Startsida / Inlägg

NFL vecka 13: Match för match

av Petter Westin

New York Jets tog hand om Buffalo Bills redan i torsdags. Här är resten av omgången – med sköna stories, usla tips och oorganiserade tankar och åsikter.

Till våra läsare har jag tre frågor den här dagen: 1. Vilken match missar du inte den här omgången? 2. Vilket lag skräller idag? 3. Vem är din MVP 13 veckor in på säsongen?

Jacksonville Jaguars (6–5) vs Houston Texans (5–6), Viasat Sport söndag 19.00.
Jaguars vill till slutspel, så varför ger man inte sin bästa spelare bollen? Maurice Jones-Drew fick bara 15 carries (för 75 yards) mot 49ers senast. Själv var han diplomatisk efter förlusten, men lagkamraten Mercedes Lewis sa det alla tänkte:
– Att springa bollen är det här lagets signum. Det är inte jag som bestämmer spelen, så jag vet inte, och jag kan egentligen inte kommentera det. Det är enklare för oss när Maurice blir komfortabel i matchen. Det är enklare när vi får igång honom, för det öppnar upp allt annat.
Mot Houston Texans, som har massvis med vapen men hittar nya sätt att förlora varje vecka, kan vi nog räkna med en stadig dos MJD. Allt annat vore tjänstefel av Jacksonvilles coacher.

New York Giants (6–5) vs Dallas Cowboys (8–3), Viasat Sport söndag 22.15.
Om Giants förra match (Broncos borta, förlust) var viktig, så är den här oumbärlig. Hemma mot divisionsrivalen Cowboys, som toppar NFC East, måste Giants defense steppa upp. Det kan i så fall ske utan stjärnan Osi Umenyiora, som enligt ihärdiga rykten blivit petad som starter på defensiva linjen. Detsamma gäller Fred Robbins.
– I det här läget, om det räddar vår säsong, så skulle Coach testa vad som helst för att rätta till saker. Jag förstår inte varför det skulle vara en stor grej, säger lagkamraten Justin Tuck.
Giants har släppt in nästan 32 poäng per match i sina sex senaste – så visst, det är nog nödvändigt med en del förändringar. Jag tror att desperationen efter en seger avgör till hemmalagets fördel här. 

Arizona Cardinals (7–4) vs Minnesota Vikings (10–1), Viasat Sport söndag 02.20 (natten mot måndag).
Spelar, spelar inte? Kurt Warners eventuella medverkan bestäms strax innan matchen. Om om symptomen från hjärnskakningen stoppar honom, så får Matt Leinart kliva in igen. Tian från 2006 års draft gjorde ett okej jobb förra veckan: 21 av 31 för 220 yards, men inga touchdowns och Cardinals förlorade med 20–17 mot Titans. Låt oss hoppas att Warner spelar, så vi får se en rolig shootout mellan honom och den där andra gubben, han som lirar quarterback för Vikings…vad han nu heter.

Green Bay Packers (7–4) vs Baltimore Ravens (6–5), Viasat Sport måndag 02.30 (natten mot tisdag).
När man diskuterar de bästa försvaren i NFL kommer Ravens alltid upp, år efter år. Men av de här två lagen kan faktiskt Packers defense vara på väg mot den bättre säsongen. I centrum för allt detta står Charles Woodson, en stark kandidat till Defensive Player of the Year i NFL.
– Tveksamt om det finns någon som spelar bättre försvar i NFL just nu, säger Packers coach Mike McCarthy.
– Han har varit väldigt produktiv, väldigt flexibel sett till vilka positioner han spelar och vilka grejer vi är kapabla att göra med honom. Hans tuffhet, hans förmåga att föregå ett spel – han spelar på en väldigt hög nivå.
Green Bay ger upp 281,5 yards per match, näst bäst i NFL, och man har en turnover-ratio på fantastiskt fina +17.

Indianapolis Colts (11–0) vs Tennessee Titans (5–6), söndag 19.00.
I mina ögon en av omgångens mest intressanta matcher. Indy är obesegrade, Tennessee är obesegrade när Vince Young startar som quarterback. Det enda som är mer imponerande än Titans svit på fem raka segrar är Chris Johnsons produktion i dessa matcher: 228, 135, 132, 151 och 154 rushing yards. Med sju touchdowns. Och 168 receiving yards, om man ska vara riktigt petig.
Johnson, som blev skitsur ifjol när Matt Ryan vann Rookie of the Year före honom, vill nu bli utsedd till ligans mest värdefulla spelare.
– Självklart borde jag vara med i MVP-diskussionen. Och jag ska starta en kampanj, en MVP-kampanj, sa han i veckan.
Vad exakt han menar med det vet jag inte. Men gå tillbaka till femte omgången den här säsongen: 9 carries, 34 yards. Vad? Johnsons sämsta match för säsongen. Mot vilket lag då? Indianapolis Colts. Värt att ha med sig i alla fall…

Atlanta Falcons (6–5) vs Philadelphia Eagles (7–4), söndag 19.00.
När Michael Vick, frisläppt i somras efter 19 månader i fängelse, skrev på för Philadelphia Eagles ringade alla stora amerikanska medier in den 6 december i almanackan. Det var då Vick skulle återvända till staden och laget han för evigt satt sitt avtryck på. Men Vick har fått en extremt begränsad roll i Eagles, och hans återkomst till Atlanta har blivit en icke-story.
Dagens match är förstås intressant ändå eftersom den har stor betydelse för slutspelsracet i NFC. Falcons har jobbiga skador (QB Matt Ryan, RB Michael Turner med flera) och måste bäras till en skräll av sin publik. Hemma i Georgia Dome var Falcons 7–1 förra säsongen och i år är man 5–0.

Chicago Bears (4–7) vs St. Louis Rams (1–10), söndag 19.00.
Som om det inte kunde bli värre för Chicagos Jay Cutler och Matt Forte. Nu ifrågasätts de till och med av sina lagkamrater. Av sina SKADADE lagkamrater, till och med. Av sina skadade lagkamrater som spelar FÖRSVAR, till och med. Så här sa Brian Urlacher till Yahoo tidigare i veckan:
Kyle Orton (den QB som skickades bort i utbyte mot Jay Cutler, USA-bloggens anm.) är kanske inte den flashigaste quarterbacken, men killen är en vinnare, och det receptet funkade för oss. Jag hatar att säga det, men det är sanningen.
Märkligt utspel från Urlacher, som sedan inte-så-subtilt sågade running backen Fortes oförmåga att bryta tacklingar:
– Jag antar att jag helt enkelt inte inser vilka jättebra tacklare motståndarna är. De är fantastiska.
Nåväl. Firma Cutler/Forte får ju åtminstone chansen att hyfsa till sina stats mot Rams ihåliga försvar (27 poäng, 374 yards per match).

Cincinnati Bengals (8–3) vs Detroit Lions (2–9), söndag 19.00.
Bengals har, för första gången i lagets historia, lyckats vinna alla sex matcher inom sin division AFC North. Det enda som kan stoppa laget från slutspel nu är en kollaps de sista fem matcherna då man möter Detroit, Minnesota (borta), San Diego (borta), Kansas City (hemma) och NY Jets (borta). Mot usla Lions är Cedric Benson, 859 rushing yards med ett snitt på 4,2 yards per försök, tillbaka efter skada.
– Det blir ett test för oss helt klart, konstaterar Detroitcoachen Jim Schwartz nyktert.   

Kansas City Chiefs (3–8) vs Denver Broncos (7–4), söndag 19.00.
När Josh McDaniels, 33, tog över som head coach för Denver Broncos började han genast jobba för att få med sig Matt Cassel, backup-QB till Tom Brady, som han jobbat med under fyra säsonger i New England. Men det blev aldrig av. Det enda som hände var att det skar sig totalt mellan McDaniels och den quarterback han ville tradea bort från Denver, Jay Cutler. Med sårad stolthet blev gunslingern Cutler alltså senare skickad till Chicago, i utbyte mot game managern Kyle Orton.
Och Matt Cassel? Han hamnade i Kansas City istället. Nu korsas hans och Josh McDaniels vägar igen, men inte på det sätt som Broncos-coachen först hade tänkt sig.
Ska man välja en vinnare i mötet läromästaren–eleven så går tipset helt klart till McDaniels, som har ett försvar med momentum efter krossen av NY Giants senast.

Miami Dolphins (5–6) vs New England Patriots (7–4), söndag 19.00.
Wow, vilken förnedring Patriots åkte på mot New Orleans i måndags. På rikstäckande tv, i en av säsongens mest hajpade matcher, blev man totalt isärplockade av Drew Brees. Jerod Mayo, andraårsspelare och linebacker i New England, skyller inte ifrån sig – men verkar heller inte särskilt oroad över försvaret.
– Större delen av året har vi spelat ganska bra. Vi har bara strugglat litegrann i de senaste matcherna. Vi måste bara komma ihop oss, säger han.
Dagens uppgift är förvisso betydligt mänskligare än Saints i Superdome. Men glöm inte att Miami spelar för sin överlevnad – och att Ricky Williams har tre raka 100-yardsmatcher sedan han blev ensam ansvarig för lagets springspel.

Pittsburgh Steelers (6–5) vs Oakland Raiders (3–8), söndag 19.00.
Jag brukar tänka på Nnamdi Asomugha ibland. Han rankas som en av NFL:s bästa cornerbacks, kanske den allra bästa – och han är fast i genomusla Oakland. Hur kul kan det vara, egentligen?
– Det har gått flera år nu och vi har inte lyckats ta nästa steg, säger Asomugha som vill spela ett mer flexibelt försvar:
– Vi har ett sätt att göra saker på och det är vårt enda sätt. Det gör att motståndarlagen kan sätta oss i svåra situationer.
Raiders är det lag i ligan som släpper till flest stora spel (20+ yards), och man har minst lika stora problem i anfallsspelet. Svårt att se slutspelsjagande Pittsburgh notera en plump här, även om Oakland överraskat såväl Philadelphia som Cincinnati tidigare i år.

Washington Redskins (3–8) vs New Orleans Saints (11–0), söndag 19.00.
Redskins må spela hårt varje match, ha ett bra passningsförsvar – och den här veckan få tillbaka en frisk Albert Haynesworth som tungt ankare i försvaret. Men det kan väl aldrig räcka mot obesegrade Drew Brees och hans astronomiska offense?
– Man kan inte bara dra sig tillbaka och spela zonförsvar, och man kan inte spela man-man hela tiden. Det blir helt enkelt ett strategiskt spel. Du måste få Brees att gissa vad du gör, säger Skins försvarscoach Jerry Gray.
Rookien Brian Orakpo har ett rakare recept:
– You’ve got to get in his face.

Carolina Panthers (4–7) vs Tampa Bay Buccaneers (1–10), söndag 19.00.
NFC South-rivalerna har problem man kan fylla spaltmeter med. Bucs säsong är, förvisso väntat, miserabel. Man kan ha hittat en ljuspunkt i Josh Freeman, quarterbacken som draftades som nummer 17 totalt i somras. 21-åringen har startat fyra matcher (bland annat ansvarig för Bucs enda seger den här säsongen) och passat för 793 yards, 7 touchdowns och 5 interceptions med en passningsprocent på 55,2%.
– Han börjar utvecklas till det vi alla trott att han kan bli. Han har bara visat bra saker. Han hade en vecka när han tog ett steg tillbaka… Men han blir bättre och bättre för varje vecka, säger Tampa Bays coach Raheem Morris.

Cleveland Browns (1–10) vs San Diego Chargers (8–3), söndag 22.05.
Såg just en rätt fantastisk statistik-nugget. Philip Rivers, quarterbacken jag lanserade som en MVP-kandidat förra veckan, har aldrig förlorat i december. 14 segrar, 0 förluster. Vilket facit! Superskräll om förlustnollan spricker mot usla Browns, som går en oviss framtid till mötes med coach Eric Mangini. Tanken var att han skulle ändra kulturen i Cleveland – från slappt och obrytt till disciplinerat. Det kanske han har gjort. Men han har också fått kritik för sitt rigida träningsschema, sin oförmåga att ta hand om lagets stjärnor, sitt jojo-bänkande av quarterbacks och… ja, för att Browns helt enkelt spelar jävligt dålig football.

Seattle Seahawks (4–7) vs San Francisco 49ers (5–6), söndag 22.15.
Förra veckan nämnde vi att Tim Ruskell hängde löst som general manager för Seahawks, och att Mike Holmgren ryktades ersätta honom. De senaste dagarna har bitarna börjat falla på plats – Ruskell sa upp sig när han insåg att han inte skulle få förlängt kontrakt, och Holmgren uttalade sig i en radiointervju:
– Absolut, jag vill prata med dem, sa han om Seahawks.
Men om vi ska leva i nuet, en stund: Dagens match är framförallt viktig för San Francisco 49ers som jagar sin första winning season sedan 2002. Slutspel finns också inom räckhåll, om man bara vinner idag (Niners har bland annat kvar att möta Detroit och St. Louis).

/Petter Westin.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB