Startsida / Inlägg

Granskning: Jerebko vs 39:orna

av Petter Westin

Det är en fråga som måste ställas: Är Jonas Jerebko det bästa trettioniondevalet på 2000-talet?
Vi kan inte svara på den frågan innan vi har tagit tempen på konkurrensen.
USA-bloggen har granskat samtliga 39:or under 2000-talet. Vilka är dom? Var kommer dom ifrån – och hur gick det för dom?
Det här är resultatet:

2000
Anses vara av de sämsta drafterna genom tiderna. Förstarundan är ren skräckläsning. Bara tre framtida All-Stars – och en av dem är Jamal Magloire, som Jonas Jerebko slogs med på försäsongen.
Han valdes 39:a: Lavor Postell, shooting guard, St. Johns (New York Knicks).
Rookiestatistik (siffror per match): 26 matcher. Minuter: 6,5. Poäng: 2,3. Returer: 1,0. Assist: 0,2. Steals: 0,2. Blockar: 0,1.
Det hände sen: Postell gjorde bara tre säsonger i NBA, alla med Knicks. Sedan dess har han bland annat spelat i Tjeckien och Italien. Nu ska han finnas i Colombia.

2001
Bra draft med kvalitetsspelare långt ned i listan. Bland annat valdes Tony Parker som nummer 28 och Gilbert Arenas med val 31. Men som etta valdes en av historiens största busts: Kwame Brown, nu lagkamrat med Jonas Jerebko.
Han valdes 39:a: Michael Wright, power forward, Arizona (New York Knicks).
Rookiestatistik (siffror per match): 0 matcher.
Det hände sen: Spelade med Kevin Garnett i high school men Wright fick aldrig chansen i NBA. I stället blev han handelsresande i basket och drog till europa. Där har han spenderat en hel del tid sedan dess. Bland annat i Turkiet, Frankrike och Spanien. Nu finns han i polska Turow Zgorzelec och har det finfina poängsnittet 20,6.

2002
Inte den starkaste av drafter, men det finns några guldkorn. Som förstavalet Yao Ming, som öppnade en helt ny världsdel för NBA, och Amare Stoudemire och Carlos Boozer.
Han valdes 39:a: Juan Carlos Navarro, pointguard, Barcelona, Spanien (Washington Wizards).
Rookiestatistik (siffror per match): 82 matcher. Minuter: 25,8. Poäng: 10,9. Returer: 2,6. Assist: 2,2. Steals: 0,6. Blockar: 0,0.
Det hände sen: Det tog fem år för Navarro att ta sig från NBA-draften till att spela en NBA-match. Det tog bara ett år att ta sig hem till Spanien och Barcelona igen. Den enda säsongen, med Memphis Grizzlies, var dock en framgång. Den rutinerade 27-årige rookien blev vald till All-Rookie Second Team. Nu delat han sitt jobb med Ricky Rubio i Barcelona.

2003
Jämte 1984 (Jordan, Barkley, Olajuwon, och så vidare, och så vidare…) den starkaste draften i historien. Trots att Darko Milicic gick tvåa. Resten i topp fem är ren klass: LeBron, Melo, Bosh och Dwyane Wade. Långt ned i listan finns namn som David West, Josh Howard och Mo Williams.
Han valdes 39:a: Slavko Vranes, center, Podgorica, Montenegro (New York Knicks).
Rookiestatistik (siffror per match): 1 match. Minuter: 3. Poäng: 0. Returer: 0. Assist: 0. Steals: 0. Blockar: 0.
Det hände sen: Vranes draftade av Knicks, dumpades efter en halv säsong, plockades upp av Portland, spelade tre minuter, dumpades igen. Sen åkte han hem till europa. Numera spelar Vranes i Partizan Belgrad, där han i årets Euroleague snittar 2,1 poäng och 2,9 returer på knappt 12 minuter per match. 

2004
Naturligtvis inte lika stark draft som 2003, men det finns gott om bra namn. Tre high school-spelare lyckades till exempel. Dwight Howard (vald etta), Al Jefferson (15:e) och Josh Smith (26:e) har alla växt till stjärnor.
Han valdes 39:a: Albert Miralles, power forward, Roseto, Italien (Toronto Raptors).
Rookiestatistik: 0 matcher.
Det hände sen: Miralles har fortfarande inte fått chansen att åka över till NBA och lär inte få det heller. Däremot var han inblandad i historiens största trade. Det involverade 13 spelare och fem lag. Miralles rättigheter hamnade då hos Boston Celtics. Nu gör Miralles 7,4 poäng per match i mittenlaget Lagun Aro GBC i Spanien.

2005
Två av ligans mest spännande pointguards, Chris Paul och Deron Williams, lyfter den annars rätt svala draften där Andrew Bogut gick etta till Milwaukee Bucks. Största fyndet gjorde Indiana Pacers som plockade upp Danny Granger på plats 17.
Han valdes 39:a: Von Wafer, guard, Florida State (Los Angeles Lakers).
Rookiestatistik (siffror per match): 16 matcher. Minuter: 4,6. Poäng: 1,3. Returer: 0,5. Assist: 0,3. Steals: 0,2. Blockar: 0,0.
Det hände sen: Okej, pluspoäng för namnet, men i övrigt så var Von Wafers första tid i NBA tämligen ointressant. I fjol, däremot, gjorde han en fin säsong i Houston (9,6 poäng/match) och var en aktiv pusselbit i det Rockets som pressade Los Angeles Lakers i semifinalen i Western Conference. I somras skrev han på för Olympiakos men är redan på väg hem till USA.

2006
För andra året i rad gick en icke-amerikan etta när Toronto valde italienaren Andrea Bargnani. Totalt sett en svag draft med floppar som Adam Morrison och Shelden Williams valda topp fem. Portland var draftens stora vinnare med de två bästa valen: Brandon Roy (sexa) och LaMarcus Aldridge (tvåa).
Han valdes 39:a: David Noel, forward, North Carolina (Milwaukee Bucks).
Rookiestatistik (siffror per match): 68 matcher. Minuter: 11,6. Poäng: 2,7. Returer: 1,8. Assist: 1,0. Steals: 0,4. Blockar: 0,1.
Det hände sen: Inte ens en basketutbildning på anrika North Carolina garanterar en NBA-karriär. Noel spelade en säsong i Bucks, hamnade via NBA:s utvecklingsliga i Filippinerna men återfinns nu i franska Roanne. Där snittar han knappt tio poäng per match.

2007
Det är tidigt att betygsätta den här draften, men det ser helt okej ut. Stjärnmässigt är det lite tunt, Kevin Durant undantagen, men många spelare har viktiga roller i sina lag. Bland annat nästansvensken Joakim Noah i Chicago.
Han valdes 39:a: Stanko Barac, center, Siroki Brijeg, Bosnien och Hercegovina (Miami Heat).
Rookiestatistik: 0 matcher.
Det hände sen: Miami trejdade kroaten till Indiana men ex-talangen har fortfarande inte satt sin fot i NBA. I augusti 2007 skrev Barac på ett femårskontrakt med TAU Ceramica men lånades direkt ut till Valencia. Nu spelar han i spanska Caja Laboral Baskonia där han är backup till brasilianske landslagscentern Tiago Splitter.

2008
Mycket lovande årgång där flera av spelarna som valdes topp tio är på väg att bli stjärnor, bland annat Derrick Rose (vald etta), O.J. Mayo (trea) och Brook Lopez (tionde val).
Han valdes 39:a: Sonny Weems, guard, Arkansas (Chicago Bulls).
Rookiestatistik (siffror per match): 12 matcher. Minuter: 4,6. Poäng: 1,6. Returer: 0,3. Assist: 0,3. Steals: 0,1. Blockar: 0,0.
Det hände sen: Weems trejdades till Denver och gjorde 12 matcher. Efter rookiesäsongen byttes han först bort till Milwaukee i juli och sedan till Toronto i augusti. Där kommer han från bänken och snittar drygt fem poäng per match den här säsongen.

2009
Alldeles för tidigt att säga något om. Ettan Blake Griffin har fortfarande inte spelat en enda match och omskrivne euroguarden Ricky Rubio stannade i Spanien. Men spelare som Tyreke Evans och Brandon Jennings ser lysande ut.
Han valdes 39:a: Jonas Jerebko, forward, Angelico Biella, Italien (Detroit Pistons).
Rookiestatistik (siffror per match): 24 matcher. Minuter: 28,0. Poäng: 8,3. Returer: 5,4. Assist: 0,8. Steals: 0,6. Blockar: 0,3. 
Det hände sen: Tayshaun Prince gick sönder. Jonas Jerebko tog över. Och Sverige fick en ny idol. Jerebkos stats ser bra ut redan nu, men ännu mer intressant blir det om vi kollar bara för december exempelvis: 11,2 poäng, 6,4 returer, 1,3 assist, 1,0 steals och 0,11 blockar per match. 

Fotnötter:
• Fem av 2000-talets val på 39:e plats är européer. Vi kan spekulera oss fram till följande slutsats om varför: Plats 39:e är en bra position att ta en rövare. Hellre en europeisk spelare med potential som du har halvdan koll på och inte vet om han håller i NBA än en jänkare som du har stenkoll på och vet att han definitivt inte håller i NBA. Få val i andra rundan blir trots allt NBA-spelare.
• Alla amerikaner utom fjolårets val Sonny Weems har hamnat i europa förr eller senare.
• Tre av valen gjordes av New York Knicks.
• Tre av valen har inte gjort en enda match i NBA. En spelare gjorde bara en match. 
• Bara två av spelarna är kvar i NBA, de två senaste valen. Bara tre har gjort mer än en säsong i NBA.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB