Startsida / Inlägg

Kentucky fried

av Petter Westin

Det här var ju året som Kentucky skulle ta in ytterligare en seger på UCLA.
Kentucky har blivit National Champions sju gånger, UCLA elva.
Men Kentucky står och stampar på samma ställe man stått sedan 1998 – på sidlinjen.

1998 vann Kentucky hela fadderullan men man har sedan dess inte gått till Final Four en enda gång.
West Virginia var löjligt heta utifrån i natt. Vid ställningen 21–18 till WV så var man 0 av 2 på tvåorna – men 7 av 12 på treorna.
I halvtid: 0 av 16 på tvåorna, 8 av 15 på treorna.

Det är sinnessjukt. Och det är klart, med sådant skytte från trepoängslinjen så är det ju bara en tidfråga innan Kentucky måste spela tätare försvar på skyttarna – och då öppnas golvet upp för annat smågodis, som drives och cuts.
1.52 in i andra halvlek kom West Virginias första tvåa när Joe Mazzulla bara blåste in mot korgen och helt oattackerad fick lägga i en layup. Efter alla trepoängare vågade ingen spelare i Kentucky lämna sitt försvarsuppdrag för att hjälpa någon annan.

Det blev på papperet lite spännande i slutet när Kentucky faktiskt bara låg under med fyra poäng med halvminuten kvar. Men i verkligheten var det slut för länge sedan, eller i alla fall sedan 30 sekunder. Med en minut kvar av matchen fick John Wall nämligen sin femte foul och utan hans superhjälteimitationer fanns det väldigt lite hopp för KU.
Wall, NBA-lagens våta dröm, slutade förresten med 19 poäng, 9 returer, 5 assist, 4 steals och 1 block. Det är en fin statistikrad. Men superlöftet hade också 5 turnovers, lika många som lagkamraten och förmodade toppvalet i sommarens draft, DeMarcus Cousins. West Virginia hade 12 som lag.

Kentuckys offensiv kom aldrig loss mot West Virginias zonförsvar. Zonen var visserligen kvick, men det fanns öppna spelare hela dagen. Det visade sig dock att det hjälper inte att ha landets mest atletiska spelare när ingen av dem kan träffa vatten från en båt.
Kentucky var 4 av 32 från trepoängslinjen.

West Virginias stora hjälte heter Joe Mazzulla, en guard från lilla Johnston, Rhode Island. Mazzulla kom in från bänken och spelade fantastiskt. Bland annat gjorde han 17 poäng, en hyfsad höjning från hans säsongssnitt på 2,2 poäng…

I dag avgörs vilka två lag som gör West Virginia och Butler sällskap till FInal Four i Indianapolis. Så här spelas matcherna:

MIDWEST
20.20, St Louis, MO
(5) Michigan State – (6) Tennessee
Vinnaren möter West Virginia i semifinalen.

SOUTH
23.05, Houston, TX
(1) Duke – (3) Baylor
Vinnaren möter Butler i semifinalen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB