmad Bradshaw är skadad vilket innebär att Ware får backa upp Brandon Jacobs. 120-kiloskolossen Jacobs har haft 16 eller färre carries i sex matcher den här säsongen, så räkna med att Ware får tillfällen att visa vad han kan.

Broncos springförsvar läcker ju just nu, dessutom. I de fyra senaste matcherna har man släppt till 203, 174, 173 och 125 yards. Ouch.

För de som gillar spel och dobbel är Giants listade som favoriter med 4,5 till 5 poäng hos de flesta spelbolagen. I början av veckan var den siffran 6,5. Jag vidhåller det jag sagt tidigare: Jag begriper inte vad Giants har gjort för att bli så klara favoriter på bortaplan. Nog för att Broncos inte imponerat i sina fyra senaste, men jag såg Giants ge upp två sena touchdowns mot Atlanta senast vilket innebar att man till slut behövde förlängning för att vinna. Hade Falcons vunnit slantsinglingen hade Giants varit 5–5 istället för 6–4 just nu. Det är jag övertygad om.

…men som sagt, Broncos har sina problem just nu och frustrationen bara växer i laget. Ett exempel var bråket mellan lagkamraterna Brandon Marshall och Knowshon Moreno på Denvers sidlinje under förlusten mot San Diego senast. Marshall blev förbannad på att Moreno fumlade bort bollen nere vid mållinjen, och de båda knuffade och skrek på varandra. Marshall skällde också ut sin quarterback Kyle Orton efter att denne grovt missat en passning till Marshall.

För att rensa luften, enas och gå vidare mot gemensamma mål höll spelarna i Denver ett eget möte i tisdags. Ett krismöte, alltså, för att prata kvällstidningsspråk. Lagkaptenen Brian Dawkins, för övrigt en av mina all time-favoritspelare, ledde mötet och var nöjd med det som sades:
– Det hjälpte oss rejält. Mötet var framgångsrikt, och jag tror det kommer hjälpa oss på torsdag.
Men lagkamraten Champ Bailey påpekade också:
– Det handlar egentligen inte om vad folk säger, utan om vad de gör.

På tal om att säga och inte göra. Broncos head coach Josh McDaniels är i blåsväder efter att ha hånat flera Chargers-spelare senast. ”We own you!”, skrek McDaniels under uppvärmningen… Eeeh…orka, han är en rookie-head coach och jag tycker bara att han är fånig.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB