Startsida / Inlägg

NHL:s mest hatade, del 11

av Petter Westin

OTTAWA: Alexej Jasjin

NHL fungerar ju så att lagen som slutar längst ned i tabellen ”belönas” med höga val i nästa års draft. Efter ett par usla säsonger i början av 90-talet hade således Ottawa Senators lyckats knyta till sig två supertalanger: Alexander Daigle och Alexej Jasjin.
Det var duon som Ottawa skulle bygga sin framtid kring. Det var duon som skulle lyfta laget mot en Stanley Cup-titel. Fem år efter att ha blivit vald som nummer ett i draften, bytte Ottawa 1998 bort Daigle till Philadelphia.

Alexej Jasjin blev dock kvar till 2001 och hann under den tiden bli en sorts symbol för Senators ständiga misslyckanden. Sett ur ett rent sportsligt perspektiv får man faktiskt säga att den stämpeln var ordenligt orättvis. Under sina sju säsonger i Ottawa vann Jasjin den interna poängligan vid sex tillfällen.
Det hade dock antagligen inte räckt om ryssen snittat 180 poäng per säsong. Alla skandaler vid sidan om planen gjorde Jasjin så hatad att han blev utbuad även av Ottawafansen. Det var framför allt de ständiga kontraktsbråken som retade folk.

Under sina första fem år i klubben, krävde Jasjin att få omförhandla sitt kontrakt vid tre tillfällen. Han lönestrejkade i början av säsongen 1995/96 och begärde att få bli bortbytt tre år senare. Ottawa vägrade, gav kaptensuppdraget till Daniel Alfredsson och såg till att Jasjin blev avstängd från all hockey under resten av säsongen.
Ryssen – som vid den här tiden fått smeknamnet ”Cash-in” – kom tillbaka för säsongen 2000/01, men blev därefter bortbytt till New York Islanders (EDIT: Men fortsatte att buas ut i Ottawa).

PHILADELPHIA: Sidney Crosby

Under sin första säsong i NHL blev ”Sid the Kid” snabbt stämplad som en gnällspik och filmare. Både motståndare och publik tyckte att han uppträdde som en… ja, tonåring, helt enkelt.
Hockeyvärlden är nog ganska överens om att Crosby – nu hela 22 år gammal – har mognat betydligt under sina fyra säsonger i ligan.
I alla fall hockeyvärlden utanför Philadelphia.
I Wachovia Center anser man nämligen fortfarande att Crosby ska prata mindre med domaren och koncentrera sig på hockeyn. Fast Phillyfansen brukar dock uttrycka sig mer direkt, om man säger.

Och nog har Stanley Cup-mästaren tagit åt sig av den hätska stämningen inne i arenan (EDIT: Och i korridorerna…. Crosby är känd för att vara en svärmorsdröm vid intervjusituationer, men när det handlar om Philadelphia och deras supportrar, blir även han lättretad. Inför en match borta mot Flyers i vintras, fick han frågan om han tyckte det var ”roligt” att se hur fansen betedde sig mot honom.
– Det är inte ”roligt”. Det är en fientlig stämning där inne. Det är intensiva matcher. Varje gång du är på isen så försöker de tackla mig och fansen vill att jag ska bli tacklad. Så det är inte ”roligt”, snäste Crosby.

PHOENIX: Jim Balsillie

Okej, nu fuskar vi lite. Kanadensaren Jim Balsillie borde diskvalificeras från den här listan eftersom han helt enkelt inte är en hockeyspelare. Men vi gör ett undantag. Jim Balsillie är nämligen för tillfället alla Coyotesfans värsta mardröm.
Mannen bakom BlackBerry gjorde sitt första försök att köpa en NHL-klubb redan för tre år sedan. Då hade Balsillie siktet inställt på Pittsburgh Penguins. Efter flera turer valde dock Balsillie att dra tillbaka budet för att i stället försöka köpa Nashville. Men den dåvarande ägaren avbröt affären när det stod klart att Balsillie hade för avsikt att flytta laget till kanadensiska Hamilton.
Affärsmannen har dock inte gett upp. Nu försöker han köpa konkursdrabbade Phoenix och om han lyckas, lär det inte dröja länge innan hockeyfansen i Arizona får klara sig utan en NHL-klubb.

EDIT: Som ni kanske vet är den här artikelserien en repris från ett tidigare nummer av Sportmagasinet. Därför är inte Balsille-historien helt aktuell.

/Stefan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB