Startsida / Inlägg

NHL:s mest hatade

av Petter Westin

I oktober förra året skrev jag en lååång artikel i (det numera nedlagda) Sportmagasinet om de mest hatade spelarna i respektive NHL-arena.
Nu kör vi den i repris på USA-bloggen och det på grund av att a) artikeln inte nådde särskilt många läsare och b) det är svårt att länka till tv-klipp i ett pappersmagasin. Alltså, det är kul att läsa om Mats Näslunds inblandning i ”The Good Friday Brawl”. Men det är ännu roligare att läsa om OCH se Mats Näslund i ”The Good Friday Brawl”.
Har ni redan läst texten?
Då räcker det ju med att klicka på länkarna till klippen.

Vi tänkte dela upp hela härligheten i en längre serie.
Först ut: de Notoriskt Hatade Lirarna i Anaheim och Atlanta.

ANAHEIM: Paul Kariya.

Bara för att du anses vara den största hjälten i klubbens historia den ena sekunden, betyder inte att du kan vara avskydd och utbuad i nästa.
Den kanadensiska lilla speedkulan Paul Kariya vet vad vi talar om.
I match sex av Stanley Cup-finalen mot New Jersey Devils 2003 blev Kariya manglad av ett godståg på skridskor, den fruktade tacklingsspecialisten Scott Stevens. Kariya låg orörlig på isen i flera minuter, innan han stapplade in i omklädningsrummet. Tio minuter senare stapplade han in på isen igen och smällde in ett av målen i Ducks 5–2-seger (samma klipp och visst är det fantastiskt? Blicken från Stevens när han ser att Kariya återvänder…wow. Och WOW).
Det är så de skapar hjältar i USA.
Anaheim förlorade sedan match sju, men inför tv-kamerorna lovade Kariya att han skulle vara tillbaka nästa år och då leda laget till dess första Stanley Cup-seger.
Men det blev aldrig så.
Under sommaren bröt han mycket oväntat det avtal som parterna var muntligt överens om. Kariya
tog i stället en lönesänkning på 8,5 miljoner dollar och skrev på ett ettårskontrakt med Colorado, eftersom han ansåg att de hade en större chans att vinna cupen.
I Avalanche hade Kariya – till Anaheimfansens stora (skade)glädje – sin klart sämsta NHL-säsong i karriären och Colorado försvann tidigt i slutspelet.

ATLANTA: Marian Hossa.

Slovaken har ju ett rykte om sig att vara en ”good guy” med makalösa hockeyskills (missa inte bilderna från tiden i Mora), så varför i hela världen är karln avskydd i Thrashers?
Jo, i unga den unga hockeystaden Atlanta ansågs Hossa – tillsammans med Ilja Kovaltjuk – vara
klubbens hopp och framtid. Säsongen 2007/08 gjorde han över 100 poäng och ledde laget till dess första slutspel någonsin.
Men roligare än så blev det inte.
När fansen säsongen därpå förväntade sig att Hossa skulle skriva på ett nytt flerårskontrakt med
klubben, valde slovaken att nobba alla avtalsförslag. Därför tvingades Thrashers till slut att byta bort sin stjärna, till Pittsburgh Penguins.
Klubben har inte hämtat sig sedan dess.

/Stefan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB