Startsida / Inlägg

Hålan som är alla unga basketspelares dröm

av Petter Westin

Mitt ute i ingenstans i Virginia ligger Oak Hill Academy, en high school som gör skäl för en klassisk svensk idrottsterm: Plantskola.
Här har stjärnorna bott, studerat och – förstås – spelat basket långt innan de blev världskända miljonärer.

Carmelo Anthony, Kevin Durant, Josh Smith, Stephen Jackson, Brandon Jennings, Rajon Rondo, Michael Beasley, Steve Blake, Jerry Stackhouse, Rod Strickland, DeSagana Diop, Jeff McInnis, Mark Blount, Cory Alexander, Ron Mercer, Ty Lawson, Marcus Williams… Det är några av de nuvarande och tidigare NBA-spelare som lirat på den kristna skolan. Och varje år går spelare vidare till college efter att ha slipat sina färdigheter på Oak Hill, som har elever i klass åtta till tolv.

Så: hönan, eller ägget?
Tja, självklart blir en skola inte så framgångsrik utan att ha ett gediget, utvecklande träningsprogram. Men nu har Oak Hill blivit så omtalat att man knappt behöver rekrytera längre – topplöftena tar själva kontakten.
– Det händer nästan varje dag. Vissa dagar är det flera familjer som ringer, säger Steve Smith, skolans legendariska head coach, i en intervju med Slam.

Spelarna ringer för att de vill åt den prestigefyllda basketutbildningen, förstås. Men ofta också för att de vill bort från en svår situation. Oak Hill Academy ligger i hålan Mouth of Wilson.
– Skolan är sitt egna lilla samhälle, berättar Steve Smith.
– Mouth of Wilson är en riktigt liten prick på kartan. Jag skulle inte ens kalla det en stad. Husen är spridda långt ifrån varandra. Det finns ingen snabbmat, inga trafikljus, verkligen ingenting.

För eleverna råder förbud mot mobiltelefoner, bilar, smycken och privata internetuppkopplingar. Det är läggdags 22.30 varje kväll, man sitter i klassrummet måndag-lördag och på söndagarna går man till kyrkan. Reglerna är strikta, men de talangfulla tonåringarna lockas av en miljö utan distraktioner.
Coach Smith berättar historierna om Carmelo Anthony och Brandon Jennings, idag storstjärnor i Denver Nuggets och Milwaukee Bucks:
– Båda behövde komma bort från sina dåvarande miljöer. Brandon kom till oss från Compton Dominguez. Jag vill inte kritisera deras skola, men hans mamma jobbade där och sa ”Jag måste få bort min son från Compton”. Hon sa upp sig från sitt jobb för att flytta, och det visar ju hur mycket hon ville få bort honom från det området.
– Carmelo kom från en annan sorts liv. Han bodde med sin mamma i Baltimore och kunde berätta historier om det som hände på gatorna där ute. Men Brandon behövde antagligen komma bort mer, för Compton är ett tufft ställe. Det är ett riktigt tufft ställe.

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB