Startsida / Inlägg

Liveblogg: Duke–Baylor

av Petter Westin

Det senaste skrivna hittar du längst upp i det här inlägget. Då och då bör du trycka på den där knappen som laddar om sidan.

Slut efter en stunds foula-stoppa-klockan-lek i Houston, Texas. Duke vann med 78-71 och hur det kunde bli så behöver man inte ha klyvt atomen för att förstå. Det räcker med att titta i statistikpapperet.

Duke sköt dåligt på tvåorna, men brann av självförtroende på treorna. 33 av lagets 78 poäng kom från trepoängslinjen – och på finfina procenten 47,8 dessutom. Jämförelsevis så satte Baylor bara fem treor och nådde inte ens 30 procent. Klart det gör skillnad.

Anledning nummer två heter offensiva returer. Duke var aggressivt under Baylors korg och ryckte ned 22 offensiva returer. Det ger andrachanser och det ger poäng.
Baylors offensiv blev för lättläst. Duke kunde sjunka ihop i mitten och bara vänta in motståndarna.

Duke är det enda förstarankade laget som gick vidare till Final Four. Och det trots att Kyle Singler, lagets stjärna, var långt ifrån bra (0 av 10, men en del andra bra saker som delvis kompenserade skyttet).
För två år sedan gick alla fyra ettor vidare till Final Four.

Jag tackar för mig och hoppas att ni hade åtminstone hälften så trevligt som jag hade. 

/Wikdahl

0.56: Jo, bråket var farligt. För Baylor. Quincy Acy fick en teknisk foul. Duke två straffar. 72–62.

1.19: Jag vet inte vad som ska hända egentligen. Duke är vidare. Måste vara vidare. Det blev lite bråk där efter att Scheyer utdelat en armbåge. Men inget farligt. Duke 70, Baylor 62. Och då har lagets stjärna (Singler, förstås) varit bedrövlig. Det här Duke-laget kanske är farligare än åtminstone jag trodde.

1.22: Dunn, som varit så bra, tar en idiotisk trea efter att Baylor tagit offensiv retur. Där kan han ha sänkt sitt lag. För i nästa anfall så kommer Dukes Lance Thomas inflygande på ytterligare en Singler-miss och tip-dunkar i två poäng till. 

2.18: Orättvist om jag inte nämner Nolan Smith i Duke, som gjort 23 poäng. Imponerande. Duke samlar offensiva returer, får andrachanser – och sänker skotten. Två raka treor för Duke. 61–67. Duke leder stort och ser ut att ta hem det här. Fast nu blev Zoubek utfoulad. It’s alive, it’s ALIVE!

4.10: Alltså, jag hoppas någon mer än mig ser det här. Jag ska inte fortsätta tjata om Ekpe Udoh, men killen har faktiskt 11 poäng, 6 returer, 6 assist – och 5 (!) blockar. Zoubek klarade sig just undan sin femte foul. Han skulle ha fått den. 

5.17: Scheyer kvitterar för Duke med en lång trea. 57-57. Det här verkar bli en rysare också.

6.01: Detvettefan om jag hade spelat zon mot Duke alltså. Men Baylor gör det och Duke har inte riktigt löst den. Zoubek äger ju inside förresten. Påminner om en av snubbarna i den där filmen, 300.

7.45: Josh Lomers foular ut. Ser kanske inte så mycket för världen ut på papperet, men Lomers har varit bra när han har spelat. Han täpper till mitten, skräms och finns där som avlastare i anfallet när Duke gängmobbar Udoh.

9.39: …och där trycker Udoh i kvitteringen, 51-51. Time out, Duke.

10.00: En fjärdedel kvar av matchen. Nu skiljs agnarna och hela den biten. Jag tror på Baylor. Duke ska inte kunna vinna med foulproblem på Zoubek och en underpresterande Singler. Baylor 49, Duke 51.

11.17: 13 raka missar säger kommentatorn. Nu är det 14.

11.45: Ekpe Udoh kanske inte syns lika mycket som LaceDarius Dunn, men hans statistikrad vittnar om finfin match där han bidragit med vad nu Baylor har behövt. 9 poäng, 6 returer, 5 assist, 1 steal och 1 block har det blivit för Udoh. Snyggt.

12.27: Zoubek har fått sin fjärde foul, Singler kan inte träffa en ladugårdsvägg inifrån och det är riktigt, riktigt jämnt. Älskar March Madness. Baylor hade problem när Dunn vilade. Offensiven kommer inte jättelätt för Baylor.

14.44: Duke skjuter 41,2 procent, Baylor hela 51,5. Ändå leder Duke 47–46. Det är treorna som täpper till gapet. 

17.18: Äntligen! Kors i taket, Kyle Singler gjorde poäng. På straff. Och hand missade den andra… Returen kom dock ut till Scheyer som blev foulad (av Lomers, hans fjärde) på ett trepoängsförsök. Oförlåtligt. Scheyer satte första, andra… och tredje. Dunn svarar med två. Han är bra, pojken.

18.00: Lagen byter poäng i början av andra. Nolan Smith var Dukes topplirare i första halvlek med 12 poäng. LaceDarius Dunn dominerade i Baylor: 13 poäng, tre returer, två steals.

19.50: Nu är vi igång igen– andra halvlek. För den som undrar så är Duke rankat trea i landet men har också haft en ganska behaglig säsong i en ovanligt svag ACC-division. Baylor är rankat åtta totalt men spelar i tuffa Big 12 med bland annat Kansas, Kansas State, Texas A&M och Texas.

Halvtid: 35-32 till Baylor och som alltid så är det försvarsspel som ligger bakom vändningen. När Duke fick mindre tid att fundera och agera så kom turnovers som ledde till snabba uppspel för Baylor. Nu måste Baylor börja hota utifrån också och inte bara på drives. Tweety Carter har satt 2 av 3 treor. Mer sånt.
Om man håller på Baylor.
I Duke så måste Kyle Singler kliva fram. 0 av 6? Inte okej.
Nu: Kaffe. 

0.15: Baylor ökade intensiteten i försvar – och det har börjat bära frukt i form av steals och enkla poäng.

2.12: Zoubek foul nummer tre. Illa för Duke. Men jag har blivit lite förtjust i den här Mason Plumlee i Duke. Även om han nyss tappade bollen till en annan favorit: Baylors LaceDarius Dunn.

3.42: Singler har varit svag så här långt. Framför allt så gör han ytterst tveksamma skottval. Men Duke ser bra ut, även om man nu tappat sitt lilla försprång till ett väldigt mycket mindre försprång (27–25). Baylor får jobba mycket hårdare för poängen.

6.00: Oooooh! Alley-oop. Tweety till Dunn. Matchens vackraste spel så här långt.

7.02: Jon Scheyer sätter en trea till för Duke. Baylor måste ju stänga ned skyttarna nu, om inte min bracket ska få sig en käftsmäll. Tvinga Duke att sätta bollen på golvet. Får Duke svinga boll i lugn och ro och leta öppna skott så blir det en lång kväll för Baylor.

8.40: Jo, det verkar som att Duke kan skjuta. 4 av 5 treor och Baylors zon ser sårbar ut. Baylors offensiv: gå på korg, gå på korg, gå på korg. 

10.30: Och där fick Baylors big guy Lomers sin andra foul för en rörlig screen. Singler tillbaka på golvet.

11.32: Ouch! Store Zoubek får sin andra foul. Både Zoubek och Singler med två nu. Lysande spel av Bayliors Quincy Acy som tog offensiv retur, la i bollen och drog foulen. 13–14. Acy kan kvittera med sin + 1.

11.40: Baylor ser tveklöst mer atletiskt ut, men är det någonting vi lärde oss av Kentuckys uttåg i går så är det att det spelar fan ingen roll om man inte kan skjuta. Återstår då att se om Duke kan skjuta…

14.45: Två foul på Kyle Singler redan är förstås allt annat än bra för Duke.

15.00: Udoh har börjat bra. Tre poäng, en steal och en block. Baylor up med 6–5.

16.21: Jag gillar den stora center-matchupen mellan Dukes Brian Zoubek och Baylors Josh Lomers. Det smäller lite där. Eller mycket. Och när jag skriver det här så exploderar Udoh in för en dunk + 1. Foulad av just Zoubek.

18.34: Baylor har en duktig guard som heter Tweety. Han har en lagkamrat i förstafemman som heter LaceDarius i förnamn. Duke kan inte matcha de namnen.

20.00: TIPOFF! Gick till Baylor.

•••

Pregame: Killen du ska hålla koll på i Baylor är Ekpe Udoh. Han har de fysiska verktygen för att lyckas i NBA och spelar både försvar och anfall. Udoh snittar 13,8 poäng, 9,7 returer och 2,9 blockar per match.

•••

Pregame: Jag erkänner, helt oprovocerat, att jag äger ett stycke Duke-linne. Inte för att jag håller på Duke, det gör jag inte, men jag håller på Kyle Singler. Singler har varit en favorit ända sedan jag såg filmen ”Gunnin’ For That #1 Spot.” Det är en dokumentärfilm av Adam Yauch (känd från Beastie Boys) och handlar om USA:s hetaste high school-spelare som samlas i Rucker Park, New York, för att göra upp.
Yauch fokuserar på åtta av kidsen. Kyle Singler är en av lirarna. De övriga sju: Kevin Love, Brandon Jennings, Tyreke Evans, Michael Beasley, Lance Stephenson och Donte Greene.
Hyfsade namn… 

•••

Pregame: Det är väl 15 minuter kvar till match och jag har tyvärr redan sänkt hela godispåsen. Orutinerat.
Anyways, liveblogg i kväll och Duke-Baylor har alla möjligheter att bli en höjdare. Om den sedan blir lika vansinnigt dramatisk som den tidiga matchen får vi se.
Michigan State tog sig till Final Four igen via 70-69 i en superrysare mot Tennessee. Michigan State spelar utan stjärnan Kalin Lucas och har varit uträknade hela turneringen. Men man var i final i fjol (föll mot North Carolina) och man ska inte underskatta den erfarenheten.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB