Startsida / Inlägg

Extreme Makeover: Tim Tebow Edition

av Petter Westin

Draften är inte förrän den 22–24 april.
Men redan de kommande dagarna avgörs framtiden för många unga spelare – på NFL Scouting Combine i Indianapolis.

Combajnen är en tillställning där draftaktuella spelare grillas i såväl fysiska som psykiska tester. Hur snabbt kan du springa 40 yards? Hur högt kan du hoppa? Kan du acea ditt intelligenstest, och kan du hålla huvudet kallt när en NFL-höjdare pressar dig med frågor om allt från spelsystem till droger och groupies?

En medioker collegekarriär kan omvandlas till ett draftval med en lyckad combine. På samma sätt kan en toppspelare skada sina aktier om han underpresterar.

Combine-veckan är också en medial cirkus av stora mått. ESPN, Sports Illustrated och de andra drakarna levererar rykten, scouting-rapporter och intervjuer.
Årets stora snackis är Tim Tebow.

Quarterbacken blev odödlig efter fyra säsonger och två nationella mästerskapstitlar med Florida Gators. Han har kallats ”the best college football player ever”.
Men betoningen ligger, tyvärr, på college.
Många scouter och experter har uttryckt stora tvivel inför Tebows chanser att ta nästa steg och bli en stjärna även på NFL-nivå. Framförallt är tyckarna skeptiska till hans teknik och förmåga som passare i NFL.

Tebow har lyssnat på kritiken, och nu gör han ändringar. 22-åringen arbetar hårt för att göra om sin teknik från grunderna. Han ska bland annat lära sig att släppa bollen snabbare när han passar, han ska förbättra sitt fotarbete, och han ska hålla bollen vid axeln istället för vid midjan. Till sin hjälp har han en rad NFL-meriterade coacher, men det är ändå en svår och omfattande utmaning. Så krävande att Tebow valt att inte passa bollen under combine-veckan. Istället vill han fortsätta slipa på tekniken och inte avslöja Nya Tebow förrän vid sin så kallade Pro Day den 17 mars.

Tebow ska fortfarande göra en rad andra tester i Indianapolis. Och rapporterna från USA skvallrar om ett av tidernas största pressuppbåd under en combine-vecka när Tebow under fredagen snackade med journalisterna.
– Jag vill bli en quarterback i NFL, sa Tebow under presskonferensen.
– Det har varit min dröm ända sedan jag var sex år gammal. Jag ska göra vad som krävs för att nå dit. Men om jag är med i ett lag som kommer be mig hjälpa till på ett annat sätt, så kommer jag självklart göra det. Laget kommer alltid i första hand. Så har det alltid varit.

Mike Holmgren, den gamle stjärncoachen som i år tagit över som ny president för Cleveland Browns, skriver under på NFL-klubbarnas tvekan inför Tim Tebow. Dels på grund av skillnaden i spelsystem från Florida till NFL, dels på grund av svårigheterna med att ändra sin passningsteknik:
– Det har alltid varit min åsikt att kaströrelsen är det allra svåraste att förändra för en quarterback. Jag har läst att han har många killar som coachar honom och att han försöker förändra det. Det är riktigt svårt, tror jag, speciellt i pressade situationer, säger Holmgren.
Som ändå menar att det finns en plats för Tebow i NFL:
– Vill du ha Tim Tebow i ditt lag? Det tror jag absolut. Absolut. Man behöver såna killar, såna spelare. Frågan är bara hur han kommer klara övergången till vår liga.

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB