Startsida / Inlägg

I huvudet på Matt Leinart

av Petter Westin

När Kurt Warner bestämde sig för att avsluta sin märkligt brokiga, men likafullt lysande NFL-karriär så betydde det två saker.
Ett: Att Arizona Cardinals förlorade en lysande quarterback och ledare.
Två: Att Matt Leinart kommer få alla chanser i världen att vara den personen.

På sitt college USC var Leinart en firad stjärna med 2004 års Heisman-trofé och BCS-titel som stora höjdpunkter. Hajpen var massiv när han valdes som tia i draften 2006. Därefter? Besvikelse och bänknötande, mest.
Leinart har fått rykte om sig att vara en glidare med tvivelaktig inställning. Det räcker med att bildgoogla honom för att förstå varför.
Men samtidigt: han har haft sina skador, och när Kurt Warner hittade storformen sent i karriären kunde Matt inte göra annat än att stå på sidlinjen – och se och lära.

Det är stora skor han måste fylla nu. Det vet Leinart också. För några dagar sedan talade han ut i en öppenhjärtig intervju med radiostationen KTAR i Phoenix.
– Det är mycket större press nu, och att komma in efter det Kurt gjort de senaste åren skulle vara tufft för vem som helst. Jag tycker han befäste sin position i Hall of Fame. Det viktigaste för mig är att vara den quarterback jag alltid varit, att leda laget och att inte försöka göra för mycket, säger Leinart.

Men alla de där festbilderna som läckt ut då? Och snacket om att han ska ha varit mer intresserad av kändisskap och unga damer än att, you know, bli en bättre spelare?
Matt Leinart erkänner att han genomgått en mognadsprocess.
– Ärligt talat, jag har växt upp mycket som fotbollsspelare och proffs. Jag har lärt mig att förbereda mig mer och att studera mer, säger han.
Han fick rockstjärnestatus redan på USC – och det påverkade honom till det sämre.
– Vi var som Los Angeles NFL-lag. Alla stöttade oss. Vi kunde göra vad som helst och gå ut vart som helst. Jag var inget annorlunda än vilken 20-åring som helst. Sen kom jag hit till Arizona, jag tror kanske… När man gör misstag och umgås med fel människor… Men det tog egentligen aldrig bort någonting från min hängivenhet till sporten.

Matt Leinart är nu far till en treårig son och ser sig själv som en mer ansvarstagande person.
Kanske en bättre förebild, också.
Allt det där betyder ändå ganska lite i NFL, om han inte lyckas rada upp det Kurt Warner gjorde: statistik, touchdowns och vinster. Och inte nödvändigtvis i den ordningen.
– Det kommer bli kul och det är möjligt att vi kommer springa bollen lite mer. Tills jag bevisat mig för motståndarförsvaren, eller vad man nu vill säga. De ska känna att de måste stoppa vårt springspel och tvinga oss att slå dem genom luften. Det kommer bli grymt. Det är en härlig möjlighet. En härlig tid, säger Matt Leinart.

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB